És la història d’un triomf…
-
Des de 1872 fins a l’actualitat
-
Les bombolles del mètode tradicional
-
Ampolles DO Cava per tot el món
Fent una passejada per la Rambla, vaig veure un grup de persones que en cinc o sis taules, parlaven de les “xapes”, de les ampolles de cava i marca, orígens, anys, i intercanviaven les plaques de cava, aleshores vaig voler aprofundir respecte a la seva història, consultant les dades del Consell Regulador del Cava. El resultat………..
La història
La recompensa a l’esforç, l’enginy i creativitat d’un grup de productors i viticultors de mitjan del segle XIX que després de ser desafiats per la fil·loxera, van decidir començar de nou. Però també ho és dels que segueixen brindant i celebrant amb bombolles, les del mètode tradicional, les del Cava que amb tossuderia i rigor, any rere any, millora en termes de qualitat i projecció internacional.
Tot va començar com les grans històries, en un petit racó de tradició vinícola, una terra de pagesos, però també de persones amb inquietuds i ganes de saber i investigar; i amb 3 raïms blancs com a protagonistes: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Una trilogia que va començar a definir i diferenciar aquest vi escumós que amb els anys s’acabaria anomenant Cava.
1872 - El mètode tradicional arriba a la Cava
Sant Sadurní d’Anoia produeix les primeres ampolles elaborades seguint el mètode tradicional i la segona fermentació en ampolla.
1887 - D’una plaga, una oportunitat…
La fil·loxera arrasa les vinyes del Penedès, motivant nous estudis i investigacions a la recerca d’una solució. Alguns dels propietaris més arrelats a la zona aposten decididament per substituir les varietats negres per les blanques locals i de qualitat. Una decisió que va ajudar al desenvolupament del Cava, que va començar a tenir una personalitat pròpia.
1904 - Reconeixement reial
La visita del rei Alfons XIII al Penedès significa un important reconeixement als vins escumosos de la zona, elevant-los a la categoria de vins de qualitat..
1911 - Les bombolles, del territori
Els escumosos elaborats a Espanya superen, segons les estadístiques de l’època, la xifra de les importacions de vins escumosos de la resta del món.
1959 - I de nom: CAVA
Apareix per primera vegada la paraula Cava en un document oficial, en la que serà la primera legislació espanyola de vins escumosos.
1972 - Una garantia de protecció
Es constitueix el Consell Regulador dels Vins Escumosos i s’aprova la denominació de “Cava” per anomenar l’escumós espanyol.
1986 - Delimitar per protegir
S’estableix legalment la regió Cava i el nom es reserva per descriure els vins escumosos de qualitat elaborats a través del mètode tradicional. L’ordre ministerial del 27 de febrer del 1986 delimita les zones de producció en la que s’anomena “la Regió Determinada del Cava”, definida en el reglament encara ara vigent.
1991 - El reglament
Per ordre Ministerial del 14 de novembre de 1991 s’aprova l’actual Reglament de la Denominació d’Origen Cava i del seu Consell Regulador.
2015 - Singularitat i excel·lència tenen nom
Neix una nova categoria, el Cava de Paratge Qualificat. Tot un reconeixement a la singularitat i excel·lència de les vinyes més excepcionals i a la producció i elaboració de cercle tancat.
2017 - Paratges Qualificats
Reconeixement de determinats paratges qualificats dins de la Denominació d’Origen Protegida Cava.
2020 - Un horitzó en millora constant
El ple del Consell Regulador aprova per unanimitat el pla estratègic basat en la segmentació i zonificació del Cava per protegir la singularitat i autenticitat del producte. La D.O. Cava llança una nova pàgina web i eleva encara més les qualitats del Cava, acompanyada d’una renovació total de la imatge corporativa de la Denominació d'Origen.
2021-2022 – Son anys històrics
La D.O. Cava prepara la implementació d’una nova plataforma digital de traçabilitat que abasti l’acabat d’estrenar plec de condicions i que ofereixi al consumidor les màximes garanties. 2022 es un altre any clau en què la D.O. Cava viurà una verema històrica, la segona amb la nova zonificació i segmentació actives.