Les calçotades són una de les tradicions més arrelades a Catalunya
-
De novembre fins a l'abril
-
Restaurants i Cellers acullen des d'avui al voltant del calçot
-
Comença el temps d'aplegar a famílies i amics al voltant d'un foc.
Avui arranca la 8a Jornada Gastronòmica del Calçot a Valls, una de les tradicions gastronòmiques d'hivern més arrelades a Catalunya, i que s'estendrà fins al pròxim mes d'abril que aplega famílies i amics al voltant d'un foc per assaborir-la a gran part de la restauració i llars del Camp de Tarragona.
Aquesta 8a Jornada obre oficialment la temporada 2021-2022 amb Quim Masferrer, que rebrà el títol "Amic de l'Autèntica Calçotada", una festa en la qual L'Ajuntament de Valls, la Denominació d'Origen Tarragona, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, la Cooperativa Agrícola i l'Associació de Restauradors, junt amb tota la població en són els responsables cada any.
La plaça "El Pati", centre sardanístic de fa una setmana, serà el punt central de la jornada que començarà a les 11.50 h precisament amb la proclamació de Quim Masferrer, que també serà el responsable d'arrencar, a les 10 del matí, simbòlicament el primer calçot de la temporada en un camp d'un dels agricultors de la IGP Calçot de Valls, entitat que vetlla per la qualitat d'aquest típic i singular producte vallenc: "el calçot".
Més tard (es preveu al voltant de les 12 h) els tres xefs, Oscar Manresa, del restaurant Catalina (Gavà, Barcelona), Joel Castanyé, del restaurant La Boscana (Bellvís, Lleida), i Andreu Guasch, de la Licorera Vallenca (Valls) iniciaran el "Showcooking" que serà tota una demostració de cuina en directe amb receptes a base de calçots.
També la mateixa plaça El Pati, acull l'estand de l'Associació de Restauradors de Valls a on s'oferiran croquetes de calçot realitzades seguin la recepta del xef Nando Jubany. Hi haurà un altre estand de la DO Tarragona on s'oferirà la degustació de vins per fer el maridatge amb el menjar que es cuinin i ofereixin.
En guany aquesta Jornada del Calçot de Valls, es realitza com a Memorial d'Àngel Solé, desaparegut xef vallenc, qui va donar un fort impuls a la restauració de la comarca.
Que és la calçotada?
Per tots aquells que no han vist fer o provat......La calçotada consisteix breument a enfilar els calçots sobre les graelles i coure'ls en una brasa feta de llenya i trossos de cep de vinya. Tot seguit, es treu la part cremada i es mengen sucant-les amb la tradicional salsa romesco, i s'acompanyen d'una rostida de carns i botifarra, bona amanida i unes seques, fins i tot una truita de patates. Epppp!!! I un bon porró de vi negre de la terra.
Recepta per l’elaboració de la Salsa de la Calçotada:
Ingredients (per 4 persones):
100 grams d’ametlles torrades,
30 grams d’avellanes torrades,
4 o 5 tomàquets escalivats,
1 cabeça d’alls escalivats,
80 centilitres d’oli d’oliva verge
1/2 gotet de vinagre,
1 pebrot sec (nyora) o pebre vermell dolç,
Julivert,
Sal.
Preparació:
Es pica tot al morter molt fi o per anar mes lleuger amb la batedora, i a sucar els calçots.