La Ruta Mas d'en Llort, Ecosistemes de l'art rupestre

  • Els tres abrics principals, que formen part del conjunt de l'art rupestre català, declarat “Bé Cultural d'Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN)”, i des del 1998 “Patrimoni Mundial per la UNESCO”,

  • Constitueixen un grup on en poca distància es poden observar les dues grans tradicions culturals i estils de l'art rupestre de casa nostra, l'art llevantí i l'art esquemàtic.

  • Això confereix una bona oportunitat de conèixer les societats a cavall del Paleolític final i del Neolític-Bronze, de fa entre 12.000 i 4.000 anys enrere.

Aquestes pintures foren descobertes per Salvador Vilaseca el 20 d'agost de 1943 mentre localitzava el conjunt del Portell de les Lletres. L'acompanyaven en aquesta expedició José Odena Andreu, guarda del bosc de Poblet, i Jaume Pallejà Bru, catedràtic de l'Institut de Santiago. L'any 1977 l'equip format per A. Alonso, O. Medina i M. Melgarejo descobriren una nova figura en aquest jaciment.

Ruta Mas d'en Llort - Art Rupestre de Catalunya

Durant l'any 1987 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el "Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya" portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En total s'han individualitzat 10 figures que corresponen a tres representacions humanes -una d'elles és clarament un arquer d'estil naturalista-, una taca de pigment, un traç corbat, barres i quatre figures d'animals també d'estil naturalista -3 caprins i una cérvola o cabra-. El color predominant és el castany-vermellós, tot i que també s'observa el vermellós, el vermell i el vermell castany fosc. Les figures presenten diferències tècniques (traç simple, tinta plana, siluetejat i reomplert a bandes longitudinals) i estilístiques (esquemàtic, semiesquemàtic, naturalista-estilitzat, naturalista i abstracte).

Ara tenim l'oportunitat de conèixer de prop, doncs després de gairebé tres anys de la darrera visita guiada als abrics amb pintures rupestres que es troben a la capçalera del barranc del Mas d'en Llort, des de juny comença una nova ruta que es repetirà cada primer dissabte de mes i en visites de grup concertades.

Ruta Mas d'en Llort - Art Rupestre de CatalunyaLa "Ruta Mas d'en Llort", es el nom de la nova ruta de l'art rupestre que ha estat dissenyada i oferida per la cooperativa Reboll. Aquesta cooperativa de recent creació, que a banda d'altres serveis ambientals, té com a objectiu oferir rutes i activitats d'ecoturisme a la Conca de Barberà, i per aquesta nova ruta compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Montblanc i del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, a través, respectivament, de l'oficina de turisme i del CIAR (Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre Muntanyes de Prades) amb seu també a Montblanc.

L'itinerari de la ruta s'inicia i acaba al Corral de la Marieta, situat a uns 500 m de Rojals. El recorregut total són uns 10 km i amb uns desnivells inferiors als 300 m que li confereixen un recorregut amb dificultat moderada però molt divers.

L'objectiu principal de la ruta és, per descomptat, la visita i interpretació de les pintures rupestres dels tres abrics que es visiten, Portell de les Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon d'en Bessó.

Ruta Mas d'en Llort - Art Rupestre de Catalunya

Malgrat això durant el recorregut d'anada i de tornada s'aprofitarà per descobrir com, entre altres, ha anat canviant el paisatge des de les pintures més antigues, de fa uns 10.000 anys, com ha anat evolucionant la vida dels nostres avantpassats des d'aquests 10.000 anys enrere, com eren els ecosistemes i la biodiversitat i els canvis que ha sofert.

Per les persones que participin en la ruta, dins del preu de 10€, s'inclourà una visita al CIAR. La ruta s'iniciarà a les 9:30 i tindrà una durada d'unes 4 hores.

Més informació i reserves: Reboll (696718135, [email protected]) / CIAR Muntanyes de Prades - Museu Comarcal de la Conca de Barberà (977862177 - 977860349, [email protected]) / Oficina de Turisme de Montblanc (977861733, [email protected]).

Fonts i Imatges: Cultura.Gencat/Museu Comarcal de la Conca de Barberà (MCCB)