La Recepta del Xató de Calafell.......

  • Plaça del Manila (Confraria de Pescadors)

  • Avui el tast és a la plaça del Manila

  • Calafell platja (Confraria de Pescadors)

  • Part de la Xatonada Popular de Calafell

  • Última parada de la “Ruta del Xató 2025”

  • Diumenge 23 de març del 2025

Com dèiem al nostre anterior article “Xatonada Popular de Calafell” que se celebra avui, volem traslladar aquesta deliciosa recepta, per preparar una amanida fresca, generosa, saborosa i de temporada d’aquest municipi tarragoní que ha passat de pares a fills i de generació en generació: el Xató. Sabem que Calafell és un territori de bona gastronomia, de tradicionals plats mariners i arrossos amb el peix i marisc que arriben al paladar de tothom que seu a taula per gaudir de la cuina d’aquesta part de la Costa Daurada.

Avui, 23 de març podeu gaudir de la “24a Xatonada Popular de Calafell”, a la plaça del Manila (Confraria de Pescadors de la Platja de Calafell), però si ho preferiu, podeu preparar la recepta original del Xató de Calafell. Serà la forma de gaudir-lo a la llar amb la família o amics.

Com és el Xató de Calafell?

Per aquells que no han tingut l'oportunitat de provar-lo, és un plat entrant, elaborat amb escarola, bacallà esqueixat, tonyina, anxova, olives arbequines i l'especial salsa a base d’ametlles, avellanes, pebrot de romesco, pa fregit, alls escalivats, tomacons, oli d’oliva, vinagre, sal, pebre blanc i pebre vermell dolç. Que s’acostuma a acompanyar amb truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra.

Xato de Calafell, una bona recepta - ingredients

Ara SI: la Recepta.....

Ingredients per a 4 persones:
• 100 gr. d'ametlles (2 grapats)
• 100 gr. d'avellanes (2 grapats)
• 1/2 pebrot de romesco prèviament escaldat -sols la polpa-
• 1 llesqueta de pa fregit
• 5 grans d'alls escalivats
• 1/2 all cru
• 2 tomacons
• 250 gr. d'oli
• vinagre al gust
• sal
• pebre blanc
• pebre vermell dolç
• 2 escaroles
• 120 gr. de bacallà esqueixat
• 120 gr. de tonyina
• 4 filets d'anxova
• 80 gr. d'olives arbequines

Elaboració:
Per la salsa: S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un els elements següents i en aquest ordre: ametlles i avellanes i alls, fins a aconseguir una pasta ben fina; tot seguit, s’hi afegeix el pebrot de romesco, el pa fregit, el pebre vermell i el pebre blanc. Finalment, els tomacons, l’oli i el vinagre.

Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. I ja es pot menjar. Habitualment s’acompanya de les truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra, i el maridatge ha de ser amb un bon vi DO Penedès.

I......Bon Profit !!!

Xato de Calafell, una bona recepta de la Xatonada

Imatge-portada: Composició del Xató de Redacció Capital2020
Fonts i Imatges: Turisme Calafell / Ajuntament de Calafell/ MiniKuiners.