El futur s’ha activat......

La revolució en el món de l'aprenentatge: CIM UPC

  • CIM UPC aposta per l'excel·lència

  • Transferència de coneixements

  • Divulgació en la dimensió social

  • Projectes de R+D+i

  • Fabricació digital (FabLabs)

  • Orientats al ciutadà, empreses i acadèmics

CIM UPC aposta per la divulgació en la dimensió social, i això suposa una revolució en el món de l'aprenentatge, ja que proposa espais on l'estudiant s'impliqui més.

La Fundació Centre CIM, també coneguda com a CIM UPC, entitat pertanyent a la Universitat Politècnica de Catalunya, recentment ha activat el seu Consell Empresarial Privat i està preparant el seu Pla Estratègic d'Expansió per als pròxims anys. Com a Unitat de Transferència de Coneixement, la fundació busca ser reconeguda com a Centre Tecnològic i treballar tant en l'àmbit públic com en el privat.

Actualment, CIM UPC realitza projectes de R+D+i per a empreses la majoria de finançament públic. “La idea és mantenir un creixement sostingut –comenta el seu director general, el Dr. José María Cabrera-, en el Sector Industrial en l'àmbit de la fabricació avançada, amb una orientació pràcticament centralitzada en el Sector de la Metal·lúrgia (peces metàl·liques), però estem apostant també enormement cap a la divulgació a fi de dinamitzar espais de fabricació digital, coneguts també com FabLabs, i orientar-los cap a tres tipus públics: el ciutadà, les empreses i els acadèmics”.

Acostant les tecnologies de fabricació digital

És l'objectiu de la Fundació Centre CIM la creació d'espais oberts a la ciutadania en un entorn col·laboratiu pràcticament gratis, on tothom, a través de sessions i classes pràctiques amb impressores 3D i equips auxiliars, es vegi capacitat per a ser productor de les seves pròpies idees. Aquí, els ciutadans passen a ser usuaris actius i protagonistes i no hi ha fins i tot distinció d'edat ni gènere, ni nivell de coneixements ni origen. En aquest sentit, l'entitat està col·laborant intensament amb la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana és, precisament, un espai de col·laboració publicoprivada on ciutadans, entitats locals o bé organitzacions executen activitats conjuntes en un laboratori de fabricació digital equipat al complet amb programari i màquines de fabricació per a convertir aquelles idees més originals en productes útils. Objectius que es comparteixen amb la identitat mateixa de la fundació, que tothom, independentment de la seva formació, gènere, edat o procedència, arribi a aprendre els fonaments de la fabricació digital i que aquests projectes desenvolupats produeixin un retorn social transformador, incentivant la creativitat i l'autonomia. Actualment, cada ateneu es dedica a una especialitat. Així per exemple, l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol es dedica a sostenibilitat.

La revolució en el món de l'aprenentatge: CIM UPC

Àmbit educatiu de cara als més joves

Totes aquestes activitats que potencien competències personals i l'orientació cap a l'èxit es tradueixen també en una motivació constant dels més joves. Les activitats proposades per CIM UPC fomenten la reflexió, la creativitat i la necessitat d'experimentació. Projectes interdisciplinaris, amb els quals s'aproxima als alumnes l'oportunitat de passar per totes les fases que formen un projecte, des de la generació de la idea conceptual fins a la fabricació del producte final real.

“Vivers d'empreses” i FabLabs acadèmics en escoles i universitats

Una revolució en el món de l'aprenentatge, és aquesta nova marxa de futur, CIM UPC desitja donar suport al desig d'alguns ajuntaments per convertir cada FabLab municipal en “vivers d'empreses”, acompanyant a les empreses en la seva marxa o fins i tot en la recerca. D'aquí neixen entre d’altres les seves actuals col·laboracions amb Tecnocampus de Mataró o Barcelona Activa i la seva proposta és continuar potenciant aquest treball.

La revolució en el món de l'aprenentatge: CIM UPC

“La fundació -afegeix el director general de CIM UPC- també està molt involucrada en la dinamització de la creació de FabLabs en entorns acadèmics com la mateixa UPC, que ja està creant aquest tipus d’equipament/espai/servei en cadascun dels seus campus. De fet, –continua- és el paper de CIM UPC encarregar-se d'organitzar-los i fins i tot està demanant obrir-los al barri. També existeix ja la col·laboració amb altres universitats com la UOC o l’UAB. Pensem que aquests espais –afegeix el Dr. Cabrera- han d'estar professionalitzats i proposem que en ells hi hagi personal fix i becaris. Aquests espais els hem pensat per al cotreball o perquè els mateixos estudiants facin els seus propis treballs i s'impliquin més. En aquest sentit, CIM UPC està molt involucrada en la divulgació i que els estudiants els utilitzin per a aprendre. Tot això suposa una revolució en el món de l'aprenentatge”.

Sobre CIM UPC

Liderant la impressió 3D, CIM UPC té com a missió transferir coneixements d'enginyeria i de gestió de la tecnologia, així com facilitar eines a les empreses i als professionals perquè puguin crear i millorar els seus productes i processos de fabricació. Compromès amb la societat i la indústria, CIM UPC serveix al seu entorn fent progressar la fabricació digital i les tecnologies de la producció mitjançant la formació, la transferència tecnològica i la recerca. D'aquesta manera, acosta la realitat empresarial en la universitat i ajuda al teixit industrial a aconseguir la màxima competitivitat tecnològica.

CIM UPC s'ha caracteritzat des dels seus orígens per la polivalència de les activitats que realitza. Algunes de les més rellevants són:

  • Planta Pilot, amb servei de Producció de prototips i presèries a mesura fets per impressió 3D i mecanització avançada, així com diferents laboratoris per a diversos assajos amb les innovadores impressores Direct Ink Writting, i altres tecnologies per a projectes industrials i en especial per fer peces metàl·liques.
  • Disseny i producció d'equips de Fabricació Avançada a mesura, viabilitzant nous processos productius basats en impressió 3D.
  • Innovació oberta. Projectes de recerca nacionals, individuals o en col·laboració, com ara els membres de la xarxa XaRFA (Xarxa de Referència en Fabricació Additiva de Catalunya) i europeus amb socis internacionals.
  • Disseny, fabricació i venda d'impressores 3D de sobretaula per a professionals i empreses (diferents models, derivats dels seus spin-off BCN3D i ARIDDITIVE).

CIM UPC té els seus orígens l'any 1990, constituint-se en fundació de la UPC en 2005. Des d'aquesta data, l'entitat, enguany en el seu 35è Aniversari, també col·labora amb altres centres tecnològics i/o universitaris de recerca i lidera l’esmentada XarFA, xarxa centrada en fabricació avançada. Finalment, desenvolupa propostes tecnològiques innovadores i potencia infraestructures de recerca aplicada per a desenvolupar projectes en diversos àmbits tecnològics. Més informació: CIM UPC -AQUÍ- 

La revolució en el món de l'aprenentatge: CIM UPC

Imatge-portada: Sala-Taller del CIM UPC
Fonts i Imatges: CIM UPC/ Universitat Politecnica de Catalunya /adaptacions de Redacció Capital2020