Respecte a l'activitat turística…….

  • El Turisme com a Sistema

  • Funcionament

  • Particularitats

  • Comentari final

Els estudis realitzats sobre el turisme en les diferents disciplines no han pogut explicar molt bé el funcionament de l'activitat turística, encara que per descomptat han fet importants aportacions al coneixement d'aspectes particulars relacionats amb aquest, però sempre amb el biaix de la disciplina o l'activitat interessada.

Raó per la qual alguns especialistes, amb els plantejaments dels quals concordem, consideren que per a poder analitzar l'activitat turística en la seva total magnitud, sense caure en apreciacions parcials, el seu estudi ha d'encarar-se mitjançant “l'Enfocament de sistema" puix que aquest, no sols brinda una raonable explicació sobre la seva estructura i funcionament, sinó que permet també integrar harmònicament els seus components i conèixer el comportament del conjunt. Pel que en aquest article comentarem el funcionament del turisme des d'aquest punt de vista.

El Turisme como a Sistema

Sense entrar detalladament sobre els antecedents de l'aplicació d'aquest enfocament en l'estudi del turisme, esmentant només a un dels seus pioners l'enginyer Raimundo Cuervo, qui publica en 1967 un assaig sobre aquest tema, passarem a descriure el comprensible plantejament que fa Neil Leiper en 1979* sobre el sistema turístic, secundat amb l'esquema gràfic que presentem en aquest article.

Segons Leiper el turisme, analitzat des del punt de vista de la Teoria General dels Sistemes, és: "...un sistema obert, de cinc elements, interactuant en un ampli mitjà. Sent aquests elements: un dinàmic, el turista, tres geogràfics, la regió d'origen, la ruta de trànsit, i la regió de destinació, i un element econòmic, la indústria turística".

Estructura y Funcionamiento del Sistema Turístico Els cinc elements als quals fa esment Leiper es troben ordenats en connexió, tant funcional com espacial, i en interacció amb els factors físics, econòmics, socials, culturals, polítics i legals que conformen el mitjà en el qual es desenvolupa l'activitat turística.

Com es pot observar, els organismes Oficials de Turisme, qualsevol sigui la seva naturalesa jurídica o d'àmbit de competència, no formen part integral del sistema turístic. Aquests organismes són entitats que es van començar a crear a Europa en les primeres dècades del segle passat, amb el propòsit de fomentar i conduir el desenvolupament de l'activitat turística cap a l'assoliment del progrés i bé estar de la població, en funció dels indubtables beneficis econòmics i socials que brinda aquesta activitat.

Funcionament del Sistema Turístic

El sistema turístic entra en funcionament per mitjà del seu element dinàmic, és a dir, el turista, qui per una motivació acte-creada, o estimulada per la indústria turística, o un organisme de turisme, amb finalitats turístiques o recreacionals es trasllada des de la regió d'origen (anomenada també emissora), a través de la ruta de trànsit fins a la regió de destinació (anomenada també receptora), i posterior retorn al punt de partida.

Ara bé, quan el turista ha pres la seva decisió de viatge comença a requerir un conjunt de serveis, a saber: la necessitat de traslladar-se al destí exigeix la disponibilitat de transport que li faci possible l'accés al lloc; una vegada en ell, requereix serveis d'allotjament i alimentació, així com de facilitats per a gaudir de les activitats que van motivar el seu viatge.

Els serveis requerits pel turista són brindats per la denominada "indústria turística", la qual constitueix l'element econòmic del sistema, integrada per un conjunt d'empreses que en la pràctica se'l coneix amb la denominació de prestadors de serveis turístics.

Sobre aquest tema ha de dir-se que els serveis de la indústria turística són brindats en espais geogràfics ben definits, raó per la qual el sistema, a més de mantenir una estreta relació funcional, manté també una estreta relació amb els elements geogràfics del sistema turístic, a saber: la regió d'origen, la ruta de trànsit, i la regió de destinació..

Estructura y Funcionamiento del Sistema Turístico

Particularitats del Sistema Turístic

En aplicar el model del sistema turístic en la pràctica, es pot observar que aquest presenta particularitats en el seu funcionament si es tracta del Turisme Nacional, o del Turisme Internacional. A continuació expliquem aquestes particularitats.

En el cas del Turisme Nacional, per tractar-se de desplaçaments dins dels límits geogràfics d'un mateix país, tot el sistema funciona dins de les condicions del mitjà econòmic, social, cultural, polític i legal imperant en el mateix país.

Però si es tracta del Turisme Internacional, com la regió d'origen està situada en un país diferent d'aquell en el qual es localitza la regió de destinació, la ruta de trànsit ha de travessar els límits geogràfics que separen tots dos països, per la qual cosa canvia l'entorn econòmic, social, cultural, polític i legal existent a les regions d'origen i destinació.

Aquest canvi d'entorn, especialment el d'índole legal, fa que el turista es vegi en la necessitat de dur a terme una sèrie de tràmits destinats a obtenir autorització per a l'entrada, permanència, desplaçaments per l'interior, i per a sortir del país en què es troba la destinació visitada.

Pel que pel simple fet de travessar una frontera per a visitar un país diferent d'aquell en el qual es té la residència habitual, sorgeixen tots els requisits relacionats amb la gestió de vises per a obtenir l'autorització d'entrada, fins i tot abans de travessar la frontera, i complir amb tots els requisits migratoris, duana-les i sanitaris per a poder entrar al país que es desitja visitar. Tals exigències són la raó per la qual molts països han constituït els anomenats "Comitè de facilitació", amb el propòsit de facilitar aquests tràmits als visitants, siguin aquests turistes o no.

Comentari Final

Com s'haurà pogut apreciar l'enfocament de sistemes permet conèixer i analitzar l'estructura i funcionament de l'activitat turística, sense caure en el biaix de les disciplines interessades en el seu estudi, les quals el conceptualitzen des del seu punt de vista, o dels interessos particulars d'alguns dels elements que intervenen en el desenvolupament de l'activitat, com és el cas particular de les empreses que conformen l'anomenada indústria de viatges, les quals el visualitzen com un negoci que es materialitza en la compra i venda de viatges, independentment del motiu que originen aquests viatges.

Però el més important a destacar, és que el sistema comença a funcionar per una decisió voluntària de les persones basada en una motivació acte creada, o estimulada per les ofertes dels prestadors de serveis turístics, o bé, dels destins interessats a aconseguir una decisió favorable als seus interessos, amb el propòsit d'obtenir amb això els beneficis que indubtablement aporta el turisme al desenvolupament i benestar de la seva població.

En pròxims articles veurem les característiques del procés de presa de decisions per a viatjar per raons diferents de les dels viatges de negocis o motius professionals, i els factors que influeixen en la selecció del destí triat per a la pràctica de les activitats turístiques o recreacionals.

Versió original: castellà

Imágenes: michael-dziedzic-qDG7XKJLKbs / frank-vessia-WhmyCsDqvFg-unsplash