50 anys d’història.....
-
PIMEC, Micro, Petita i Mitjana empresa de Catalunya
-
37a edició dels Premis Pimes
-
Les millors iniciatives empresarials a Catalunya
-
Lliurament al Palau Sant Jordi de Barcelona
-
Acte del 25 de juny 2024
-
Més de 1700 persones de l’àmbit empresarial, econòmic, polític i social
PIMEC distingeix les millors iniciatives empresarials durant la 37a edició dels Premis Pimes i reivindica davant de més de 1.700 empresaris i empresàries la necessitat urgent d’un finançament just per a Catalunya.
Ahir al vespre es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona la 37a edició dels Premis Pimes, on s’han distingit les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya l’any 2023. Més de 1.700 persones de l’àmbit empresarial, econòmic, polític i social s’han aplegat en aquesta cita anual que enguany també ha servit per commemorar el 50è aniversari de la patronal i posar en valor la tasca desenvolupada i els assoliments aconseguits per PIMEC durant aquest mig segle.
Durant la seva intervenció, el president de l’entitat, Antoni Cañete, s’ha referit a l’actual situació política i ha destacat la necessitat de “grans consensos, d’acords entre diferents, i d’estabilitat”.
En referència a Catalunya ha demanat un govern fort que governi amb valentia, recordant que les minories no poden condicionar l’interès general. En aquest sentit, Cañete ha insistit en la necessitat urgent d’un acord que permeti un finançament just per a Catalunya: “Ens cal un model de finançament tractor i no extractor, que tingui en compte el principi d’ordinalitat. L’statu quo actual està gripant el motor de l’economia catalana i, per tant, d’Espanya, i això ens perjudica enormement a tots”.
El president de PIMEC s’ha referit a la recent fita històrica assolida: l’entrada de les pimes catalanes al diàleg social espanyol. “Abans parlàvem d’ocupar els espais, però ara tenim una nova missió. Volem liderar l’espai per tal que les prioritats de les pimes siguin tingudes en compte, tal com li pertoca al veritable motor de l’economia”, ha conclòs Cañete. Finalment, ha dit als assistents que PIMEC anirà a Madrid a defensar “els vostres interessos i valors, a exigir que es compleixi la llei i a acabar amb els morosos, a demanar lots en la compra pública, a desburocratitzar l'administració, a posar fi al fet que les pimes paguin l'energia més cara i un fet que inquieta especialment les empreses de menor dimensió: la reducció de la jornada laboral, sobretot sense parlar de productivitat”.
Seguidament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en valor que “l’economia catalana viu un bon moment, també ple de reptes com fer front a l’espoli fiscal, i som aquí gràcies a la capacitat de sumar esforços de tots els actors implicats: les institucions, les organitzacions empresarials i les sindicals”. També, ha explicat que “les nostres empreses s’enforteixen mentre el nostre país es reindustrialitza, innova i crea llocs de treball i noves oportunitats”.
Per la seva banda, el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha excusat la presència del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha explicat que “la de PIMEC és la història d’un gran èxit pel seu compromís amb les empreses catalanes i amb el país en general”. “Sou pioners en la lluita contra la morositat, lidereu la millora de l’activitat de les pimes també a Europa i, avui, podem dir que podreu ser allà on es decideix el present i el futur del país”, ha afegit en referència a l’entrada de PIMEC al diàleg social espanyol.
Durant la cerimònia també s’ha emès un missatge del comissari europeu, Thierry Breton, qui ha assegurat que “les pimes són a l’avantguarda de la innovació, fent que Europa pugui crear i competir”. En referència a la lluita contra la morositat ha deixat palès que “els llargs terminis de pagament retenen 20 bilions d’euros de liquiditat de les pimes, limitant la seva capacitat d’inversió o, fins i tot, portant-les a la fallida. Això és inacceptable i, per això, la UE ha proposat una llei per regular-la”.
A continuació, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ha destacat que l’èxit de PIMEC i del diàleg social recau en 6 elements: “És important garantir l’estabilitat política i institucional, mantenir el diàleg social, uns pressupostos públics amb capacitat d’inversió per dinamitzar l’economia, la promoció internacional i una ocupació de qualitat, la col·laboració publicoprivada, així com la consciència viva de fer i posar les coses fàcils a la iniciativa econòmica, amb menys burocràcia administrativa, per exemple”.
