Com cada any la sardana te el seu dia el diumenge previ a Sant Joan, en aquest cas ahir 20 de juny.
“Camprodon” de Joan Manén, ha sigut la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana, per tant interpretada i arreu de tot Catalunya.
A Reus, el Patronat Sardanista de Reus va organitzar a la Plaça d'Anton Borrell, el 58è Concurs de colles lliures.
58è Concurs a Reus
Enguany puntuable per a les colles grans i repesca per a colles de veterans per al Campionat de Catalunya, i puntuable per a les colles d’alevins, infantils, juvenils, grans i veterans per al Campionat Territorial de les Comarques Tarragonines. Amb el so de la Cobla Reus Jove i una bona assistència de públic van participar-hi vuit colles:
- ALEVINS: Petits Floquets de Constantí i Xerinola de Tarragona
- INFANTILS: Floquets de Constantí i Petits Tarragona Dansa de Tarragona
- GRANS: Dansaires del Penedès del Vendrell i Tarragona Dansa de Tarragona
- VETERANS: Penedès del Vendrell i Toc de Dansa de Tarragona
Camprodon, la sardana 2021
L'elecció d'aquesta sardana s'emmarca en l'efemèride dels 50 anys de la mort del conegut intèrpret de violí i compositor. Camprodon es va estrenar fa gairebé 100 anys, el 1922. Es tracta d'una composició que conjuga diversos aspectes com la qualitat musical i la popularitat, el que la converteixen en una peça ideal per a aquesta data.
Dia Universal de la Sardana
L'objectiu del Dia Universal de la Sardana és crear sentiment de germanor entre totes les manifestacions sardanistes a través d'una sardana concreta, alhora que busca que la sardana i la música per a cobla tingui major ressò en la societat. Per tot això, la Confederació Sardanista de Catalunya anima a incorporar aquest obra a totes les activitats que s'organitzin aquell dia.
El Dia Universal de la Sardana es va crear el 1960 per difondre el concepte i el so de la sardana arreu. Per això es tria cada any una sardana unitària perquè s’interpreti a totes les activitats sardanistes amb la finalitat de crear sentiment de comunitat i germanor. L'Obra del Ballet Popular va instituir aquesta celebració i la Confederació Sardanista de Catalunya la gestiona des del 2012.
El mestre Joan Manén
Joan Manén va ser un virtuós del violí i un compositor de moltes obres de diversos gèneres: des d'òperes fins a cançons, sense oblidar la sardana. Va ser un nen prodigi amb concerts arreu del món des de petit, en alguns dels quals va compartir escenari amb músics eminents com Pau Casals, Richard Strauss o Antonin Dvorak. També el van dirigir com a solista alguns dels grans directors del moment: Weingartner, Bruno Walter o Clemens Krauss. En tots els casos va rebre sempre el favor del públic i els professionals. La seva àmplia i variada producció, i la qualitat que se'n desprèn, el converteixen en un dels grans autors del S. XX. Entre aquest geni creatiu hi va encabir una quinzena de sardanes, les més conegudes de les quals són El cavaller enamorat i la mencionada Camprodon.