Una fira anual al voltant d’oli
-
A Can Sapera de Bigues
-
Oli afruitat d’oliva vera
-
Verd intens, amb aromes a menta i fulla
Bigues i Riells del Fai forma part de la zona de conreu de l’oliva vera i compta amb l’únic trull de la comarca: el trull de Can Sapera. Enguany la tradicional “Fira de l’oli de Vera”, es prepara per dur-se a terme el proper dissabte, 15 de gener.
L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.
Avui en dia,, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la fira que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues. S’erigeix en la fira més emblemàtica del municipi i configura una cita indispensable a la comarca per la seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera, que complementa la promoció del consum d’oli d’aquesta varietat que la comissió de la fira en fa al llarg tot l’any.
A la Fira es pot presenciar la mòlta de les olives i visitar el trull, així com tastar l’oli juntament amb el pa artesà elaborat al nostre municipi i al seu entorn. A més a més, la sisena edició (2018) del certamen va deixar clara la voluntat innovadora de l’organització, que va erigir amb èxit el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells del Fai, amb la voluntat que veïns i visitants preparin la salsa amb oli vera.
La Fira de l’oli vera i el pa artesà l’organitza l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental, i compta amb el suport de La comissió Slow Food Vallès (l’associació internacional que vetlla pels productes de quilòmetre zero), la Xarxa de Productes de la Terra i la Diputació de Barcelona.