Maig és el millor moment per consultar les activitats de lleure educatiu per a infants i joves que ofereixen diverses entitats: casals de vacances i esportius, colònies i estades o campus esportius, camps de treball...

  • Segons Joventut de Catalunya(jovecat), les activitats d'educació en el lleure afavoreixen el creixement integral de la persona transmetent valors com la solidaritat i el compromís.

  • Des de Capital2020, os suggerim que enguany, per les condicions que hem tingut els últims quinze mesos, penseu en fer aquestes activitats a prop de la natura, Catalunya te mols indrets per descobrir......, feu d’aquest estiu tota una aventura !!!

Estiu: natura, educació, lleure

Començarem per explicar-vos els diversos conceptes a tenir en compte en el moment que vulguem iniciar la cerca:

Casals d'estiu i de vacances

Els casals d’estiu i de vacances són activitats educatives que, sigui quina sigui la seva denominació i característiques, els seus continguts i activitats diverses, en horari de matí i/o tarda, generalment de dilluns a divendres, es fan en el mateix entorn on viuen els infants i els adolescents que hi participen. Per tant, és habitual que els participants siguin de la població o barri on es troba el casal.

No hi ha allotjament, llevat que hi hagi programada una sortida que duri més d’un dia. Opcionalment, es poden oferir serveis complementaris com la mitja pensió, l’acolliment dels participants, etcètera.

Colonias

Les colònies són activitats educatives diverses, en general no temàtiques ni especialitzades, que es fan fora del lloc de residència dels assistents durant uns dies. S’han de dur a terme en instal·lacions inscrites al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves. Totes elles disposen d’espais per a les activitats quotidianes (menjar, cuinar, dormir, rentar-se...) i de sales i d’espais i instal·lacions exteriors per fer-hi les activitats.

Estiu: natura, educació, lleureCampaments i acampades

Els campaments i les acampades són activitats educatives que es fan a l’aire lliure en contacte directe amb la natura i en les quals l’allotjament es fa sota cobert en tendes de campanya o similar; es distingeixen en la seva durada i en el caràcter més estable del campament.

Acostumen a disposar d’un mínim equipament: tendes, rentamans, cuina, bloc sanitari o latrina, aigua potable, etcètera.

Durant l’activitat pren importància la senzillesa i l’austeritat de recursos i una organització que demana participació i corresponsabilitat per part de tots. El contacte intens amb el medi que les acull permet que es desenvolupin una colla d’activitats específiques molt relacionades amb l’entorn natural.

Camps de treball

Els camps de treball són activitats educatives fetes per un grup d’adolescents o de joves amb un interès comú de servei a la comunitat, i que es caracteritzen pel treball voluntari i desinteressat en un projecte de dimensió social o mediambiental: ajuda a les persones, protecció de la natura, restauració d’edificis, recuperació de patrimoni, etcètera. Dins aquest apartat s’inclouen els camps solidaris, la finalitat dels quals té unes característiques diferents enfocades a la sensibilització de les persones participants respecte a les desigualtats Nord – Sud.

L’allotjament es fa en una casa, en tendes de campanya o en instal·lacions habilitades expressament a prop del lloc on es fa el servei; això no obstant, en funció del tipus de treball, el lloc de realització i la procedència dels participants pot no haver allotjament. Molts d’ells tenen també programades estones lúdiques i d’esbarjo que contribueixen a fomentar la convivència i la companyonia entre els assistents.

Estiu: natura, educació, lleureRutes

Les rutes són activitats educatives dirigides principalment a adolescents i joves, que es realitzen durant diversos dies seguint un itinerari d’interès a peu o en bicicleta, de manera que cada dia es pot dormir en un lloc diferent.

L’allotjament es pot fer a l’aire lliure, a sota de qualsevol tipus d’aixopluc, dins d’una tenda de campanya, en una instal·lació juvenil o qualsevol altre edifici o instal·lació en funció del tipus de ruta i del lloc on es vol pernoctar.

El seu caràcter auster, d’esforç, d’assoliment de fites, de compartir neguits, etcètera, fa que les rutes siguin una oportunitat educativa especial pels seus requeriments i la seva duresa. Les du a terme una entitat inscrita en el Cens d’entitats juvenils de la Direcció General de Joventut o en algun cens o registre similar de fora de Catalunya.

Si be encara no està definit per complert, aquest son els punts que hi ha sobre la taula des de Joventut per l’estiu 2021:

  • Grups de fins 30 nens a les colònies d’estiu
  • Els casals es podran organitzar en bombolles de fins a 24 infants
  • Es permetran acampades amb tendes petites

La reco­ma­nació de Joven­tut, però, és que les acti­vi­tats s’orga­nit­zin en grups d’entre 10 i 14 par­ti­ci­pants pels avan­tat­ges orga­nit­za­tius i pedagògics que repre­sen­ten els grups més reduïts.

L’estiu pas­sat les acti­vi­tats s’orga­nit­za­ven en grups de con­vivència de fins a 10 par­ti­ci­pants. El nom­bre de moni­tors haurà de ser el mateix que esta­bleix la nor­ma­tiva del 2016: un mínim de dos si el grup és menor de 10 par­ti­ci­pants i, a par­tir d’aquesta xifra, una ràtio d’un per cada deu.

Estiu: natura, educació, lleure Aquesta és una de les prin­ci­pals nove­tats dels cri­te­ris per desen­vo­lu­par les acti­vi­tats de l’edu­cació en el lleure ela­bo­rats per Joven­tut per a aquest estiu. S’han actu­a­lit­zat reco­ma­na­ci­ons que s’han vist més efec­ti­ves en la lluita con­tra el coro­na­vi­rus, com ara la neces­si­tat de ven­ti­lar.

Es reco­mana fer les acti­vi­tats amb les fines­tres ober­tes i, en tot cas, ven­ti­lar els espais en cada canvi de grup o acti­vi­tat durant un mínim de deu minuts cada hora, com es fa a les esco­les. Pel que fa als símpto­mes, en els casos dels casals els hau­ran de com­pro­var les famílies i a les colònies els con­tro­la­ran cada dia els moni­tors.

Una altra nove­tat es refe­reix a les ten­des de cam­pa­nya. L’estiu pas­sat es dema­nava que les ten­des fos­sin grans i que els caps de les per­so­nes esti­gues­sin sepa­rats per dos metres. Ara es per­me­tran les ten­des peti­tes en les acam­pa­des, on la sepa­ració ha de ser d’un metre i mig i pre­fe­ri­ble­ment s’ha de dor­mir amb la porta de la tenda oberta per garan­tir la ven­ti­lació. Es des­a­con­se­lla per­noc­tar en càmpings, lle­vat que es pugui garan­tir que el grup no entrarà en con­tacte amb altres usu­a­ris.

Fonts: Jovecat / Redacció Capital2020

Imatges:Portada- Rupit de Isaac-Quesada-tlkoblCSqTI-unsplash / Foto final: Sant Maurici de Manuel-Torres-ff32zKDgzY0-unsplash