Tots els dimecres d’agost.....
-
Festival de música tradicional
-
34e Edició de Música a la Vila
-
22.00 / Plaça del Tívoli / El Vendrell
-
2 d’agost: Grup Tradifusió
-
9 d’agost: Sedaç
-
16 d’agost: Re-Romanç
-
23 d’agost: Julivert
-
Ingrés obert i gratuït
La 34e Edició del Festival Música a la Vila arriba des del 2 d’agost amb un cartell format pels grups Tradifusió, Sedaç, Re-Romanç i Julivert. Tots els dimecres d’agost, a les deu de la nit, a la Plaça del Tívoli del Vendrell, hi haurà concert de música tradicional.
El Festival
L’estiu de 1989 es va encetar aquesta experiència a la plaça Vella, i en aquells moments fou realment una aventura, ja que donar suport a la música tradicional es creia molt necessari, però el futur era incert, pel que fa a l’acceptació per part del públic. La idea d’oferir un cicle de concerts de música tradicional a l’aire lliure, en una plaça vendrellenca, unia dues voluntats complementàries.
La primera era poder escoltar una música que en aquells moments, i encara ara, gaudeix de poca difusió mediàtica, i que, per tant, és força desconeguda per la majoria de ciutadans, a fi de donar-la a conèixer i crear escola per als músics que fan treball de camp, recuperant cançons que sols s’han conservat gràcies a la tradició oral i que necessiten ser enregistrades i documentades per conservar un patrimoni cultural important per a tots, i sobretot per al futur.
La segona voluntat era oferir una activitat cultural a la fresca, una nit a mitja setmana, destinada tant als vendrellencs com als estiuejants que visiten el municipi.
Durant tots aquests estius, s’han pogut escoltar grups d’arreu dels Països Catalans, d’Occitània, del País Basc, de l’Alguer, del Piemont i d’altres pobles de la Mediterrània. També s’ha pogut descobrir tot un ventall amplíssim d’instruments i de sons que ara ja no són desconeguts per als assistents, que, any rere any, s’han fet seu el festival Música a la Vila, en gaudeixen i l’esperen.
Un valor afegit de la Música a la Vila és que l’existència del festival ha escampat llavors que han esperonat músics de casa a investigar i formar grups de música tradicional que complementen la gran tradició grallera del Vendrell.
1r Concert: Tradifusió
Tradifusió és un projecte musical que neix a principis de 2021 amb el propòsit primordial de difondre la música tradicional fusionada amb el flamenc.
Un dels principals objectius és recuperar, mantenir i difondre la música tradicional perquè la gent la pugui conéixer i valorar-la a partir d’una instrumentació atípica on destaquen, entre d’altres, la dolçaina, la guitarra flamenca, l’acordió diatònic, l’arpa antiga, el clarinet baix o la veu.
Principalment, el repertori està format per cançons tradicionals del País Valencià, però també de Catalunya, Castella i Lleó i d’altres parts de la península Ibèrica.
Escriuen reharmonitzacions que acostumen a ser diferents de les melodies del gènere de la música tradicional, fusionant-les amb altres gèneres musicals com és el flamenc. La principal característica és que la dolçaina es troba al capdavant com a eix vertebrador de la instrumentació amb un punt de vista més contemporani, jugant amb la tradició i la nova creació.
Entre els referents musicals: Eliseo Parra, Kepa Junkera, Marcel Casellas, Miquel Gil, Carlos Núñez, o grups com Coetus, La Cobla dels Sons Essencials, Pep Gimeno “Botifarra”, Xiromita Trad Project, Criatures, Aires del Montseny, Flamencianes, Urbàlia Rurana, La Musgaña o Al Tall, per posar-ne alguns exemples.
Músics i instruments
La plantilla per la qual està format el grup és d’un recull de músics professionals amb una gran formació i àmplia trajectòria, ja que tots els seus membres han estudiat a Conservatoris Superiors d’elevat prestigi, i tenen una trajectòria molt potent vinculada a la música tradicional i/o altres gèneres col·laborant en altres projectes com aquest.
A més, una de les principals característiques d’aquest grup és la instrumentació, original e innovadora. La barreja de la dolçaina amb instruments com l’arpa antiga, la veu, l’acordió diatònic, la guitarra flamenca, el clarinet baix, i percussions modernes i ibèriques, fan d’aquest grup una experiència sonora única.
Integrants del grup
- David Valera: Dolçaina en Sol i en Fa / Tarota en Do
- Alba Asensi: Cantant / Arpa Antiga i Africana
- Josep Alós: Clarinet Baix / Clarinet en Si en La
- Abraham Lojo: Guitarra Flamenca
- Pau Barbera: Acordió diatònic
- Pepe Alepuz: Percussions
- Aitor Sáez: Percussions
- Daniel Vallejo: Baix elèctric / Mandolina