Ping-pong i Tennis taula.....

  • Són el mateix esport

  • L'origen és Anglaterra

  • Raqueta o raqueta petita

  • És la pala

  • Palistes

  • Referent als jugadors o jugadores

  • A la Xina hi ha 140 milions de palistes

Entre el 20 i 24 de setembre Reus es convertirà en la capital del tennis taula continental amb la disputa del grup A de la “Champions femenina de tennis taula”, màxima competició europea de clubs. Serà la primera vegada en la història que se celebrarà a Catalunya.

El tennis taula i el ping-pong, per descomptat, són el mateix esport. El terme "ping-pong" és en realitat un terme sonor que es va originar a Anglaterra, on es va inventar l'esport i que s'ha utilitzat durant més de 100 anys abans que el ping-pong s'exportés a l’Àsia al voltant de 1926. Per tant, la paraula xinesa "ping-pang" es va prendre en préstec de l'anglès col·loquial.

“Tennis taula” és el terme oficial, el ping-pong es refereix generalment als jugadors informals o de garatge, mentre que el tennis taula és usat pels jugadors que entrenen formalment en aquest esport. En aquest sentit, les regles de cada un són diferents i el tennis taula té les normes oficials més estrictes, mentre que el ping-pong segueix les vostres pròpies normes.

Reus i el tennis taula o ping-pong

L’afició

Catalunya és la comunitat autònoma d’Espanya amb un nombre més elevat de palistes (jugadors i jugadores) federats, part dels clubs que com el Miró Ganxets Reus, el Girbau Vic TT, i tants altres promouen a casa nostra aquest esport de raqueta petita (pala) que enfronta dos jugadors o dues parelles de jugadors, en una mateixa taula.

Un estudi realitzat el 2017 per la NASA, determinava que el tennis taula és l’esport més complicat del món en l’àmbit professional i el segon esport més complet i saludable que es pot practicar.

El tennis taula és l’esport més practicat en molts països de l’Àsia com per exemple, Xina, que té més de 140 milions de palistes. És considerat l’esport més practicat del planeta amb més de 40 milions de federats.

A Europa les lligues més consolidades són l’alamana i la francesa, que compten amb els fitxatges de la majoria dels millors jugadors del món.

Respecte a les competicions, la màxima lliga estatal és la “Superdivisió espanyola”, i la màxima lliga continental, és la “Champions League”, seguida de la “ETTU Cup”.

Reus serà la seu

Como dèiem a l’inici, Reus serà la seu de la Champions femenina de tennis taula, que per primera vegada es realitzarà a Catalunya entre el 20 i el 24 de setembre d’aquest 2023.

El Miró Ganxets Reus, serà el Club amfitrió de la Champions femenina, on juguen els millors equips d'arreu d'Europa. I a la capital del Baix Camp hi haurà derbi català entre el conjunt tarragoní i el Girbau Vic Tennis Taula. L'equip osonenc, que jugarà una vegada més i ja en són cinc de la prestigiosa cita internacional, ha quedat enquadrat al mateix grup que el Reus. Per tant, i per primera vegada, hi haurà derbi català a la Champions.

Completen el grup A de la Champions el Panathinaikos grec, l’Hodonin txec i el Grand Quevilly francès. Els dos primers classificats a Reus passaran a la següent fase de la Champions i el tercer, quart i cinquè aniran a l’Europe Cup, la segona competició del tennis de taula europeu.

Reus i el tennis taula o ping-pong - guanyadores medalla bronse

Els previs de juny-juliol

Les palistes catalanes Irina Gimeno (Girbau Vic TT) i Renata Shypsha (Reus Ganxets Miró) s'han penjat la medalla de bronze al Campionat d'Europa de Joves que s’ha celebrat a Polònia.

L'osonenca Gimeno i la cambrilenca Shypsha fent equip amb la destacada Maria Berzosa i Isabel Conchillo, li han donat a la selecció espanyola el tercer lloc per equips en la categoria U15.

Després d'una competició espectacular, en les semifinals han cedit contra França. Es tracta d'una medalla molt merescuda. Irina Gimeno (Girbau Vic) ha estat titular i ha tingut un paper destacat. I per a Renata Shypsha és el segon bronze internacional consecutiu després de pujar al podi al Campionat d'Europa U13 el mes de juny. Shypsha encara és d'edat U13 fins al mes vinent de desembre i ja ha format part de la selecció en una categoria superior.

“Setembre 2023, Reus serà el centre del Tennis de taula”

Reus i el tennis taula o ping-pong

Imatge-portada: Mix Capital2020+ fred-FRpXSvg1ZPA-unsplash
Imatge-interior: waldemar-156aK3bPpB8-unsplash
Fonts e imatges: Miró Ganxets Reus/ Girbau Vic TT/ Champions League Tennis Table/ Federació Catalana de Tennis de Taula.