Per gaudir del Xató........
-
T’esperem a la Rambla del Vendrell
-
Dissabte 24 i diumenge 25 de febrer
-
I si no, pots preparar el xató a la llar
-
En parella, família o amics
-
Aquí tens la recepta del xató vendrellenc
Aquesta setmana (24 i 25 de febrer) es realitza la tradicional “Xatonada Popular del Vendrell”. Una multitudinària festa que es centra a la Rambla i a on els infants, joves, adults i mestres xatonaires troben el seu espai per gaudir del “XATÓ”. I a on el col·lectiu de productors i restauradors comarcals que formen Terra i Taula ofereixen una experiència gastronòmica centrada en propostes al voltant del xató, acompanyades de vins de cellers del Penedès.
L'origen té forta relació amb el vi del Penedès i el mar de les nostres costes. Hi trobarem una bona explicació quan recollim unes notes d'interès al respecte. La més adient, sembla que quan el vi estava a punt del tast, es procedia a "aixetonar" la bota, que consisteix a posar una aixeta que permetia que el vi sortís, tot seguit els pagesos i mariners celebraven el "vi nou" amb un àpat dels productes de temporada i proximitat, peix salat i oli amb el qual feien una salsa especial que va derivar amb l'actual "xato".