L'hivern és bona temporada......

  • Calçots i carxofes 

  • Mercat de proximitat 

  • Un saltejat amb Salsa Romesco 

  • Acompanya Carns de Xai o botifarra 

  • Cuina catalana 

  • Dieta mediterrània

Som al mes de febrer i, per tant, temps de calçots i carxofes, encara que les temperatures i falta de pluges no han ajudat, el mercat les trobarem a bon preu i qualitat com a productes de proximitat i temporada. Un motiu per suggerir un bon plat per gaudir de la cuina catalana i la dieta mediterrània.

Un saltat de Calçots i Carxofes acompanyat per Salsa Romesco i Carns a la graella.....

El Calçot és una ceba blanca (Allium Cepa L.) que es cultiva d’una manera molt especial per tal que sigui allargada, i que resulta ser un dels plats típics per excel·lència de la gastronomia catalana. És típic de Valls i d’algunes zones de Tarragona, tot i que actualment es cultiva a pràcticament tota Catalunya.

Ingredients per a 4 persones:

  • 20 calçots
  • 8 o 10 carxofes segons mida
  • 150 cl. d'oli d'oliva
  • Sal i pebre negra al gust
  • 250 gr. de Salsa romesco preparada, o pots preparar-la (vegeu una de les receptes)

Preparació:

  • Pela els calçots i talla'ls en trossos.
  • Neteja les carxofes i talla-les en làmines fines.
  • En una paella gran, calenta l'oli d'oliva a foc mitjà.
  • Salteja els calçots i les carxofes fins que estiguin tendres i daurats.
  • Afegeix sal i pebre negra al gust.
  • Prepara la salsa romesco o utilitza'n una ja feta.
  • Aboca la salsa romesco sobre els calçots i carxofes saltejades.
  • Remena bé per assegurar-te que tots els ingredients estiguin ben impregnats de la salsa.
  • Verifica el punt de sal i pebre, ajustant al gust si és necessari.

calçots i carxofes un bon menjar de temporada i proximitat

Recepta per l'elaboració de la Salsa Romesco:

  • 15 grams d'ametlles torrades i pelades
  • 15 grams d'avellanes torrades i pelades
  • 4 o 5 tomàquets escalivats,
  • 1/2 cabeça d'alls escalivats,
  • 80 centilitres d'oli d'oliva verge
  • 1/2 gotet de vinagre,
  • 2 pebrots del romesco escaldats (nyores)
  • 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Sal i pebre negra al gust
    Preparació: Es pica tot al morter molt fi o per anar més lleuger amb la batedora.

Serveix immediatament el saltat de calçots i carxofes amb romesco i gaudeix d'un deliciós àpat que et suggerim acompanyar amb una botifarra o unes costelles de xai.

Bon profit des de Capital2020 !!!

calçots i carxofes un bon menjar de temporada amb carnes de xai i botifarras

Imatge-portada: El plat de temporada, saltat de calçots i carxofes
Imatge-interior: Morter amb romesco, calçots i ingredients/ Carns de xai i botifarres
Font i Imatges: MiniKuiners-Capital2020/ BonPreu-Esclat