Emprenedors de l'Alt Urgell, forman l'Associació de petits productors i artesans,
Amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer conjuntament els productes de proximitat i de qualitat que es treballen a la comarca, així com potenciar l’entorn que els envolta.
L’ art de cultivar la terra
L’Alt Urgell és una comarca fèrtil on durant segles s’hi ha treballat la terra. Un art, el de cultivar la terra, que ha arribat fins als nostres dies i que segueixen practicant amb bon ofici diversos productors de Menja’t l’Alt Urgell. Hem parlat amb ells per tal que ens expliquin allò que produeixen i què els fa diferents i els dona valor afegit.
Horts al Baridà i l’Urgellet
El primer protagonista d’aquest reportatge el trobem al Baridà, en una finca situada als Banys de Sant Vicenç. El Xavi Gispert és l’ànima de l’Hort del Xavi, a través del qual produeix hortalisses i fruita. “És una producció petita que cultivem de manera tradicional, tal com han fet sempre els meus avantpassats”, explica.
I què dona un valor especial els productes que sembren, recullen i venen a l’Hort del Xavi? “El fet de cultivar en aquestes altituds, la terra, l’aigua amb què reguem i el clima ja marquen una diferència en el producte”, respon el Xavi. Altres elements que ajuden a diferenciar-se d’altres productes cultivats més a l’engròs són el fet de no utilitzar fertilitzants químics ni cap mena d’herbicides. “Collir el producte avui per servir-lo demà al mercat i mimar-lo el millor possible, tot això marca una diferència amb els productes que vénen de fora els nostres indrets”, afegeix el Xavi, que conclou que “els nostres clients saben apreciar i valorar tant la qualitat del producte com el fet que és producte de proximitat”. Si voleu tastar els seus productes, els trobareu al mercat de la Seu, els dimarts i els dissabtes i també a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell.
Un altre dels productors de Menja’t l’Alt Urgell que cultiva la terra també té els orígens al Baridà. Es tracta de Tresors del Cadí, que va començar el 2016 amb una finca a Ansovell, al municipi de Cava, i que aquest any s’ha traslladat a Montferrer, mantenint un petit hort també a Cerc, al municipi d’Alàs i Cerc. El David explica que van començar produint patata, ceba i all, però ara ja cultiven una varietat molt major d’hortalisses.
Un dels valors afegits del seu producte, explica, és que “totes les nostres hortalisses són de cultiu ecològic i cultivades als nostres camps de l’Alt Urgell, de manera que podem servir a la comarca verdures superfresques i sense traces de productes químics”. I això, justament, és el que creu que més valoren els seus clients. “Principalment valoren la proximitat i la frescor de les verdures, ja que són acabades de collir a la nostra comarca el mateix dia que les servim. També valoren que siguin ecològiques i també el tracte directe amb nosaltres”, remarca. En el seu cas, fan venda directa sota comanda i entreguen a domicili cada dijous a l’Urgellet. Qui ho vulgui, a més, també pot recollir la comanda a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell.
Els tofonaires de Fígols i Alinyà
Més cap al sud, ja al municipi de Fígols i Alinyà, hi trobem dos productors que es dediquen al mateix producte, la tòfona. Es tracta de Tòfones Josep Miró i Tòfones de les Feixes. En el primer cas, la Maria Miró explica que de tòfona n’hi ha de molts tipus i cada una té un procés diferent. “La tuber melanosporum (tòfona negra), que és la que nosaltres comercialitzem, es produeix principalment en roures i alzines microritzades amb espora de tòfona”. En aquest sentit, apunta que “fa més de 50 anys que recorrem els boscos en busca de tòfona silvestre i això és una cosa que mai deixarem de fer. L’essència d’aquest món és poder conèixer el territori, els seus racons i els seus secrets”, afegeix. No obstant, la Maria lamenta que “degut al canvi climàtic, la tòfona silvestre ha anat desapareixent i això ha fet que ens haguem hagut de reinventar i ara també tenim plantació”.
I què té l’Alt Urgell per ser un bon lloc on trobar-hi -o cultivar-hi- tòfona? La Maria respon que “és una comarca amb un clima molt ric i una terra ideal pel creixement de la tòfona. La nostra comarca, a més a més, té trajectòria en aquest tipus de producte i això fa que hi hagi un petit gremi i certa cultura de la tòfona, cosa que s’agraeix”.
Una cultura que s’ha traduït també en una bona rebuda per part del client. “La tòfona negra és un producte molt exclusiu i fins ara era difícil trobar-ne al detall”, explica la Maria, que afegeix que “molts amics em deien que si no m’haguessin conegut a mi no haguessin sabut on anar-ne a buscar”. Per tot plegat, creu que “el fet d’haver comercialitzat la tòfona en pots de 40-50 grams, amb un preu que ‘la gent de carrer’ es pot permetre, ha fet que aquest any l’hagin pogut descobrir i gaudir a casa”. Així doncs, conclou que “estem molt contents amb la rebuda i amb el feedback que ens han donat els clients, ha estat un projecte fet amb molt de carinyo”. Les seves tòfones es poden adquirir, sota comanda, a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell o bé contactant directament amb ells, als telèfons 690733699 / 639215181
Pel que fa a Tòfones de les Feixes, la Nadia explica que en el seu cas “teníem plantació, però també anem a buscar al bosc”. En aquest sentit, apunta que “l’entorn de l’Alt Urgell ens aporta un aire i unes terres de qualitat excel·lent i un clima idoni perquè la tòfona creixi molt aromàtica”. Tot plegat, creuen que és molt ben valorat pel client, que sap apreciar “la qualitat del nostre producte i l’entorn que el rodeja”. En el seu cas, les tòfones també es poden adquirir, sota comanda, a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell o bé contactant directament amb ells al 617 88 09 36.
De la nostra terra, els ous
I en aquest reportatge hi hem volgut incloure també un darrer productor que no està estrictament lligat amb el cultiu de la terra però que hi té una relació estreta.
Tradicionalment, a moltes cases de pagès, qui s’ha ocupat de l’hort, s’ha ocupat també de les gallines. Una feina que, ben sovint, requeia sobre les espatlles de la dona, un autèntic puntal a les cases de pagès dels nostres pobles que molts cops no ha tingut la visibilitat que mereixia.
Així doncs, acabem aquest recorregut per la comarca al seu extrem sud, a Oliana. Allà hi trobem l’Ou de la Nostra Terra. La Judith Orrit explica que el seu valor afegit és que “a l’Ou de la Nostra Terra cuidem els pollets des del primer dia de vida i les gallines creixen en un indret situat al Prepirineu”.
A més, afegeix que “els nostres ous ecològics són de gallines criades en llibertat amb una alimentació ecològica i lliure de cereals transgènics”. Justament, creu que el fet d’oferir uns ous ecològics de proximitat és el que més valora la gent. Els productes de l’Ou de la Nostra Terra es poden comprar a la botiga de Menja’t l’Alt Urgell o bé trucant al 692419915. Igual que la resta de productes de l’associació, també es poden comprar per internet a través de la botiga en línia de Menja’t l’Alt Urgell.