Vimbodí i Poblet, és el nostre destí d'avui.
-
Habitat des de 15.000 anys abans de Crist
-
El 1871 hi arriba el ferrocarril
-
Monestir de Poblet, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.
-
Situat al sud-oest de la Conca de Barberà, Tarragona
Els pobles de Catalunya, tenen història, són plens de cultura, tradicions, bona gent, gaudeixen de diversos atractius, paisatges espectaculars, varietat de productes i una excel·lent cuina, tradició i cultura, tot un patrimoni. Vimbodí i Poblet no podia ser menys, tot el contrari, ho reuneix tot. Per això volem conèixer-lo més........
Prehistòria
L'indret que ara ocupa Vimbodí es trobava habitat des de la prehistòria, segons evidencien restes trobades al terme municipal. Les principals es localitzen al Molí del Salt, on des de 1999 s'hi duen a terme excavacions per part de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), format per la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona, amb el suport de l'Ajuntament de Vimbodí i Poblet. Les restes que s'hi han trobat evidencien que aquest indret era poblat, com a mínim, des de 15.000 anys abans de Crist.
Història
Pel que fa a l'època romana, se sap que per l'actual Vimbodí hi passava la Via Aurèlia entre Tàrraco (Tarragona) i Ilerda (Lleida). D'altra banda, durant la dominació dels sarraïns, el territori era zona fronterera. D'aquesta època prové el nom Vimbodí (ibn Bodí, o descendent de Bodí). La primera notícia documental que es té de Vimbodí data de l'any 1079. El territori va ser conquerit per Ramon Berenguer III. El seu fill Ramon Berenguer IV li va atorgar la carta de població el 1151.
Poc després, es va construir l'abadia de Poblet, i la vila de Vimbodí es va convertir en un feu del monestir. Els habitants de Vimbodí no ho van acceptar i es van iniciar lluites entre la vila i el monestir, que van durar segles. La desamortització de 1835 va ocasionar l'exclaustració dels monjos, un fet després del qual el monestir va restar abandonat i sotmès a saquejos per part de Vimbodí i els pobles de la rodalia. La vida monàstica va tornar al Poblet el 1940, un cop restaurat el conjunt monàstic sota la direcció del filantrop, historiador, diplomàtic i egiptòleg reusenc Eduard Toda.
Les guerres han sacsejat Vimbodí en diferents èpoques de la seva història: la vila va participar activament en la Guerra dels Segadors, al segle XVII, i més tard, al segle XIX, a la Guerra del Francès, durant la qual el poble va ser saquejat disset vegades. També va sortir molt perjudicat durant les Guerres Carlines, ja que Vimbodí, de caràcter liberal, va lluitar activament contra els carlins. Ja al segle XX, la Guerra Civil també hi va causar estralls.
El ferrocarril arriba a Vimbodí el 1871, amb un acte inaugural de la línia (Reus-Vimbodí) a càrrec del rei Amadeu de Savoia. En els anys posteriors, el tren afavoriria la implantació de la indústria vidriera, que va viure la seva esplendor a principi del segle XX, fins a mitjan del mateix segle. L'any 1997 es va recuperar la tradició vidriera amb l'obertura del Museu i Forn del Vidre, un atractiu turístic de primer ordre on s'hi exposen peces antigues fabricades als forns de la vila i s'hi fan demostracions en directe de la tècnica del vidre bufat.
A final de l'any 2006, el Departament de Governació de la Generalitat va aprovar el canvi de nom del municipi, que va passar a dir-se Vimbodí a anomenar-se oficialment Vimbodí i Poblet, atesa la vinculació històrica i administrativa entre els dos principals nuclis del terme municipal: Vimbodí (la vila) i Poblet (el monestir). El canvi de nom va suposar un reforç en la relació entre els dos nuclis, ja de per si força fluida d'ençà del retorn dels monjos el 1940 i reforçada en les dècades posteriors a través de diferents formes de col·laboració..
El Pla Especial de Poblet (eina de planejament urbanístic), les col·laboracions entre el Museu i Forn del Vidre i el Monestir, projectes municipals d'inversió Leader per a l'entorn, les noves fases de la carretera o la col·laboració en els festivals de música són iniciatives que reforcen el vincle històric entre tots dos nuclis i permeten avançar amb un objectiu comú.
Una altra fita històrica destacada del municipi va ser la publicació, l'any 2015, del llibre Història de Vimbodí i Poblet (Arola Editors), el més complet estudi sobre la vila i terme des de la prehistòria fins al segle XXI. L'obra forma part de les Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, atès el seu interès divulgatiu i acadèmic.
Patrimoni monumental
El màxim exponent n'és el Monestir de Poblet, un conjunt arquitectònic estretament lligat a la història de Catalunya i declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 1991.
