Cançó nadalenca
-
Salut, la felicitat, la pau i la llibertat
-
El tió es part de les nostres tradicions
Amb la cançó El tió de Nadal (Joan Tomàs i Parés), des de la direcció general desitgem que la salut, la felicitat i la pau s’escampin arreu del mon i que tothom pugui tornar a casa seva amb llibertat. Que tingueu un molt bon Nadal, un any 2022 ple de cultura popular i que els vostres desitjos es facin realitat! Es la felicitació de Nadal de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
Cançó “El tió de Nadal”
Oidà, tió,
som Nadal i has de dar el do.
Com cada any treu ben depressa,
del teu ventre sense fressa,
confitures i vins bons,
neules fines i torrons,
enciam per l'amanit,
i un pollastre ben rostit;
si no ho fas de bo de bo,
et daré un cop de bastó.
Apa tió,
bon Nadal que Déu ens dó.
Ara vénen festes,
festes precioses,
menjarem torrons,
gallines i capons,
neules ben torrades,
coques ensucrades;
si no ho fas ben bé
et bastonejaré.
Cançó nadalenca per a la mainada. Diada de Santa Llúcia de 1927.
Lletra i música de Joan Tomàs i Parés (1896-1967)
Estem en plena celebració de l'Any Joan Tomàs que commemora els 125 anys del seu naixement. Joan Tomàs i Parés va ser un músic molt actiu, entregat incansablement a la cultura del país.
La seva aportació al patrimoni cultural català és insubstituïble, tant per la quantitat com per la qualitat de la seva obra, a través de l’estudi, la investigació i la transmissió en classes, escrits, conferències i concerts. Per aquest motiu la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural hem escollit, com a nadala, aquesta bonica cançó que també podeu escoltar al compte de YouTube en homenatge al mestre Joan Tomàs i Parés.
Any Joan Tomàs
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural incita la celebració, el 2021, de l’Any Joan Tomàs i Parés (Barcelona, 1896-1967) amb motiu dels 125 anys del seu naixement. La data oficial d’inauguració de l’Any es va celebrar el 5 de març al Centre Artesà Tradicionàrius, i la data de clausura està prevista pel mes de març de 2022.
Joan Tomàs i Parés va ser un músic molt actiu, entregat incansablement a la cultura del país. La seva aportació al patrimoni cultural català és insubstituïble, tant per la quantitat com per la qualitat de la seva obra, a través de l’estudi, la investigació i la transmissió en classes, escrits, conferències i concerts.
Va realitzar una important tasca de recerca i recull de cançons, danses i músiques instrumentals populars. Va treballar per preservar i promoure la música popular com a patrimoni de la cultura catalana. També va ser un dels grans impulsors del moviment coral català i de la renovació pedagògica musical i rítmica. Totes aquestes idees immerses en la seva personalitat queden manifestes, també, en les seves composicions.
Amb el seu caràcter silenciós, respectuós, discret i humil, i la importància del seu rigorós mestratge a través de la música i de la seva afable persona, va arribar a molta gent. A les seves mans els cors creixien i assolien grans èxits, alguns passaven a ser orfeons. Conèixer el mestre Tomàs commovia admirablement, incentivava a aprendre, a millorar com a persona i a col·laborar en la proposta que s’estigués duent a terme.
"La música és un art excels que enlaira l’esperit, ens allunya de l’eixorc materialisme que arreu impera i ens proporciona gaudis inefables que cap altra de les belles arts pot fer sentir, pel que té d’impalpable, de subtil, d’intangible i de cosa alada i fugissera." (Joan Tomàs: Els deures dels cantaires dels orfeons. Conferència a l’Orfeó de Sants, 15/10/1953)