En el marc d’una cerimònia al Palau Sant Jordi, conduïda per la periodista Cristina Riba, l’entitat ha fet un repàs de la seva història a través d’una exposició dels fets més destacats i de diferents vídeos projectats durant l’esdeveniment.
L’entitat ha fet també un reconeixement als gremis i les associacions, destacant que aquestes han ajudat PIMEC a assolir fites i lluitar pels drets de les pimes, gràcies a la seva tenacitat, empenta, passió, resiliència i talent. La patronal ha posat en valor la suma d’esforços que han ajudat a construir la PIMEC d’avui, que mira l’horitzó sabent que la seva perseverança i determinació els donarà l’impuls necessari per construir un futur on les pimes tenen molt a dir.
Un any més, el sopar anual de PIMEC ha comptat amb caràcter solidari, destinant íntegrament els ingressos obtinguts al programa emppersona d’ajut a la segona oportunitat.
Premis i Reconeixements de la 37a edició
-
Reconeixement a l'Activisme Empresarial:
Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya – ADETCA
Per la seva campanya exitosa sota el nom “Cap butaca buida”, que en la seva primera edició ha batut un rècord d’ocupació teatral a Catalunya amb 55.583 espectadors en un sol dia. -
Reconeixement al Comerç:
SUELA-RÀPID
Per haver-se adaptat als nous temps i a les noves demandes dels clients que requereixen reparacions més diverses introduint la tecnologia més puntera. -
Reconeixements CaixaBank Fundació PIMEC a la Segona Oportunitat Empresarial:
STANDS REUTILITZABLES
Amb el suport de la Fundació PIMEC, l’empresari Josep Pons va aconseguir un crèdit ICO amb el qual es va reinventar, aconseguint que els seus productes hagin estat presents a esdeveniments nacionals i internacionals reconeguts. -
Premi Diplocat a la Projecció Empresarial Catalana
PICART
Per haver assolit un espai en el mercat internacional amb presència a diversos països europeus, aconseguint una gran projecció exterior i la promoció del país. -
Premi a la Qualitat Lingüística Empresarial
PIDISCAT
Premi a la Qualitat Lingüística Empresarial perquè fa més de 25 anys que fomenta l’ús de la llengua catalana entre els seus treballadors i treballadores i els seus clients, sent aquesta present en tots els processos de la seva activitat empresarial.
-
Premi Valors al Desenvolupament Sostenible
PRISMA
Per l’impuls de mesures de sostenibilitat, la seva política de formació i de contractació, el foment de la participació dels seus treballadors i treballadores, l’impuls de la conciliació de la vida laboral i familiar, així com els seus esforços a l’hora de vetllar per la salut i la seguretat dins l’àmbit empresarial.
-
Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria de microempresa
DOMMA
Per la creació d’una comunitat digital de més de 100.000 dones a través de la qual divulguen contingut educatiu sobre la salut en la maduresa i la menopausa i per desenvolupar un nou producte físic i digital per millorar el benestar sexual d’aquest col·lectiu. -
Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria de petita empresa
DISHELEC 65, SL
Per la seva estratègia empresarial que els ha portat un creixement en l’àmbit europeu a través d’una política comercial que els ha permès tenir acords amb diferents proveïdors de la Unió Europea i d’altres països exteriors. -
Premi a la MIPIME més competitiva en la categoria mitjana empresa
ROCROI
Per haver experimentat un creixement significatiu en els últims anys, assolint una facturació online de més d’un milió d’euros l’any 2023, fet que l’ha convertit en la principal operadora digital d’Espanya en el seu sector.
Els Premis Pimes d’enguany compten amb el patrocini de Caixa Bank, Endesa, Factor Energia, Grail Cyber Tech, Movento, Banc Sabadell i Telefónica, i amb la col·laboració de Cesce, Diplocat, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Informa, Solred i Wolters Kluwer, així com amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Són mitjans col·laboradors La Vanguardia, El Periódico i Ara.