L’oli d’arbequines el protagonista.....
-
Diumenge 5 de desembre, des de les 9 del matí
-
Esmorzar tradicional
-
Xaranga, sardanes, festa i activitats infantils
-
El millor oli a la mostra i venda
Aquest diumenge 5 de desembre tindrà lloc la 40a Festa de l’Oli a Almoster, part de la comarca de l’Alt Camp a Tarragona.
Com a part de l’animació per veïns i visitants d’arreu, la festa, mostra i gustació començarà a partir de les 9 hores, esmorzar tradicional a base de rostes, llonganissa, botifarra, cansalada i arengades. Degustació de l’oli d’enguany 100% d’olives arbequines.
Tot seguit a les 10.30 hores, xaranga amb els Bandsonats, la dansa festiva de la vaca Canaleta i activitats infantils organitzades per l’AMPA de l’Escola Ramon Sugrañes.
A partir de les 12 hores, ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus Jove.
Aquesta és una bona oportunitat per gaudir del caliu de la festa, el bon oli i la cuina de la terra, en el marc d’aquesta festa que organitza anys a any la Cooperativa Agrícola d’Almoster, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Almoster i Siurana denominació d’origen protegida.
“Del camp a la taula”
És l'eslògan de la Cooperativa Agrícola d'Almoster, fundada l'any 1964 amb l'objectiu de poder fer oli de les olives que els propis pagesos d'Almoster i voltants collien.
La missió consisteix a oferir un oli de qualitat i de proximitat. L'oli que es fa a la premsa prové d'olives collides a les finques situades a la vora del poble.
“És una cooperativa que forma part de la denominació d’origen Siurana”
Tots els productes de la cooperativa s'han elaborat amb olives 100% arbequines procedents de les contrades d'Almoster i voltants. Pel fet de ser un oli de proximitat de la zona.
L'oli monovarietal obtingut d'olives arbequines es caracteritza per ser un oli fruitat, delicat i d'atributs equilibrats com el picant i l'amarg.
Cada collita és diferent així com l'oli que s'obté. Mitjançant el tast es poden detectar notes de fruitat mig-alt i diversos aromes que recorden a l'entorn en el qual creix el fruit com l'olor de herba fresca, a tomàquet o ametlles. També es poden detectar altres aromes que sorprenen com el plàtan o el fonoll, que li confereixen complexitat i elegància.
A principi de collita, quan es premsen les primeres olives, encara verdes, s'obté l'oli primera collita. Un oli caracteritzat per un color verd intens i un aroma d'oliva fresca.