Mèrit Cultural 2023.....

  • Ciutat de Barcelona 

  • Centenària Editorial Joventut 

  • 1923-2023

L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat la màxima distinció, la Medalla d’or al Mèrit cultural, a l’Editorial Joventut l’any en què fa 100 anys de la seva fundació.

Aquest reconeixement, a la seva ciutat natal, s’afegeix al Premi Nacional a la Millor Labor Editorial Cultural, rebut aquest mateix any, atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport d’Espanya.

Editorial Joventut va ser fundada a Barcelona el 5 d’octubre del 1923 i dirigida als seus inicis per Josep Zendrera. Com el seu nom indica, va començar especialitzant-se en literatura juvenil i infantil. La filla del fundador, Conchita Zendrera Tomás, que va dirigir el departament infantil durant quaranta anys, va aconseguir els drets d’autors tan populars com Enid Blyton (Els Set Secrets, Els Cinc), Zane Grey i James Oliver Curwood, la fama dels quals va contribuir a estendre , i col·leccions tan famoses com els àlbums d’historietes de Tintín.

Editorial Joventut Medalla d'Or 2023 al Mèrit Cultural

Va ser la primera editorial a traduir Peter Pan de J. M. Barrie (1925) i va fer accessibles obres de tant abast com Heidi, de Johanna Spyri; Pippi Calzaslargas, d’Astrid Lindgren; Emili i els detectius, d’Erich Kästner; Alícia al País de les Meravelles, de Lewis Carroll; Mary Poppins, de P. L. Travers, o els contes clàssics d’Andersen i els germans Grimm. Alguns dels seus llibres infantils com Contes per telèfon de Gianni Rodari o els àlbums Stelaluna, Sopa de Carabassa, L’ós que estimava els llibres, o El cassó de Lorenzo s’han convertit en petits best-sellers del món infantil. A més, Joventut, va ser pionera a l’àlbum il·lustrat infantil a Espanya.

Però l’Editorial Joventut no és només una editorial dedicada al llibre infantil i juvenil, i ja des dels seus inicis cal destacar la seva especialització en temes nàutics i d'aventures a través de la seva col·lecció groga, publicant els relats dels grans navegants i pioners com el gran èxit L'expedició de la “Kon-*Tiki”, de Thor Heyerdahl, o els relats de Joshua Slocum, Tristan Jones o Bernard Moitessier. Avui dia molts d'aquests títols estan sent rescatats i reeditats en una nova col·lecció anomenada Grans Navegants.

L'editorial és dirigida per Luis Zendrera, net del fundador, i arriba al seu centenari sent una editorial independent, regentada per quatre generacions de la mateixa família, amb al voltant de 10.000 títols publicats. Amb presència en tot el territori nacional i en més de 40 països del món.

Des de Capital2020, Moltes Felicitats per la tasca realitzada !!!!

Editorial Joventut Medalla d'Or 2023 al Mèrit Cultural

Fonts i Imatges: Gremi d’Editors de Catalunya /Ajuntament de Barcelona