El cicle “Música a la Vila” 2024…..

  • Tots els dimecres d’agost 

  • A les 22 hores 

  • Plaça del Tívoli, El Vendrell 

  • Ingrés gratuït 

  • Inaugura el grup basc “Korrontzi”

Els dimecres d’agost a la nit es porta a terme el festival de música tradicional Música a la Vila, i enguany ha arrancat amb la música basca de Korrontzi, i un auditori de gom a gom.

Els encarregats de donar el tret de sortida han sigut els “Korrontzi”, que aquest 2024 arriben als seus 20 anys de trajectòria i, per celebrar-ho, la formació basca ha presentat un llibre i disc molt especial. Es tracta d'un treball que inclou 20 cançons emblemàtiques del seu variat repertori, a més de tres temes inèdits i un llibre amb el resum i imatges d’aquests 20 anys.

Korrontzi és un grup de música basca que no deixa indiferent ningú, ja que amb la seva força i energia és capaç de transmetre des dels sons d'èpoques antigues a les noves tendències en folk.

L'espectacle de Korrontzi s'ha convertit en un 'aparador' de la cultura tradicional basca, que aconsegueix amb la força i energia dels seus directes transmetre sons i danses arrelades a l'antiguitat, a més de les noves tendències del folk a Euskadi.

Korrontzi és una festa tradicional de música i dansa basca amb una visió d'avantguarda. Per cert una parella jove de dansa excepcional, que ha despertat la participació i els aplaudiments l’hora i mitja de la presentació. 

Korrontzi

La banda de música folk Korrontzi (País Basc, 2004) va ser formada per l'intèrpret de trikitixa (acordió diatònic basc) Agus Barandiaran. El seu objectiu, en formar la banda, era donar a la música popular basca, així com als sons ancestrals i tradicionals de la seva terra, un aspecte més modern i contemporani, però sempre des de la perspectiva d'una música basada en la trikitixa i altres instruments tradicionals com la txalaparta o l'alboka, sense oblidar mai el respecte absolut a tota la tradició que havia rebut del seu primer mestre, el trikitilari Rufino Arrola (1909 – 1996).

Per aconseguir aquesta nova sonoritat, es va envoltar d'estils musicals més moderns i va comptar amb l'ajuda i la unió d'instruments com ara la mandolina, el baix elèctric, el contrabaix o les percussions.

Durant aquests anys, Korrontzi ha portat la seva cultura, idioma, dansa i música per tot el món, tocant en grans festivals i visitant nombrosos països, com ara: Bèlgica, EUA, Romania, Cap Verd, Irlanda, Brasil, Malàisia, Escòcia, Holanda, Grècia, Itàlia, Canadà, Hongria, Portugal, Anglaterra, Xipre, Marroc, Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Àustria, República Txeca… i ha estat guardonat amb premis i mencions com els «World Music Charts» els anys 2014, 2015 , 2016, 2020, 2022 i 2024, Top100 Roots Music Report (2015), Womex Official Selection (2014), Millor banda europea, Eurofolk (2009), Millor banda de la península2 ); a més, el seu últim treball (Korrontzi, 20, 2023) entra trepitjant fort, sent seleccionat entre els 5 millors discos de l'any, segons de la prestigiosa revista Mondo Sonoro.

Resumint, Korrontzi és un grup de música basca que no deixa indiferent a ningú, un aparador de tota una cultura, que aconsegueix amb la força i energia dels seus directes transmetre sons i danses arrelades a l'antiguitat, així com les noves tendències del folk.

Korrontzi és una festa tradicional de música i dansa basca amb una visió avantguarda. Colors i paisatges del País Basc.

Intèrprets musicals:
Agus Barandiaran, trikitixas i veu
Ander Hurtado de Saratxo, percussions i bateria
Kike Mora, contrabaix, baix elèctric i cors
Alberto Rodríguez, guitarra, mandolina, mandolina octavada i cors

Discografia:
• 1) Korrontzi (CD. Nubenegra, 2006).
• 2) Getxo (CD + DVD. Baga-Biga, 2008).
• 3) «Infernuko hauspoa» (DVD + llibre. Baga-Biga, 2010).
• 4) «Tradition 2.1» (CD + DVD + llibre. Baga-Biga, 2013).
• 5) “Symphonic Bilbon” (CD + DVD + llibre. Baga-Biga, 2014).
• 6) Korrontzi Dantzan (CD + DVD + llibre. Baga-Biga, 2015).
• 7) «Korrontzi Benefic» (CD + Targetes. Baga-Biga, 2016).
• 8) «Basc Selfie» (CD + llibre. Korrontzi Musika Ideiak, 2018).
• 9) Topa-K (Agus Barandiaran & DJ Makala) (CD. Elkar Argitaletxea, 2019).
• 10) «Koplariak (Korrontzi & X.Amuriza)» (CD + llibre. Elkar Argitaletxea, 2020).
• 11) « AITA MARI, Bidaia musikala urrutiko uretara» (CD + llibre. Elkar Argitaletxea, 2021).
• 12) « KORRONTZI, 20» (2 CD + llibre. Elkar Argitaletxea. 2023).

A més de nombroses col·laboracions amb la seva trikitixa en diferents treballs discogràfics d'artistes de tot el món, i la participació i producció de la pel·lícula “Basque Selfie” (2018) seleccionada per al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià a l'edició 2018, i que narra les vivències i trajectòria del mateix líder del grup Agus Barandiaran.

 

Música a la Vila

L’estiu de 1989 es va encetar aquesta experiència a la plaça Vella, i en aquells moments fou realment una aventura, ja que donar suport a la música tradicional es creia molt necessari, però el futur era incert, pel que fa a l’acceptació per part del públic. La idea d’oferir un cicle de concerts de música tradicional a l’aire lliure, en una plaça vendrellenca, unia dues voluntats complementàries.

La primera era poder escoltar una música que en aquells moments, i encara ara, gaudeix de poca difusió mediàtica, i que, per tant, és força desconeguda per la majoria de ciutadans, a fi de donar-la a conèixer i crear escola per als músics que fan treball de camp, recuperant cançons que sols s’han conservat gràcies a la tradició oral i que necessiten ser enregistrades i documentades per conservar un patrimoni cultural important per a tots, i sobretot per al futur. La segona voluntat era oferir una activitat cultural a la fresca, una nit a mitja setmana, destinada tant als vendrellencs com als estiuejants que visiten el municipi.

Durant tots aquests estius, s’han pogut escoltar grups d’arreu dels Països Catalans, d’Occitània, del País Basc, de l’Alguer, del Piemont i d’altres pobles de la Mediterrània. També s’ha pogut descobrir tot un ventall amplíssim d’instruments i de sons que ara ja no són desconeguts per als assistents, que, any rere any, s’han fet seu el festival Música a la Vila, en gaudeixen i l’esperen.

Un valor afegit de la Música a la Vila és que l’existència del festival ha escampat llavors que han esperonat músics de casa a investigar i formar grups de música tradicional que complementen la gran tradició grallera del Vendrell.

 

Imatge-portada: Composició de Redacció Capital2020
Imatges-interiors: Redacció Capital2020 / Presentació El Vendrell 7 d’agost 2024
Fonts: Temporada-Música a la Vila / Korrontzi