El sector del llibre està fent passos decidits cap a la sostenibilitat de la seva activitat…..

  • Inverteix en tecnologia

  • Certificació de matèries primeres i processos

  • Biblioteques: despertar l'interès dels joves per la lectura

El sector està invertint en tecnologia per a assegurar la certificació de les matèries primeres, paper, tintes i plàstic, així com dels processos de fabricació i distribució. Les Jornades de Liber a l'octubre també han analitzat el paper de les biblioteques durant la pandèmia i el repte que tenen de recuperar els usuaris i atreure els joves.

Tota la cadena del llibre està fent molts esforços per donar una resposta ferma a la problemàtica mediambiental i per a minimitzar la seva petjada de carboni. Així s'han expressat els participants en les taules que es van celebrar per a debatre sobre la sostenibilitat i l'economia circular del sector en el segon dia de les Jornades professionals que es van desenvolupar en Liber 2021, la fira internacional del llibre.

“Molt pocs sectors han invertit tant com les indústries de la cadena del llibre a Espanya per a avançar en la seva sostenibilitat, i l'hem fet per convenciment i perquè cada vegada existeix major preocupació en els nostres clients -llibreters i lectors- per aquesta problemàtica”, assenyalo Víctor Benayas, director de producció de Penguin Random House Grup Editorial, en la taula “La indústria del llibre en defensa del Medi Ambient”. En ella, Jesús Alarcón, secretari general de Neobis, Associació de la Comunicació Gràfica, ha apuntat que “el llibre en paper es troba sotmès a un permanent examen “que no s'està realitzant a altres productes com els dispositius electrònics”.

Existeix la convicció en el sector que, malgrat els esforços realitzats per a explicar què s'està fent en la cadena del llibre, es manté “una falsa idea que l'ús del paper com a matèria primera del llibre està produint un esgotament dels recursos forestals. L'any 2000, Espanya només tenia 14,4 milions d'hectàrees. Ara, en 2021, gràcies a la labor de la indústria del paper, tenim 18,6 milions: hi ha hagut un augment de 4 milions 200 mil hectàrees de bosc, de muntanya arbrada”, assenyalo José Causí, director Forestal de l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó (ASPAPEL).

Un dels aspectes que major influència està tenint en la transformació sostenible del sector és la certificació. “La certificació s'està convertint en una eina extraordinària. Ja no sols en l'àmbit dels boscos sostenibles i la producció de paper, sinó en el conjunt de la cadena, en les tintes, amb l'ús d'olis vegetals, en el reciclatge, en la valorització. Si fa uns anys resultava difícil trobar empreses certificades, avui són cada vegada més les empreses que ja compten amb ells”, ha explicat José Ramón González, cap del Servei de Publicació de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, en la taula “El llibre en paper: economia circular i cultura per a una societat resilient”.

Existeix el convenciment que l'aposta per la sostenibilitat “és un factor de competitivitat, d'aquí ve que la certificació sigui un element necessari. Hi ha una qüestió clara, és que el sector està disposat a actuar en aquells llocs en els quals hi hagi possibilitats de millora”, apunto Víctor Benayas. És per això que, com es va assenyalar en aquestes taules, el sector està invertint en tecnologia per a assegurar la certificació de les matèries primeres, paper, tintes i plàstic, així com dels processos de fabricació i distribució.

En aquesta línia, Carlos Reinoso, director general d’ASPAPEL va indicar que el sector té en marxa un projecte que ha denominat “Paper, bicircularidad descarbonitzada” que, aprofitant els fons europeus permeti accelerar la transformació del sector per a aconseguir la descarbonització, així com la seva transformació digital.

Si l'autoexigència resulta important, també ho serà la legislació que ve. Com explico Marta Angoloti, cap d'Àrea de la Fusta de la Subdirecció General de Política Forestal i Lluita contra la Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica, la UE està a punt de presentar un esborrany de reglament que pretén regular l'ús de matèria primera que generi desforestació, fins i tot estant permesa als països d'origen. En aquest sentit, Angoloti va agregar que la normativa realitzada per a la fusta servirà de base per a aquest esborrany.

El sector del libro y la sostenibilidad

El repte de les biblioteques com a centre d'atracció als joves

Un altre dels temes tractats durant les jornades s'ha centrat en analitzar el paper de les biblioteques com a espais capaços d'atreure els joves i despertar el seu interès per la lectura. Aquest és un dels principals reptes al qual han d'enfrontar-se les biblioteques avui dia: “els joves busquen relacionar-se, ajuntar-se amb amics, per la qual cosa hem d'intentar que la biblioteca compleixi aquest paper social de trobada dels joves a través d'iniciatives atractives per a ells”, va manifestar Rocío de Isasa, editora de Harper Kids.

En la mateixa línia, Elena Martínez de la llibreria Serendipias, ha subratllat la necessitat d'utilitzar les xarxes socials per a acostar-se als joves: “cal estar al dia en què ells llegeixen, entendre què els mou i, per a això, les xarxes socials i les plataformes digitals són una eina clau, com és el cas de Tik Tok on els booktokers són ara els nous influencers de llibres”. En tot cas, com va afirmar Elisa Yuste, consultora en lectura i cultura, “hi ha molts tipus de lectura i la biblioteca ha de ser còmplice en tots els tipus”.

Una altra de les preocupacions abordades durant les ponències és la “falta de visibilitat” que han tingut les biblioteques durant la pandèmia, la qual cosa ha suposat una forta reducció i perduda d'usuaris a aquestes. Així ho ha exposat Carme Fenoll, bibliotecària i directora de l'Àrea de Cultura i Comunitat de la Universitat Politècnica de Catalunya: “ens estem deixant pel camí a ciutadans que no tornaran a les biblioteques i, per això és urgent buscar estratègies conjuntes per a reforçar el paper de les biblioteques i arribar millor als ciutadans”.

Per part seva, Gemma Lluch, catedràtica de la Universitat de València, ERI-Lectura, reivindico el paper que han de tenir les biblioteques com a centre de les polítiques públiques de la lectura: “Les biblioteques haurien de ser el centre neurològic de les polítiques públiques de la lectura i consegüentment han de ser considerades”.

Font: Gremi d'Editors de Catalunya / Liber2021/ Ifema
Imatge-portada: kourosh-qaffari-RrhhzitYizg-unsplash
Imatge-interior: ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash