L’expressió d'una nació a la cuina........

  • Som la millor cuina del món

  • Primer, Regió Europea de la Gastronomia 2016

  • Ara, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

  • Per als plaers dels seus productes i fogons

  • Plens de tradició, qualitat, innovació i passió

  • Des del Mediterrani fins al secà de la Terra Ferma

  • I dels Pirineus a les terres d’Ebre

  • Tot és Catalunya!!!

Catalunya és el lloc on la tradició i la innovació es troben a taula. Una terra que ha revolucionat la gastronomia mundial sense perdre les seves arrels. Aquí, la innovació, el producte local de qualitat i la passió han situat la cuina catalana al mapa. Aquest any, com a Regió Mundial de la Gastronomia, és més que obligat, assaborir-la com mai!

“Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”

Benvingut a la Regió Mundial de la Gastronomia de l’any 2025. Catalunya té l’honor de ser la primera regió del món a rebre aquesta distinció i es deleix per compartir-lo amb tu. Et convidem a recórrer aquesta terra, descobrir els seus paisatges fantàstics i variats i endinsar-te en els plaers dels seus fogons.

El territori català s’ha convertit en tot un referent enogastronòmic al món, només cal veure els 54 restaurants catalans amb estrella Michelin del 2024 i els reconeixements mundials d’aquest 2025. Aquests són un aparador internacional de la cuina catalana, i també ho és la distinció que ha rebut Catalunya, com la Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquest reconeixement va donar encara, més visibilitat a la riquesa i innovació de la cuina catalana.

L’any 2016 Catalunya va obtenir el títol de Regió Europea de la Gastronomia, i l’any 2025 és la primera regió europea a aconseguir la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia.

La millor cuina del món ès a Catalunya

Què significa aquest reconeixement?

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). Aquest títol té com a objectiu promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida dels seus habitants, posant en valor les cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.

Aquest guardó l’atorga un jurat independent internacional d’experts, integrat per professionals de diversos àmbits com el turisme, la cultura, l'hostaleria i l'agricultura. Un jurat que ha valorat el llegat culinari català, la seva capacitat d’innovació, el gran talent dels professionals i també la feina dels productors i productores de Catalunya, on el menjar i el beure són cultura.

Noves iniciatives de turisme gastronòmic

El calendari del 2025 està ple d’esdeveniments que contribueixen a enriquir el model enogastronòmic català, al màxim nivell. Destaca la nova ruta Tasta el Grand Tour de Catalunya, un viatge per descobrir el territori a través del paladar, seguint l’itinerari del Grand Tour de Catalunya

També neix un Gastro Mapa de l’oferta enogastronòmica catalana, on cada destinació destacarà experiències i productes, i on també apareixen les Denominacions d’Origen (DO) del vi, les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de Catalunya.

D’altra banda, s’estructuraran les grans rutes de Catalunya per a food lovers, que descobreixen paisatges amb sabor i donen a conèixer d’on ve el que mengem. Les explotacions agroalimentàries s’obren al públic i participen en la iniciativa Benvinguts a Pagès, amb un programa d’acompanyament professional per millorar la seva competitivitat.

La millor cuina del món ès a Catalunya

També destaca la celebració de l’Àpat Catalunya, un sopar multitudinari a un carrer o espai públic emblemàtic de Barcelona a l’estil festa major, amb protagonisme dels plats i les receptes més icòniques de la gastronomia catalana.

Per estar al dia de totes les activitats que se celebraran al voltant de la Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, consulta Som Gastronomia. 

Nous espais per gaudir de l’enogastronomia

Amb motiu de la distinció Regió Mundial de la Gastronomia 2025 a Catalunya s’inauguren dos nous espais immersius:

• El Centre d’inspiració enogastronòmica de Falset, i
• L’Espai cuina de mar de l’Ametlla de Mar.

El primer orienta i descobreix als visitants l'excel·lència dels vins d’aquesta zona, com els de la DO Montsant i la DOQ Priorat. El segon, es un espai per donar a conèixer la cuina del peix i marisc, contribuir a la sostenibilitat del sector de la pesca i atraure a tots els qui els agrada la cuina marinera.

“Som a la tardor, i encara ens queden mesos
per continuar gaudint com a
Regió Mundial de la Gastronomia 2025,
però la cuina, la nostra gastronomia
la continuarem gaudint sempre!.”

La millor cuina del món ès a Catalunya

Imatge-portada: Xefs del Restaurant Disfrutar de Barcelona.Nº1 The World's 50 Best Restaurants en 2024.
Font i Imatges: SomGastronomia/Agència Catalana de Turisme/Catalunya.Com