Avui arranca la vint-i-tresena edició del “festival Tarraco Viva”.
Des del 22 fins el 30 de maig, es celebraran 220 actes amb el fil conductor dels "Idus de Març" i el "Assassinat de Juli Cèsar".
Magí Seritjol, director del festival, ha informat que aquesta edició 2021, es realitzarà en diversos espais de Tarragona, Constantí, Cambrils, Altafulla i Vila-rodona.
L’Origen
Les jornades Tarraco Viva comencen a organitzar-se l’any 1999, (encara que hi va haver una edició pròleg l’any anterior) amb motiu d’una sèrie d’actes que pretenien donar suport ciutadà a la candidatura de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
L’èxit de les jornades ens va fer veure la necessitat de plantejar-nos la seva celebració anual, amb independència de la candidatura. Efectivament, un cop declarat patrimoni mundial, les jornades van seguir organitzant-se i cada cop amb més acceptació i participació de públic, tan local com nacional i internacional.
Objectius generals del Festival
- La divulgació històrica és l'únic valor fonamental per al programa
- La programació es desenvolupa en espais monumentals o arqueològics relacionats amb l'època romana. No s'utilitzen espais festius tradicionals ni comercials.
- El festival pretén apropar el públic a la realitat històrica de Tarragona; per a fer-ho no es guarneixen ni decoren els espais ni els carrers. Es mostra la ciutat tal i com és, o millor dit, tal i com ha arribat a ser.
- Es prioritza el valor didàctic de les propostes d'activitats, per sobre del seu valor escènic. Tàrraco Viva no és un festival d'arts escèniques.
- A la programació s'intenta potenciar la producció pròpia d'activitats fetes, especialment per al festival.
Eix temàtic principal Tarraco Viva 2021
La mort de Juli Cèsar i la fi de la república romana
És precisament aquesta complexitat allò que converteix la mort de Juli Cèsar en un fet únic, perquè concentra tots els elements que conforma una gran història: la traïció, l’amistat, la lluita contra la tirania, la noblesa, la mentida, la lleialtat, la política…
"La Temptació d'establir analogies i similituds entre l'antiga Roma i l'actualitat són fortes, però és evident que les diferències i particularitats de cada època són innegables. En qualsevol cas, convé recordar aquí el comentari d'Aristòtil a la Política (1279b6-40) a propòsit de la relació dels diferents sistemes polítics amb el problema de la riquesa i la pobresa: "La diferència real entre democràcia i oligarquia és la pobresa i la riquesa". Antonio Duplà.
Els conjurats dels idus de març… herois o traïdors?
“Aquesta proesa memorable vostra està a prova de tota crítica; realment mai podrà ser lloada suficientment!”, Carta de Ciceró on felicita als conjurats per la mort de Juli Cèsar.
"César sembla que no va entendre que en el conflicte entre els que tenen i els que no, els que tenen, realment ho volen tot. Els aristòcrates romans odiaven les reformes més mínimes com si fossin una mena de lladronici, el principi d'una revolució d'un nivell calamitós que necessitava contramesures urgents. I ells van presentar les seves violentes represàlies, no com una bruta conveniència de la seva classe, sinó com un acte honrós en nom de la llibertat republicana". Michael Parenti.
Tarragona us convida a fer un viatge a les antigues civilitzacions mediterrànies, conèixer els nostres orígens i compartir la passió per la historia, dons el passat ens descobrirà nous futurs.
Benvinguts al festival Romà de Tarragona!
Per descobrir la programació dia a dia: https://www.tarracoviva.com/tarracoviva-2021/tota-la-programacio/