Generalitzar el lleure educatiu........

  • Primers 12 municipis de Catalunya units

  • La jornada del 16 de maig de 2025

  • De 10.30 a 13.30 hores

  • Al HUB Social (Barcelona, carrer Girona 34)

  • Un programa d'anàlisis, reivindicació i solucions

  • Amb la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat)

  • Taula d’entitats del Tercer Sector Social

  • Inscriu-t'hi ara i AQUÍ

Quantes dècades caldran per universalitzar el lleure educatiu? Aquesta és la pregunta que ens fem després del nou informe de la Síndica de Greuges de Catalunya, que ens porta una mala i una bona notícia.

La dolenta, que en els últims 10 anys no s’ha avançat en la universalització de lleure. La bona? Que tenim un moment d’oportunitat per fer passos decidits per universalitzar el lleure educatiu, que sabem què cal fer i que hi ha un consens molt ampli i transversal. Com el que veiem en els 12 municipis de Catalunya s’han unit per codissenyar, desplegar i avaluar polítiques d’estiu. Una iniciativa en colideratge amb la Diputació de Barcelona que els acompanyarà durant dos anys per teixir estratègies locals decidides.

Per tot això, i molt més, el 16 de maig tenim una cita important: volem reivindicar que “A l’estiu ens hi juguem molt” i coorganitzem una jornada amb la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social.

La Fundació Bofill presentarà el manifest “Per unes vacances educatives, saludables, inclusives i comunitàries.” I comptarà amb diverses veus de professionals i expertes des de la salut, l’esport, la cultura o el lleure educatiu com la Síndica de Greuges de Catalunya, la Societat Catalana de Pediatria, el Col·legi de Psicologia de Catalunya, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Fundació Pere Tarrés, Joc Viu, biblioteques públiques obertes tot l’estiu… i més.

Els casals, els campus o les colònies i campaments són moments únics per fomentar aprenentatges i benestars amb més autonomia, joc a l’aire lliure i creativitat, per promoure els vincles comunitaris i la cohesió social, i també per facilitar la conciliació i les cures.

Però en un context de pobresa infantil cronificada, 4 de cada 10 infants i adolescents no fan cap activitat d’estiu, i les vacances passen a ser un espai on actuar amb urgència. Ho recollia l’Educació que venç la pobresa i ho continuem empenyent ara.

Lluitar contra la pobresa infantil és assegurar més i millors oportunitats educatives a l’estiu, i més ben repartides. Són moltes entitats que volen aconseguir que l’estiu es converteixi en un temps educatiu per a tothom on es redueixin les desigualtats en lloc d’eixamplar-les.

“Fem avançar el dret al lleure a l’estiu com un dret de primera”

Programa de la jornada.....

El lleure d'estiu ès un dret de primera - programa

Imatge-portada: Cartell de la Jornada 16 de maig 2025
Fonts i Imatges: Fundació Bofill/ Plataforma d’Infància de Catalunya, PINCat.