Una tradició de 140 anys.....

 • Cinc presentacions per aquest 2023

 • Més de 150 actrius i actors amateurs sobre l'escenari

 • Al Teatre Àngel Guimerà, El Vendrell

Després de dos mesos d'assajos i 140 anys d'història, arriba l'obra "Els Pastorets" que es presenta des d'aquest diumenge 15 de gener al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, amb més de 150 actrius i actors amateurs tant per Els Pastorets Infantils com la versió d'adults.

Els Pastorets és una de les nostres tradicions centenàries que es representa de cap a cap de Catalunya. Els milers de persones que hi participen en el seu muntatge i escenificació són el suport per mantenir i potenciar les tradicions i la nostra llengua.

Com deia Pau Casals: "Conserveu aquestes tradicions que són l'ànima de la nostra terra".

Les presentacions programades són les següents:

 • Diumenge 15 de gener: “Els Pastorets”
 • Diumenge 22 de gener: “Els Pastorets”
 • Dissabte 28 de gener: “Els Pastorets Infantils”
 • Diumenge 29 de gener: “Els Pastorets”
 • Diumenge 5 de febrer: “Els Pastorets”
  Horari: Totes les presentacions comencen puntualment a les 17.00 hores
  Escenari: TAG - Teatre Àngel Guimerà, El Vendrell

Els Inicis

La referència més antiga sobre les representacions de Pastorets al Vendrell es remuntava a l’any 1883, tal com explica Elisa Vives de Fàbregas a la biografia Pau Casals. Parla d’una representació al Centre Catòlic, instal·lat a la planta baixa d’una casa del carrer de la Muralla, de l’obra “Los Pastorcillos en Belén”.

La part musical era de Carles Casals, si bé es té constància que alguns fragments els va escriure el seu fill Pau, que aleshores tenia 6 anys, i actualment la partitura d’aquests Pastorets està exposada al Museu Vil·la Casals, a Sant Salvador.

Recordareu que Pau Casals, a més de participar en la part musical, també hi feia d’actor, concretament de dimoniet.

Els Pastorets del Vendrell - l'infern

El Present

Després de bastants anys d’escenificar l’obra de Josep M. Folch i Torres, la Direcció Artística, encapçalada per Jordi Urgell, va voler tornar als orígens posant en escena El primer Nadal dels Pastors, de mossèn Rossend Fortunet, amb una adaptació lliure.

Any a any ha sigut un èxit, tant d’escenificació com de públic, i enguany novament es presentarà la mateixa obra, amb alguns canvis tècnics i la incorporació d'alguns personatges prou coneguts.

Els Pastorets Infantils del Vendrell

Els Pastorets Infantils

Els Pastorets Infantils del Vendrell és el planter o la llavor dels Pastorets del Vendrell. No obstant això, i tot i que han passat centenars de nens i nenes en aquests quinze anys d’escenificacions de Pastorets Infantils, la direcció reconeix que no hi ha hagut un traspàs significatiu als Pastorets del Vendrell (grans), però agraeix a tots aquells que han fet aquest pas, i per tant donen continuïtat i marca el futur d’aquesta tradició.

Teatre per Els Pastorets del Vendrell

El Teatre

El Teatre Municipal Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell és un espai per donar cabuda a la representació de tot tipus d'arts escèniques, com teatre, dansa i música. Així mateix, s'hi desenvolupen altres activitats de caràcter cultural i social lligades a entitats de la vila.

El Teatre Municipal Àngel Guimerà va ser inaugurat el setembre de 2009, després d'una llarga remodelació de l'antic teatre de La Lira Vendrellenca. Actualment, compta amb un aforament de 415 places, dins d'un recinte modern dotat dels avenços tècnics dels espais escènics del segle XXI.

Imatges: Capital2020 de gener 2022
Font continguts: Els Pastorets del Vendrell