Mediterrània, comarques tarragonines i l’avellana
-
Un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals
-
Ingredient perfecte per a ser utilitzat en la cuina
-
Ideal per consumir a qualsevol hora del dia
La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Avellana de Reus protegeix les varietats negreta, paueteta, gironella, morella i culplana, tradicionalment conreades en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.
L’avellana de Reus és un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per consumir a qualsevol hora del dia, sigui crua o torrada. També és un ingredient perfecte per a ser utilitzat en la cuina, en diversitat de plats o per a l’elaboració de salses i postres.
Els Orígens
Existeixen documents on es menciona el seu cultiu que es remunten al segle IV aC. Sembla que l'avellaner té el seu origen en el Pontó, Àsia Menor, d'on va ser importat pels grecs.
L'epítet específic, avellana, que també dóna nom als seus fruits, deriva segons Andrés Laguna de la ciutat d'Avella, a Campània, on sembla que aquestes plantes es criaven en abundància.
És una espècie molt tolerant pel que fa al clima, podent resistir els hiverns de freds extrems i sequeres. Però per obtenir una bona producció vegeta millor en terrenys humits, permeables i profunds amb exposicions assolellades.
A Catalunya el cultiu de l'avellaner es va expandir a mitjan segle XIX, a conseqüència de l'arrencada de vinyes, per la crisi de la fil·loxera i a la importància d'algunes regions en el comerç de fruita seca.
L’Avellana i la Salut
Estudis mèdics promoguts pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Catalunya, pel Consell Comarcal del Baix Camp i per la Fundació Joan Abelló de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili han determinat que incloure petites quantitats d’avellana en l’alimentació diària redueix els índexs de colesterol en la sang.
Per tant, l’Avellana de Reus, com a complement de la dieta alimentària, és altament beneficiosa per la salut.
L’Avellana a la Cuina.
Des de les postres més senzilles fins a la presència en els plats més elaborats i exquisits.
Un petit exemple de la gastronomia catalana...
-Romesco
-Peus de porc guisats amb avellanes
-Xatonada
-Sarsuela amb picada d'avellanes
-Conill amb avellanes
-Vedella amb bolets i avellanes
-Rap i llagostins amb avellanes
I un miler de postres........
-Crema catalana amb avellanes
-Carquinyolis d'avellanes
-Panellets d'avellanes
-Bombons de xocolate negre i avellanes
-Gelat de nata i avellanes