Escolars gaudeixen de la Cultura Popular

  • Balls, nans, gegants i bestiari 

  • Donen pas a les Festes de Santa Teresa 

  • Una escola i un sentir pedagògic 

  • Biografia de Marta Mata i Garriga

Aquest divendres 15 d'octubre, la Cultura Popular tanca la setmana a l'Escola Marta Mata del Vendrell, amb la participació del Ball de la Patatuf, Ball de Figuetaires, Ball de Cercolets, Diablons i L'Aligueta, acompanyats per la gegantona Minyona Tafanera de la Patatuf, un cavallet, el cabrot petit, els nans i la parella de gegantets.

Els diversos grups representats per alguns dels seus membres i escolars del centre educatiu, van realitzar diversos balls com animació dels escolars per la Cultura Popular catalana, organitzat per l'escola Marta Mata amb la col·laboració de diverses entitats culturals del Vendrell. Una gran festa que van gaudir tots els escolars del centre educatiu com a vermut de les Festes de Santa Teresa, que se celebren a la vila del 16 al 18.

 

 

L'Escola Marta Mata

El CEIP Marta Mata es va posar en funcionament el curs 2006-07 amb el nom de “El Vendrell II”. Uns mesos més tard, el Consell Escolar va aprovar batejar l’escola amb el nom de “Marta Mata”, ja que l’estiu anterior aquesta pedagoga baixpenedesenca ens havia deixat.

L’escola creix any rere any de manera progressiva (un nivell per curs), això fa que sigui un centre amb un ambient força familiar. El primer curs va comptar amb un total de 50 alumnes repartits en dues aules de P-3. El curs següent, el 2007-08 al centre s’impartien els dos primers cursos del 2n cicle d’Educació infantil, P-3 i P-4. El tercer curs es van impartir els cursos de P-3, P-4 i P-5. Per al quart any, vam començar amb el 1r curs d’Educació Primària.

Al cinquè any vam completar el curs de cicle inicial, segon curs d’Educació Primària i va ser al curs 2011-2012 quan va començar tercer. El curs 2012-13 vam arribar fins a 4t i es va portar a terme la fusió amb l’Escola Els Còdols. Al curs 2013-14 vam estrenar el nou edifici, situat a l’Avinguda Tancat de la Plana 131-135, on ja comptem amb tots els nivells de Primària.

Biografia Marta Mata i Garriga

La Cultura Popular Escola Marta Mata biografia(Saifores, 22 de juny de 1926 – Barcelona, 27 de juny de 2006) fou una pedagoga, diputada i senadora socialista i presidenta del Consell Escolar de l’Estat.

Marta Mata era filla d’una altra il·lustre pedagoga catalana, Àngels Garriga, que la va influir molt en la seva vida professional. Llicenciada en filosofia i lletres, va ser cofundadora de l’Associació de Mestres Rosa Sensat el 1965, que va impulsar la renovació pedagògica amb el restabliment de la democràcia a Espanya.

Més endavant, participaria en la creació de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (1971) i, l’any següent, en l’inici de l’Escola de Mestres de la mateixa universitat on imparteix diversos cursos de Didàctica de la Llengua i de Pedagogia. A partir d’aquell moment desplega un extens programa d’investigació sobre l’ensenyament de la llengua catalana.

Marta Mata defensa l’educació pública entesa com a peça mestra de la millora de la societat, i el dret a l’educació, com «l’escola bona per a tots». Impulsa la creació del Patronat Municipal de Guarderies de Barcelona, l’any 1979, i també el moviment de ciutats educadores, una xarxa mundial que la porta a viatjar als Estats Units, l’Argentina, Colòmbia, Suècia, Costa Rica, Suïssa, França, Itàlia, Anglaterra, etc. Al 1999, la Universitat Autònoma la reconeix amb el Doctorat Honoris Causa.

Les seves publicacions en el camp de la pedagogia són molt nombroses. Tota la seva extensa bibliografia està disponible en la Biblioteca Curtó (Saifores, Banyeres del Penedès), originada a partir del fons familiar i professional d’Àngels Garriga i de la seva filla Marta Mata, i també de diversos donatius.

També era directora pedagògica de les col·leccions Desplega Vela, La Galera d’Or, Els Llibres dels Colors, Nous Horitzons, La Ruta del Sol (totes de l’editorial La Galera), La Clau de “Rosa Sensat” (Onda) i Rondalles de Menorca. A més a més era assessora d’altres editorials com Teide i Vicens-Vives o la revista Cavall Fort, així com de diverses col·leccions o llibres de caràcter educatiu. Entre les seves publicacions de caràcter polític cal destacar la declaració “Per una Nova Escola Pública” de 1975.

Entre les nombroses distincions rebudes, destaquen la medalla d’Alfons X el Savi (1990), la medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Científic (1997) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997). L’any 1999 és nomenada doctora honoris causa per la UAB, distinció que posa en relleu la seva tasca com a pedagoga, la lluita per la recuperació de la memòria històrica educativa a Catalunya després de la guerra civil i la defensa de l’escola pública, democràtica i catalana. El 2000, i en representació de l’Escola de Mestres Rosa Sensat, recull el XX Premi per la Pau, i el 2001, el premi Ramon Fuster.

En el moment de la seva mort, ocupava el càrrec de presidenta del Consell Escolar de l’Estat, el màxim òrgan de participació de la comunitat educativa.

Font: CEIP Marta Mata
Imatges: CEIP Marta Mata i Capital2020