Valls i la Festa Major del Camp Català...
-
Participen més de 300 expositors
-
Vitrina d'agricultura, vinicultura, horticultura o jardineria
-
La Firagost atrau cada any uns 100.000 visitants
-
Gaudeix de la bona cuina, cervesa artesanal, vins i caves
La fira se celebra des d'avui 2 i demà dimecres 3 d'agost amb més de 300 expositors i un quilòmetre i mig de recinte firal per als carrers de Valls. Aplegarà expositors de fruites del camp, vins, productes agroalimentaris, maquinària agrícola, ramadera i vehicles, herboristeria, alimentació, ceràmica i artesania, etc.
El centre de la ciutat ja està cobert amb els típics tendals que protegeixen del sol els visitants de la Firagost. Reconeguda com la Festa Major del Camp Català, la Firagost 2022 aplegarà expositors de fruites del camp, vins, productes agroalimentaris de qualitat, maquinària agrícola, ramadera i vehicles, herboristeria, alimentació, ceràmica i artesania, etc., a banda dels estands institucionals. Un recinte firal de més d'un quilòmetre i mig de llargada, que comptarà amb uns 300 expositors i uns 100 mil visitants.
La Fira també oferirà actes complementaris com activitats infantils, trobada de puntaires, Mostra de Cervesa Artesana, Festa Holi Colours, cercavila, Nit Jove, Gran Actuació Castellera dels Xiquets de Valls, desfilada canina, espectacle eqüestre, restauració, durant els dos dies.
No hi faltaran les cites clàssiques: el "Concurs d'arrossegament amb trineu", "la Cursa de portadors i portadores de saques i mitges saques d'avellanes", puntuable per la 24a Combinada de Curses de Portadors de Saques d'Avellanes, o el "Concurs de beure en porró".
La consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, l'inaugurarà a les 19 hores, al saló de sessions de l'Ajuntament de Valls, la Fira. Tot seguit les autoritats recorreran el recinte firal.
El primer dia de Fira, la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Valls acollirà, a les 17 hores, la jornada tècnica presencial i online "El mercat de la garrofa i teoria sobre l'empelt".
L'aparador dels productes de l'agricultura, per al camp i els seus derivats i complements.
La Firagost constitueix l'aparador divulgador dels productes de l'agricultura i per a l'agricultura, la vinicultura, l'horticultura, la jardineria... Firagost s'ha consolidat com un gran exponent agrícola i comercial, amb la presència molt destacada, any rere any, de milers de visitants, compradors i l'assistència de més de 300 expositors entre ells més de 30 cooperatives agrícoles.
L'esdeveniment està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Valls, la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, l'Oficina Comarcal del DAAM, la Unió de Pagesos i Comerç de Valls, amb la col·laboració del Patronat de Turisme, la Diputació de Tarragona, el Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Societat de Sant Antoni de Valls, l'Institut d'Estudis Vallencs, l'Autoritat Portuària de Tarragona, Repsol i Jarc.
La Història des de l'any 1210
A Valls se li va concedir oficialment el mercat setmanal del dimecres l'any 1210 pel rei Pere II d'Aragó, aquesta concessió fou en reconeixement de la tradició de mercats que ja es feien i de la importància de la ciutat, per tant, fa més de 800 anys, que Valls celebra mercats. Com a promoció extra dels mercats a Valls, fa unes dècades els primers dimecres de mes se celebrava mercat extraordinari, es col·locaven moltes gàbies de bestiar oví i porcí al Passeig dels Caputxins i en conjunt el mercat tenia un caràcter més extraordinari i havia més afluència de visitants.
Dins l'activitat de promoció de mercats l'any 1951 el Foment d'Iniciatives i Turisme de la ciutat de Valls es proposà fer un mercat extraordinari de fruits del camp i flors que se celebrava el primer dimecres del mes d'agost al matí amb el nom de Concurs Regional de Fruits del Camp i Flors, i en el que es premiaven els fruits del camp més macos, més atractius i més ben presentats; aquest concurs anar creixent amb actes festius paral·lels, amb pubilles representatives de la comarca... es va convertir amb el nom de FIRAGOST, la Festa Major del Camp Català, i fou declarada festa d'interès turístic, i més endavant a l'inici dels anys setanta el FIRAGOST s'inaugurava el primer dimarts d'agost, cap al tard i durava fins al dimecres al migdia, aconseguint així la fira de nit.
Aquest concurs regional se celebrà durant 25 anys fins a l'any 1975 en què, coincidint amb la celebració de plata, el concurs com a tal va tenir diverses dificultats i durant els quatre anys, del 1976 al 1979, no es va celebrar, fet que representava un buit per a la ciutat, acostumats amb el bullici que proporcionava la seva celebració.
L'any 1980 la Cambra de Comerç i Indústria de Valls i alguna altra entitat de la ciutat, entre elles, la Jove Cambra, es van proposar, aprofitant el bo .que tenia el concurs regional, de rellançar el FIRAGOST com a Fira-Exposició del Camp Català, amb un caràcter eminentment comercial i divulgatiu dels productes del camp i per al camp i derivats, proposant-se que cada any el primer dimecres d'agost i el dia anterior, se celebren la nova etapa de la FIRAGOST amb tots els canvis estructurals adients. L'any 1980 coincidint amb la 26a edició, es va reiniciar el FIRAGOST amb un èxit considerable i així ha anat continuant i creixent cada any.
Avui és considerada una de les fires multitudinàries que se celebren a Catalunya, com la fira del camp i per al camp, més popular de Catalunya, en què tots els actes i exposicions són gratuïts i de lliure participació.