Una mirada del segle XXI........
-
Al gran clàssic del teatre català
-
D’Àngel Guimerà
-
Versió de Pablo Ley
-
Una història d’intriga i revolta
-
Recomanat per 1er, 2on, 3r i 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat
-
Teatre Nacional de Catalunya
L'obre d'Àngel Guimerà "Terra Baixa" (Reconstrucció d'un crim) amb versió de Pablo Ley surt del Teatre Nacional de Catalunya y es porta la representació a diversos teatres de Catalunya, com a eina útil per a la formació i desenvolupament cultural.
Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i un thriller magnífic sobre la lluita de classes.
Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia de Pablo Ley trasllada Terra baixa al segle XX, a la Barcelona de l'anarquisme, i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari de policia, en Vinagret. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. En Manelic ha matat en Sebastià per alliberar la Marta (i a ell mateix).
Una mirada contemporània i trepidant que llisca del drama rural a la tragèdia romàntica per culminar en: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». El crit alliberador de la classe obrera lluitant contra l’opressió.
“Una història d’intriga i revolta que us deixarà enganxats a la cadira”
Breu resum
Darrere del crim passional d’en Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa de moltes maneres la història del segle XX. El treballador (Manelic) que s’enfronta a l’amo (Sebastià) per alliberar el seu futur (Marta) és un transsumpte de la lluita de classes i no cal tenir gaire imaginació per veure-hi un origen no gens remot de la Guerra Civil (amb tantes anticipacions com es vulguin: Setmana Tràgica, Trienni Bolxevic, dictadura de Primo de Rivera...). Segur que Guimerà pensava, a la seva manera, en la justícia social, però difícilment podia imaginar un món en el qual es produís la Revolució Russa o l’auge del feixisme i, encara menys, que la confrontació entre aquestes dues forces acabés en una Guerra Mundial devastadora.
- En una producció del TNC – Teatre Nacional de Catalunya
- Amb la Direcció de Carme Portaceli
- La Dramatúrgia de Pablo Ley i Carme Portaceli
- Amb la participació de Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta.
Aquesta obra està recomanada pel Servei educatiu del TNC com a eina útil per a la formació i el desenvolupament cultural per als cursos: 1er, 2on, 3r i 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat.