Arriba juny i començant els assajos dels infants del Ball de Figuetaires al Vendrell.
Després d'un any sense poder realitzar assaig i ballades per motiu de la covid, els integrants de Figuetaires, grup de l’Embarcada, Agrupació de Cultura Popular del Vendrell, comencen el seu programa d'assaig i activitats.
La vocal i cap del grup 2020-2021, Biviana Quintero, ens ha fet arribar la programació per aquest mes, amb l’objectiu de començar a gaudir i estar a punt per a les presentacions-ballades que es preveuen realitzar enguany, amb un gran ànim per part dels 20 infants que son part de la colla en aquests moments.
Els assajos van començar el dia 8 de juny. Són tots els dimarts i dijous a la Plaça Pep Jai, a cel obert i en grups partits (1r.grup de 18:15 a 19:15 i 2o. Grup de 19:15 a 20:15) per respecte a totes les mesures del Procicat, i que també contempla el ús de mascareta i el gel hidroalcohòlic per les mans.
La Bivi (com la nomena tota la colla), ens comenta a Capital2020...."A partir del mes de juny comença la temporada d'assajos que finalitzen a l'octubre (normalment per la Fira de Santa Teresa)".
La Primera Presentació
La primera presentació del Ball de Figuetaires, serà a Sant Cugat del Vallès, el dissabte 26 de juny, amb motiu de la Festa Major, per la invitació realitzada des de l'Ajuntament de Sant Cugat, dins del programa "X Trobada de balls i entremesos d'arreu de Catalunya".
El Ball al Vendrell
El Ball de Figuetaires es va recuperar l'any 2014 i es va crear la colla infantil al Vendrell, el segon grup de L'Embarcada per franges d'edat (9-10 anys). És un fet documentat que el ball va formar part de la Festa Major del Vendrell del 1877.
S'inspira en la dansa de la cançó popular El ball de Sant Ferriol, en què els balladors fan la figa, fan ganyifes o fan pam i pipa mentre ballen. El nom de Figuetaires deriva de figa, de "fer figa a algú", ja que les seves actuacions simulen el fet de fer escarni o mofa d'algú altre.
Els colors, la dansa i la ganyifa
Els dansaires porten camisa de màniga llarga i pantalons blancs, faldellí, faixa, camalls amb picarols, mocador al cap, gorra i barretina, tot plegat lila i groc. Les espardenyes són una de cada color.
Dansen quatre balls, acompanyats per flabiol i tamborí: el ball de Parelles, la Serp, el ball de Plaça i la Ganyifa, compost expressament per al Ball pel vendrellenc Jordi Quintana.
Descripció del ball
El ball interpreta una representació mímica de caràcter burlesc. Els nens mouen els peus i piquen de mans mentre simulen situacions d'escarni o mofa: pessigar-se el nas, donar-se bufetades a la cara, cop de maluc entre les parelles i fer una figa (o botifarra).
Imatges: Capital2020