L'hivern és bona temporada......
-
Calçots i carxofes
-
Mercat de proximitat
-
Un saltejat amb Salsa Romesco
-
Acompanya Carns de Xai o botifarra
-
Cuina catalana
-
Dieta mediterrània
Som al mes de febrer i, per tant, temps de calçots i carxofes, encara que les temperatures i falta de pluges no han ajudat, el mercat les trobarem a bon preu i qualitat com a productes de proximitat i temporada. Un motiu per suggerir un bon plat per gaudir de la cuina catalana i la dieta mediterrània.
Un saltat de Calçots i Carxofes acompanyat per Salsa Romesco i Carns a la graella.....
El Calçot és una ceba blanca (Allium Cepa L.) que es cultiva d’una manera molt especial per tal que sigui allargada, i que resulta ser un dels plats típics per excel·lència de la gastronomia catalana. És típic de Valls i d’algunes zones de Tarragona, tot i que actualment es cultiva a pràcticament tota Catalunya.
Ingredients per a 4 persones:
- 20 calçots
- 8 o 10 carxofes segons mida
- 150 cl. d'oli d'oliva
- Sal i pebre negra al gust
- 250 gr. de Salsa romesco preparada, o pots preparar-la (vegeu una de les receptes)
Preparació:
- Pela els calçots i talla'ls en trossos.
- Neteja les carxofes i talla-les en làmines fines.
- En una paella gran, calenta l'oli d'oliva a foc mitjà.
- Salteja els calçots i les carxofes fins que estiguin tendres i daurats.
- Afegeix sal i pebre negra al gust.
- Prepara la salsa romesco o utilitza'n una ja feta.
- Aboca la salsa romesco sobre els calçots i carxofes saltejades.
- Remena bé per assegurar-te que tots els ingredients estiguin ben impregnats de la salsa.
- Verifica el punt de sal i pebre, ajustant al gust si és necessari.
Recepta per l'elaboració de la Salsa Romesco:
- 15 grams d'ametlles torrades i pelades
- 15 grams d'avellanes torrades i pelades
- 4 o 5 tomàquets escalivats,
- 1/2 cabeça d'alls escalivats,
- 80 centilitres d'oli d'oliva verge
- 1/2 gotet de vinagre,
- 2 pebrots del romesco escaldats (nyores)
- 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
- Sal i pebre negra al gust
Preparació: Es pica tot al morter molt fi o per anar més lleuger amb la batedora.
Serveix immediatament el saltat de calçots i carxofes amb romesco i gaudeix d'un deliciós àpat que et suggerim acompanyar amb una botifarra o unes costelles de xai.