Només són xifres.....

  • Cada país les mouen com volen 

  • Cada polític sap fer el joc 

  • Tenim un futur econòmic incert 

  • Canviarà tant el potencial d’uns i altres? 

  • Veracitat dels rànquings externs no vinculats

Tant a Catalunya, com a Espanya, i en la Comunitat Europea, tenim dia a dia notícies o sentim als polítics parlar dels bons símptomes de l'economia, el futur d'aquesta, que en definitiva és part de la nostra vida. Però sempre ens queda el dubte si anem al ritme del món i el nostre futur, el dels fills o nets serà axis.

Aquest ha sigut un bon motiu per fer una petita investigació i recollir l’informe recent dels especialistes Goldman Sachs, es preveu que l'equilibri del poder econòmic mundial canviï dràsticament en les dècades vinents.

En principi hem de dir que el país (Espanya) va perdent posicions davant del món econòmic. Només cal veure que l'any 1980 estava en la dècima posició. Vint anys després, el 2000 havia perdut un esglaó i es trobava en l'11a posició. Tornem a fer un salt fins al 2022 i es col·loca en 15a posició del rànquing mundial. Ara bé, quan revisem les previsions d'aquest informe per als anys 2050 o el 2075, ja hem desaparegut.

La pregunta que ens fem és: millorem o cada cop anem enrere?

Revisem aquesta classificació de les millors economies del món (1980-2075) que ofereix una visió històrica i predictiva de les 15 principals economies del món en diverses fites: 1980, 2000, 2022 i projeccions de Goldman Sachs per al 2050 i el 2075.

Projeccions per al 2050

La taula següent mostra les principals economies previstes del món per a l'any 2050. Totes les xifres representen projeccions del PIB real, basades en USD de 2021.
Quin és futur món econòmic 2050
Un tema important de les últimes dècades ha estat l'increïble creixement de la Xina i l'Índia. Per exemple, entre el 2000 i el 2022, l'Índia va augmentar vuit llocs per convertir-se en la cinquena economia més gran, superant el Regne Unit i França.

L'any 2050, Goldman Sachs creu que el pes del PIB mundial es desplaçarà encara més cap a Àsia. Tot i que això es deu en part al fet que Àsia va superar les previsions anteriors, també es deu al rendiment inferior dels països BRICS.

En particular, Indonèsia es convertirà en la quarta economia més gran l'any 2050, superant Brasil i Rússia com el mercat emergent més gran. Indonèsia és l'estat arxipelàgic més gran del món i actualment té la quarta població més gran amb 277 milions.

Les millors economies del món el 2075

La taula següent inclou les xifres subjacents per al 2075. Una vegada més, les xifres representen projeccions del PIB real, basades en USD del 2021.
Quin és futur món econòmic 2075 La projecció fins al 2075 revela un ordre mundial dràsticament diferent, amb Nigèria, Pakistan i Egipte entre els 10 primers. Una consideració important en aquestes estimacions és el ràpid creixement de la població, que hauria de donar lloc a una força de treball massiva a les tres nacions.

Mentrestant, les economies europees continuaran baixant més en el rànquing. Alemanya, que abans va ser la tercera economia més gran del món, se situarà al novè lloc per darrere del Brasil.

També cal assenyalar que s'espera que la Xina, l'Índia i els Estats Units tinguin un PIB similar en aquest moment, cosa que suggereix un poder econòmic una mica igual. Com a resultat, la manera com aquestes nacions decideixen relacionar-se entre elles probablement donarà forma al panorama global de maneres que tinguin implicacions de gran abast.

Imatge-portada: Engin-Akyurt-xcweK_BX7ys-unsplash
Font i gràfic: Visual Capitalist/Goldman Saschs