Del 3 al 5 de setembre 2021
-
L'història al bast dels visitants
-
Teatralització de la guerra de Successió
-
Olesa, vila estratègica
-
Els Miquelets eren unitats d'elit.
Durant la primera setmana de setembre, Olesa es transforma en escenari de la guerra de Successió (1705-1714), recreant els fets que van tenir lloc a la vila d’Olesa de Montserrat durant el conflicte.
Punt d’encontre i lloc estratègic, Olesa tenia castell i hospital i es trobava prop de la caserna borbònica de Martorell i del camí ral d’Esparreguera, a més d’estar a mig camí de Manresa a Barcelona.
Enguany, des de el 3 al 5 de setembre, es faran tallers, presentacions de llibres, conferències, exposicions, jocs i danses: PROGRAMA
Ara bé, el moment històric per excel·lència (durant el cap de setmana) recrea dos campaments militars (el dels Miquelets i el borbònic) i el municipi es vesteix de l’època amb el mercat barroc, rondes i escenificacions de batalles, a més de l’homenatge al Memorial 158, amb l’ofrena i salves d’honor en record dels 158 soldats austriacistes morts en el transcurs de la guerra a Olesa de Montserrat i la recreació del Consell de Guerra celebrat el 20 i 21 d’agost de 1714 pel Marquès del Poal i els seus coronels en l’intent desesperat de trencar el setge de Barcelona.
Curiositats
Els Miquelets eren unitats d’elit, genuïnament catalanes, especialitzades en operacions d’emboscada. Gràcies al seu coneixement del terreny, a la mobilitat que tenien i a les seves armes, van esdevenir un malson per als seus oponents.
Olesa de Montserrat
Als peus de la muntanya de Montserrat, és un municipi ric en cultura i tradició.
Situada a la capçalera de la comarca del Baix Llobregat, a la subcomarca del Montserratí, està a mig camí entre Barcelona i el Monestir de Montserrat.
El seu entorn natural, amb bells i magnífics paratges, està delimitat pel riu Llobregat i per les serres de Sant Salvador de les Espases i Puigventós.
Olesa té marcades arrels agrícoles: en destaca el conreu de l’olivera de la varietat palomar o olesana, autòctona a la població, de la qual s’extreu el reconegut Oli d’Olesa.
Els Miquelets de Catalunya
L’associació participa en reconstruccions històriques de batalles, desfilades, presentacions de llibres, conferències i celebracions com la Diada de l'Onze de setembre.
Els integrants dels grups de recreació van armats amb fusells d’avantcàrrega per fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions.
Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, poden actuar com a tabalers, músics, cuiners, aiguaderes i tot tipus de personal no combatent que acompanyaven els exèrcits del segle XVIII.