DO Catalunya i la varietat de vins catalans......
-
Clima mediterrani
-
2.500 hores a l’any de sol
-
14 graus de temperatura mitjana a l’any
-
350 mm/any de pluviometria anual a les àrees més seques
-
600 mm/any de pluviometria anual a les àrees més humides
Per al seu clima mediterrani, la gran quantitat d’hores sol a l’any, les temperatures, i bones mans, a Catalunya fem una gran varietat de vins excel·lents des de fa més de 2.500 anys.
Aquesta beguda té més de 7.000 anys d’existència. Els grecs van ser els primers a introduir-lo i els romans els que en van acabar estenent la producció.
Plini el Vell, escriptor i militar romà deia.... “L’home deu al vi el fet de poder ser l’únic animal que beu sense tenir set”.
Els nostres vins
Tots els vins de la DO Catalunya poden cercar la màxima expressió de la matèria prima: el raïm, mitjançant la fermentació dels mostos en tines d’acer inoxidable i sota un estricte control de la temperatura. O bé, presentar el bouquet característic del contacte amb la fusta de roure, que a la vegada els enriqueix de complexitat.
Sector Vitivinícola
El sector vitivinícola català té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees.
La major part de les elaboracions estan acollides a una denominació d'origen. Actualment, hi ha reconegudes les denominacions d'origen del vi Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta.
Diversitat de vins
- Vins blancs, rosats i negres.
- Criances, reserves i grans reserves, amb una estada mínima en bóta en el cas dels vins negres, de 6, 12 o 24 mesos, i un període d’envelliment total del 2, 3 o 5 anys respectivament.
- Vins d’agulla i els vins de licors.
Trobarem cupatges insòlits d’acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades.
Les varietats de conreu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats forànies darrerament implantades al nostre territori.
Les Varietats
Son 36 varietats de raïm autoritzades, autòctones i internacionals.
Raïm blanc
Les 19 varietats de raïm blanc són: Albarinho, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Gewürztraminer, Macabeu, Malvasia, Malvasia de Sitges, Moscatell (d’Alexandria i de Frontignan), Parellada, Pedro Ximénez, Picapoll blanc, Riesling, Sauvingnon blanc, Sumoll blanc, Viognier, Vinyater i Xarel·lo.
Raïm negre
Les 17 varietats de raïm negre són: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Garnatxa negra, Garnatxa peluda, Garnatxa roja (Garnatxa gris), Garnatxa tintorera, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll negre, Pinot noir, Samsó (Carinyena), Sumoll, Syrah, Trepat, Ull de llebre i Xarel·lo vermell.