La placomusofilia.....

  • Nom del col·leccionisme de plaques de cava

  • Son 178 anys d’història des de l’invent i patent

  • Col·leccionistes, trobades e intercanvi a tot Catalunya

Fa uns dies la meva filla em va portar a un espai de la Rambla a on periòdicament es reuneixen els col·leccionistes de plaques de cava, el seu entusiasme i aquella nova experiència m'ha incentivat a fer una breu investigació d'aquest curiós i interessant grup i, per tant, a escriure aquest article.

El nom de Placomusofilia fa referència a l'afició del col·leccionisme de plaques de cava, a la seva recol·lecció, organització i generalment a la seva catalogació. Els aficionats no utilitzen habitualment els noms “placomusoficia” i “plaques de cava”, els argots que fan servir és el de “xapes de cava” i “col·leccionisme de xapes de cava”.

Plaques cava col.leccionisme

Què són les plaques de cava?

Les plaques de cava són les plaques metàl·liques que se situen damunt del suro i sota el morrió de filferro per segellar les ampolles de cava. Aconseguint així evitar que la pressió produïda pel gas dins de les ampolles expulsi el tap.

Aquestes plaques junt amb les etiquetes serveixen per identificar el producte, nom del cava, a vegades la sèrie o numeral de l’ampolla i origen. També es fa servir per menció d'ocasions especials, mostrar monuments, promocions, celebracions especials o personalitzar-les.

Les plaques tenen un diàmetre entre el 28 i 35 mil·límetres i uns entalles més o menys grans segons el seu historial, que serveix per deixar espai a la col·locació de les potes del morrió de filferro, mantenint així la pressió interna de les ampolles.

Una història amb 178 anys

La història de les plaques metàl·liques es remunta molts anys enrere, en concret el 1844 a França, on trobem una petita població anomenada Chalons sur Marne a la regió de la Champagne, a on va néixer Adolphe Jacquesson, fill d'un viticultor d'un celler familiar. Aquest celler patia grans pèrdues què els taps sortien expulsats a causa a la pressió interior de les ampolles, perdent així gran part de la seva producció.

Així que Adolphe Jacquesson, l'11 de novembre de 1844, va inventar el sistema que tots coneixem, registrant la seva patent, que consisteix en el tap de suro, la placa metàl·lica i el morrió de filferro que els subjecta a l’ampolla de vidre.

A finals del segle XIX, van començar a marcar les plaques de cava amb un sistema d'encunys, personalitzant-les amb el nom del productor o marca. 

A Catalunya, descobrim les plaques més antigues des de principis de segle XX, i es col·leccionen des de fa molts anys, segurament més de cent, pràcticament des que neix el vi espumant, xampany, xampanya o finalment el nom de “cava”, nascut per denominació d'origen l’any 1972, com a resultat del conflicte entre França i Espanya per les proteccions establertes a les denominacions d’origen “DO”. En resum d'ençà que les masies i cellers de Catalunya produïen i envasaven la variant del vi gasificat i cuidat sota terra a les caves, amb taps de suro......

El col·leccionisme actual

Aquesta placa metàl·lica, és coneguda com a placa de cava especialment a Catalunya i en general a Espanya, de xampany a França, spumanti a Itàlia, sparkling wine a Estats Units, sekt a Àustria i Alemanya, xampany o escumants a Argentina i Xile, etc...

Avui dia es creu que hi ha més de 250.000 plaques col·leccionables o col·leccionades. A Catalunya una de les col·leccions important te catalogades més de 84.000 plaques de cava. Es aquí a on quasi totes les poblacions tenen col·leccionistes i molts d’ells associacions, això permet que es reuneixen en diferents trobades per intercanviar les peces repetides, augmentant la seva col·lecció, i en especial compartir bons moments.

També a Catalunya tenim el Museu de Plaques de Cava i Champagne a Sant Feliu de Guíxols, museu a on podem trobar una part de la vastíssima col·lecció de plaques de vins escumosos de Josep Albó i Juncà. S'hi poden veure més de 26.000 exemplars, en panells i calaixeres, així com ampolles antigues i altres objectes relacionats amb el món del cava.

El Museu de Plaques de Cava i Champagne (www.museuplaques.com) és el resultat de la passió col·leccionista de Josep Albó i Juncà. L'any 1998 va començar a recollir plaques de vins escumosos i, actualment, en té més 109.000 diferents. És probablement la col·lecció més important d'origen francès i espanyol.

Conclusions

És molt clar que el col·leccionisme de plaques de cava és una afició estesa per tot Catalunya, que descobreix novetats cada dia i, per tant, és indefinida da nombre en la seva col·lecció, tant com la producció del cava pels diversos cellers i les col·leccions de variants que posen al mercat de tot el món.

Endavant amics col·leccionistes !!

Plaques cava col.leccionisme

Redacció: Capital2020
Fonts: ACP-Associació Col·leccionistes Plaques Cava / laplacadecava / Museu Plaques