Música a la Vila........

  • Dimecres 14 d’agost: “La Filadora” 

  • “Primfila i se’n va”, un concert-xerrada 

  • A les 22 hores 

  • Plaça del Tívoli, El Vendrell 

  • Tots els dimecres d’agost 

  • Ingrés gratuït

Els dimecres 14 d’agost a la nit es presenta la segona sessió del festival de música tradicional “Música a la Vila”, amb “La Filadora” i la seu “Primfila i se’n va”, un concert-xerrada en el qual, prenent la figura de la dona com a eix central, s’apropen a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana.

Com ens han arribat i en quins entorns i qui els cantava? Quins espais ocupaven i ocupen les dones i quins els homes? Què en sabem de cadascun? A partir de l’anàlisi líric i algunes reinterpretacions proposen reflexionar al voltant de les històries que s’hi expliquen, les realitats, i com ens han arribat.

La Filadora  es presenta el 14 agost  al 35e Musica Vila del Vendrell

La Filadora són Alba Tomàs (acordió i veu), Roser Serrano (violí, tenora i veu) i Sonia Arias (gralla, guitarra i veu), tres músiques amb trajectòries pròpies en l’àmbit del folk i la música tradicional que s’han ajuntat en aquest projecte que pren el nom d’una de les cançons que han incorporat en el repertori. L’espectacle es va estrenar per la Biennal de pensament de Barcelona l’octubre de l’any passat, es va presentar per La Violinada de Argelaguer, i també al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona just l’endemà del 8M, amb l’objectiu, com expliquen les seves protagonistes en aquesta entrevista a tres bandes, de fer-nos cantar i però també d’incomodar-nos. Ara al festival “Música a la Vila” del Vendrell.

Intèrprets:
Alba Tomàs, acordió i veu
Sònia Arias, gralla, guitarra i veu
Roser Serrano, violí, tenora i veu

 

Música a la Vila

L’estiu de 1989 es va encetar aquesta experiència a la plaça Vella, i en aquells moments fou realment una aventura, ja que donar suport a la música tradicional es creia molt necessari, però el futur era incert, pel que fa a l’acceptació per part del públic. La idea d’oferir un cicle de concerts de música tradicional a l’aire lliure, en una plaça vendrellenca, unia dues voluntats complementàries.

La primera era poder escoltar una música que en aquells moments, i encara ara, gaudeix de poca difusió mediàtica, i que, per tant, és força desconeguda per la majoria de ciutadans, a fi de donar-la a conèixer i crear escola per als músics que fan treball de camp, recuperant cançons que sols s’han conservat gràcies a la tradició oral i que necessiten ser enregistrades i documentades per conservar un patrimoni cultural important per a tots, i sobretot per al futur. La segona voluntat era oferir una activitat cultural a la fresca, una nit a mitja setmana, destinada tant als vendrellencs com als estiuejants que visiten el municipi.

Durant tots aquests estius, s’han pogut escoltar grups d’arreu dels Països Catalans, d’Occitània, del País Basc, de l’Alguer, del Piemont i d’altres pobles de la Mediterrània. També s’ha pogut descobrir tot un ventall amplíssim d’instruments i de sons que ara ja no són desconeguts per als assistents, que, any rere any, s’han fet seu el festival Música a la Vila, en gaudeixen i l’esperen.

Un valor afegit de la Música a la Vila és que l’existència del festival ha escampat llavors que han esperonat músics de casa a investigar i formar grups de música tradicional que complementen la gran tradició grallera del Vendrell.

La Filadora el 14 agost al 35e Musica a la Vila

Imatge-portada: Composició de Redacció Capital2020
Fonts i imatges: Temporada-Música a la Vila / La Filadora