El món de l’hamburguesa o l’hamburguesa en el món.....

  • D’incert origen

  • Es un dels àpats mes coneguts i variats

  • Des de la Roma de Tiberio, a Gengis Khan, al port d’Hamburg fins als Estats Units.

  • Gurmet, gormand i per a sibarites

  • Moltes curiositats

Qui ho podria dir? Si es cert que fa molts anys que vàrem descobrir les hamburgueses, ara hem descobert que el món celebra cada 28 de maig, el “Dia Internacional” d’aquest àpat tan estès i tan variat. Per aquest motiu hem volgut fer una reduïda investigació per conèixer més del seu descobriment, historia, varietats i curiositats, com a part de la gastronomia habitual o excèntrica, gourmet o gormand en els actuals set continents. Comencem....

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

L’inici

Hi ha moltes versions de quant i com, les més properes a una realitat podrien correspondre a què el seu origen com la coneixem (de carn) sorgia d'un immigrant alemany, de la ciutat d'Hamburg que va arribar als Estats Units al voltant de l'any 1900. Quatre anys després es presentava a la World Fair 1904 a Sant Louis. La inclusió a un menú es va realitzar per part d'Edgar Waldo Ingram (conegut com a Billy), en el restaurant White Castle a la ciutat de Wichita que va donar origen al "fast food". Per tant, hem de deduir que fa al voltant de 120 anys que l'hamburguesa va començar a conèixer amb la configuració més actual.

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

Si anem més enrere, podríem trobar també el "steak tartar" com a variant o origen d'aquesta hamburguesa que avui coneixem. Les primeres informacions sorgeixen en temps del segon emperador romà Tiberio Julio César (entre els anys 42 aC i 37 dC) referència que es fa en les receptes de l'Apicius amb els detalls de cuina de la casa de "Isicia Omentata", denominat "De re coquinaria", i que facilitava la preparació, transport i consum de les legions romanes.

També els mongols utilitzaven aquest àpat i versions, va ser un dels preferits per part de Gengis Khan, especialment amb carn de cavall o de camell durant les seves incursions fins als territoris de les actuals Rússia, Kazakhstan i Ucraïna. Curiosament, la forma de cuinar les carns amb les espècies era col·locant-les sota la cadira de muntar, per tant, la calor i la cavalcada feien aquest treball. Aquí és a on es creu que es produeix el típic plat tàrtar, avui amb el nom gastronòmic steak tartar.

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

A partir d'això, podem deduir que les migracions de l'est portessin aquest àpat fins a Hamburg, i des d'aquesta ciutat dones el salt als Estats Units i, des de finals els segles XIX i tot el XX l'hamburguesa s'estengués per tot el món, amb el concepte bàsic de carn picada entre dues llesques de pa.

Dia Internacional de l'hamburguesa -varietats

L'hamburguesa actual

Resulta impossible resumir la gran quantitat de variants que han sorgit i que avui trobem al mercat gastronòmic, des de les clàssiques i simples, fins a les més especialitzades o inclòs exòtiques i extraordinàries.

No dubto en què es fan de tota mena de productes i complements....... Carns de vedella, bou, búfal, corder, pollastre, gall indi, estruç, porc, cérvol, senglar, camell, serp, i mescles. De peix, marisc, gambes. De verdures, grans o hortalisses.

Els pans, en general rodons, poden ser blancs, negres, fets amb tota mena de farines i acabats.

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

I si entrem amb els acompanyaments dins de la mateixa hamburguesa, o podem tenir encara més extens.... Ous ferrats, truites, ous durs, formatges, enciam o escarola, col, salmó, cogombrets agredolços, anxoves, cansalada fregida o graellada, pernils, ceba caramel·litzada o cruixent o avinagrada, tomàquet en rodanxes o saltejat, xampinyons, blat de moro, alvocat, més i més, -com deia- interminable.

Tanmateix, amb les salses... maionesa, allioli, quètxup (kétchup), mostassa, americana, de formatge, barbacoa (BBQ), d'ostres, romesco, picants, soja, de cafè, teriyaki.......

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

Quatre curiositats

1.-Començarem aquest recorregut a prop de casa, a Barcelona. Tenim un restaurant que porten endavant Marta Portero i Jordi Gaya, que diuen que uneixen bona cuina i idees boixes. Parlem del restaurant "L'Empanat", a on presenten a la seva carta tota mena d'hamburgueses i de carns per la seva preparació. En quedarem avui en una procedent de la jungla, parlem de l'hamburguesa de cocodril de Zimbàbue. Si no et va de gust la llista d'altres carns exòtiques és llarga......

Dia Internacional de l'hamburgesa - varietats

2.- Cada cop hi ha més consumidors que busquen alternatives saludables i sustentables per aquest motiu els productes basats en plantes -com es fan cridar tots aquells que substitueixen preparacions d'origen animal, però en realitat estan elaborats amb vegetals- han expandit la seva presència en els mercats de menjar ràpid (fast foot). La seva oferta no para de diversificar-se i la seva creixent popularitat no obeeix només a un tema de salut, sinó que també a una major consciència sobre la cura del planeta i la vida. Estan dirigits als consumidors que volen reduir o eliminar el seu consum de carn i lactis. Leonardo Di Caprio i Bill Gates mitjançant l'empresa californiana Beyond Meat estan produint les primeres hamburgueses (burger) sobre la base de plantes, mantenint sabors tradicionals o creant de nous.

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

3.- La "Bypass cuadruple" és considerada "la reina de les hamburgueses". Pes aproximadament 2,5 quilos, amb el que també té el rècord mundial Guiness per ser l'hamburguesa amb més calories en el món (8.000 calories). Els seus creadors és el restaurant "The Heart Attack Grill" al centre de Las Vegas als Estats Units. Contràriament a l'anterior cas de curiositat, aquests serveixen aliments que són molt poc saludables i rics en greixos, sucre i colesterol; és a dir, aliments que, si es mengen amb freqüència, augmentaran les possibilitats d'un atac de cor, d'aquí el nom. En aquest restaurant el teu consum és totalment gratis si peses més de 158 quilos.

4.- Si fem un salt i ens traslladem a Sidney, Austràlia, trobarem un altre curiosa varietat d'hamburguesa, doncs l'habitual pa, és reemplaçat per arròs de sushi japonès. El seu creador és el cuiner australià d'origen japonès Chase Kojima. "Gojima" que és el nom de la cadena gastronòmica porten a un altre nivell l'hamburguesa clàssica. Les serveix farcides de diversos productes, des de la carn de res angus, salmó fumat, fins a diversos productes del mar 100% sostenibles.

Tot es cosa de gustos !!!

Dia Internacional de l'hamburguesa - varietats

Imatge-portada: Ilya-Mashkov-mkVa2hLJgnI-unsplash/Capital2020
Imatges-varietats: Amirali-mirhashemian, Carlos Davila Cepeda, Chad Montano, Daniel Lloyd Blunk, Delfina Cocciadi, Diego Lerena, Dmitry Shkaev, Eaters collective, Eiliv Sonas, Fabio Alves, David Fedulov, Ilya Mashkov, Javier Molina, John Fornander, Lucas Spaquetti Burger, Sushi Burger, Andrade, Mafe Estudio, Mai-Qu-c-tung-lam, Monika Grabkowska, Nornert Braun, Sk, Victoria Shes /unsplash