Tradició, cultura i esport......

  • Els castells

  • Pinya, Folre i manilles, Tronc, Pom de dalt

  • La canalla “els protagonistes” 

  • Futur dels Nens del Vendrell

La colla castellera “Nens del Vendrell” ha tancat avui la temporada 2023, amb una excel·lent Diada de Sant Zacaries a la vila del Vendrell, amb els seus millors protagonistes “la canalla”, que representa el futur de la colla i dels castells.

La Diada ha començat amb "les matinades" per part del grup de gralles, seguint per un llarg recorregut per als carrers i places del Vendrell, seguits per la canalla i els castellers matines. La realització de diversos pilars ha marcat els llocs més tradicionals i importants per la colla, fins a arribar a la casa de Jan Julivert, qui va ser pioner dels castells al Vendrell i Tarragona, unificador de grups i impulsador dels grans castells que avui podem veure a tot Catalunya.

Data important: “Els Nens del Vendrell a prop dels 100 anys”

Axis és, serà el 2026, quan la colla celebrarà el seu “Centenari”, ja que la colla castellera va ser fundada l’any 1926, i es converteixen en un de les primeres colles castelleres constituïdes com a associació, després de la davallada que estava experimentant el món casteller durant el primer quart del segle xx. Va ser aleshores quan van aparèixer iniciatives per revifar els castells des del Vendrell, un municipi amb molta afició.

A partir d’aquell moment, els assajos i les proves permeten la primera actuació oficial, el 15 d’octubre de 1926. El fet casteller havia canviat i amb aquesta incipient pluralitat de colles s’iniciava la Renaixença Castellera.

L’octubre de l’any 1929 s’assoleix al Vendrell el primer castell de set. A partir de l’any 1931 s’inicia una cursa per part dels vendrellencs per tal d’assolir els nous castells.

L’any 1935 arriba el primer 4d8 carregat, que es podrà descarregar l’any 1946. El 15 d’octubre del 1951 es descarrega el primer 3d8 del segle xx, que coincideix amb el 25è aniversari de la Colla.

El temps passa amb constància, rigor i assaigs fins que el 2015 s’assoleixen finalment tots els objectius que es marcaven, es descarrega durant la Festa Major del Vendrell, el 5d8 i, uns mesos més tard, per la Fira de Santa Teresa, afegeixen el 3d9f, el 4d8a i el pd7f, que esdevé així la millor actuació de la història de la Colla.

La canalla futur Nens Vendrell 01

Tornem a la Diada de Sant Zacaries 2023.....

Ha sigut una jornada completa, castell de dones, pilar infantils i diverses formacions de castells i pilars carregats i descarregats sense cap incident per als Nens del Vendrell, gaudits i aplaudits “tots” per un públic que ha omplert de gom a gom les Quatre Fons, sota la mirada (al balcó) de l'alcalde Kenneth Martínez i de diversos regidors.

Ens volem quedar des de Capital2020, amb lo millor, amb la importància -crec que sense precedents- de la “canalla”, que han portat endavant al seu cap Imanol, la co-cap Aleida i el seguit de joves tècnics al llarg d'aquesta temporada que finalitza, i deixa una trentena de nens i joves que des dels 4 fins als 14 anys, que són i seran "el pom de dalt", es a dir dosos, acotxador i enxaneta, els més menuts de l'estructura de les temporades vinents que arribaran, més amunt, més preparats, a la gran celebració de la colla i del món casteller "Els 100 anys dels Nens del Vendrell".

“Moltes Felicitats per la tasca realitzada”

Imatges: Capital2020/Sant Zacaries 2023
Fonts: Redacció-Capital2020/ Nens del Vendrell