Conjunt monumental a Lleida.......

Castell de Gardeny ès Patrimoni Històric de Catalunya

  • Part de la Ruta Templera Domus Templi 

  • Part de la Xarxa de Patrimoni Històric 

  • Operacions militars per més de 2.000 anys 

  • Testimoni de nombroses batalles 

  • Construït al segle XII per l'Orde del Temple 

  • Visites obertes i guiades per l’estiu

El castell de Gardeny, juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa, forma part del conjunt monumental i Ruta Templera Domus Templi (les cases del Temple). Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó durant els s. XI i XII. Es tracta d’un itinerari per al patrimoni històric per terres de Catalunya, Aragó i València.

La Xarxa de Patrimoni Històric compta en la seva àmplia llista de monuments amb una nova adhesió. Es tracta del Castell dels Templers de Gardeny, a la província de Lleida. Va ser construït en la segona meitat del segle XII per l'Orde del Temple.

Castell de Gardeny ès Patrimoni Històric de Catalunya

El gran complex patrimonial de Gardeny ha estat un testimoni excepcional del pas del temps, ja que reuneix testimoniatges de diferents èpoques. Per a entendre aquesta afirmació, primer hem de conèixer la seva dilatada història des d'una posició privilegiada com la de la seva construcció.

L'any 49 aC en el turó de Gardeny, se situava el campament militar romà de les tropes de Pompeu, que van lluitar en la batalla de Llerda contra Juli Cèsar. Aquest espai, gràcies a la seva altura, oferia una visió privilegiada per a dur a terme operacions militars.

El castell va ser construït durant la segona meitat del segle XII per l'Orde del Temple. Aquest fet sorgeix quan en la primavera de 1149, el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, comença un setge sobre la ciutat musulmana de Lleida des del turó de Gardeny. La milícia templera li va prestar la seva ajuda i una vegada conquistada la ciutat, en agraïment, el comte va lliurar diversos béns a la milícia, entre ells el turó de Gardeny.

Castell de Gardeny ès Patrimoni Històric de Catalunya

En el segle XVI, el castell de Gardeny va canviar de funció, convertint-se en una presó per als inculpats per delictes comuns. Un lloc perfecte per a conèixer la seva història des d'una altra perspectiva.

Després de la seva primera construcció, el conjunt es va anar ampliant i es va transformar en un fortí militar dissenyat per a cobrir les necessitats defensives, alterant la seva arquitectura inicial. Per tant, aquest conjunt monumental de Gardeny s'ha constituït com a testimoni de nombroses batalles, sent un referent de l'arquitectura templera.

Un dels grans atractius del Castell de Gardeny són les seves visites guiades, que durant aquest estiu els visitants podran gaudir els caps de setmana per a conèixer els punts més destacats del complex templer com: la seva antiga muralla habilitada com a fortí militar amb elements defensius adaptats per a l'artilleria moderna, el Conjunt Templer que conserva la seva torre-habitació, la torre de l'homenatge, l'Església Conventual, el celler utilitzat com a magatzem de productes agrícoles que es recaptaven de les rendes i el Centre d'Interpretació de l'Orde del Temple amb un audiovisual on es conta la història de la seva creació fins a la seva dissolució.

Aquest conjunt també disposa d'una cisterna on es recollia l'aigua de la pluja en l'època medieval a la qual s'accedeix a través d'una mina; la Torre del Comendador o del Tresor on els reis i alts càrrecs confiaven en dipòsit els seus tresors reals i documents importants.

L'edifici amb major rellevància en la visita guiada és l'Església de Santa Maria, ja que va ser un dels més afectats per les guerres, per ser un exemple d'arquitectura dels segles XII-XIII i per tenir un dels pocs testimonis de pintura mural en conjunts templers a Europa.

Castell de Gardeny ès Patrimoni Històric de Catalunya

Activitats al Castell dels Templers de Gardeny

Aquest estiu, els visitants tindran l'oportunitat de gaudir del Castell de Gardeny d'una forma diferent amb el concert el 25 de juliol amb Krregades de Romanços en "KR.3 De l'oblit a l'escenari".

A més de concerts, un dels reclams del Castell són les seves visites dinamitzades on el visitant se sentirà “Templer per un dia” i per a aquells que vulguin gaudir una de les millors postes de sol de la ciutat, durant juliol i agost podran comptar amb les visites guiades en “Les Nits del Temple”.

En les webs “Castell de Gardeny”  i de la “Xarxa de Castells i Palaus” podreu trobar experiències singulars, esdeveniments exclusius i rutes històriques que aglutinen cadascun dels monuments membres de la Xarxa. Una nova dimensió de turisme cultural i experiencial on el visitant podrà descobrir la història del lloc en primera persona.

Castell de Gardeny ès Patrimoni Històric de Catalunya

Imatge-portada: Vista general del Castell de Gardeny
Fonts i Imatges: Centre d'Interpretació de l'Ordre del Temple de Gardeny/Associació Cultural Castell de Gardeny