El monestir, pertanyent al municipi de Vimbodí i Poblet, i situat a 4 km de la vila, és un focus cultural, religiós i turístic de primer ordre, que acull anualment reconeguts festivals de música i altres esdeveniments socials.
Constitueix un impressionant conjunt arquitectònic que es compta entre els monuments monàstics més importants d'Europa. El monestir cistercenc (www.poblet.cat), construït a partir de 1150 i que combina diferents estils arquitectònics, conté les despulles dels reis catalano-aragonesos. Actualment viuen a Poblet una trentena de monjos.
El monestir de Poblet és un dels tres grans monestirs catalans del Cister, juntament amb el de Santes Creus (Alt Camp) i el de Vallbona de les Monges (Urgell). Tots tres configuren la Ruta del Cister, una marca turística creada el 1989 al voltant de l'històric itinerari cistercenc.
Altres elements destacats del ric patrimoni arquitectònic i artístic de la localitat són l'església parroquial de la Transfiguració del Senyor, construïda pels abats de Poblet en època del Cister, l'ermita de la Mare de Déu dels Torrents, copatrona de la vila, i els castells de Milmanda i de Riudabella, de propietat privada.
Museu i Forn del Vidre
Dins l'apartat cultural, cal ressaltar especialment el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, on s'exhibeixen peces antigues i es mostra en directe el singular procés de fabricació del vidre bufat.
El vidre, a Vimbodí té el seu origen en l'edat mitjana, concretament al segle XII. El primer forn de vidre documentat i datat el 1188, dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet, era el del vidrier Guillem, situat als voltants de la font de Nerola, que va contribuir a l'inici de la construcció del monestir de Poblet.
És a principis del segle XX quan la producció del vidre a Vimbodí es converteix en la indústria més important del municipi, s'instal·len diferents forns de vidre a la vila i arriben mestres vidriers d'arreu de Catalunya (Fulleda, Mallorca, Ordal, Arenys de Mar,... ).
En aquells anys Vimbodí gaudia de diferents aspectes físics fonamentals per a la fabricació de vidre: la proximitat als boscos per abastir de fusta o llenya i per fer funcionar els forns; la proximitat a les matèries primeres com les arenes de la pobla de Segur o del port de Tarragona; per la facilitat d'obtenir calç per al procés de fundició i excel·lents argiles necessàries per a la construcció dels forns de fusió; i finalment per l'existència a Vimbodí de l'estació de ferrocarril amb moll de càrrega.
La indústria del vidre de Vimbodí va funcionar al llarg de mig segle. Es fabricaven objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i especialment d'ús domèstic. Es feien principalment porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i en menys quantitat càntirs, salers, abeuradors de canaris, ratetes i altres peces d'artesania.
Després de cinquanta anys d'indústria del vidre, van desaparèixer definitivament les fàbriques i avui queda el seu record al Museu i Forn del Vidre.
El Museu i Forn del Vidre va obrí les portes el 1993, i compta de dues plantes. En la planta baixa s'hi troba una petita exposició de les peces tradicionals i de nou disseny que actualment s'elaboren de forma artesanal al museu, una botiga on es venen les peces i en la part interior, el forn de vidre, on es fan les demostracions en directe a càrrec del mestre vidrier Paco Ramos de la tècnica del vidre bufat.
A la planta superior s'explica la història del vidre des dels seus orígens fins a l'actualitat, i s'hi exposa una col·lecció permanent de peces de vidre bufat fabricades a Vimbodí a començaments del segle XX cedides per la gent del poble, les eines utilitzades pel treball del vidre i estris i materials que empraven els sargaires per revestir les garrafes de vidre.
Entorn natural
Cal destacar el Bosc de Poblet i de les Muntanyes de Prades, una zona catalogada dins el pla especial de zones d'interès natural (PEIN) i inclosa en gran part dins del terme municipal de Vimbodí i Poblet.
El marc natural del monestir el constitueixen el bosc i la vall de Poblet, espais de protecció especial inclosos en el pla d'espais d'interès natural (PEIN) i regulats per lleis del Parlament de Catalunya. Aquesta zona conté una vegetació molt variada i frondosa: pins blancs, negrals, cedres, avets, alzines, roures, rebolls, castanyers, oms, xiprers, serveres, arboços, plantes aromàtiques... Pel que fa a la fauna, hi podem trobar àligues, cabirols, porcs senglars, mussols, pica-soques, esquirols, conills, llebres, guineus...
Aquesta mateixa zona es preveu incloure en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, la creació del qual està actualment en tràmit. A la zona abunden indrets plens d'atractiu, adients per a la pràctica de senderisme, excursionisme i BTT en espais de gran bellesa.
Gaudir de la cuina, vins i productes locals
Per gaudir de la cuina de proximitat només cal escollir d'entre els seus restaurants, tasques i hostals: Hostatgeria de Poblet, Restaurant Hostal Fonoll, Restaurant Masia Sagués, Restaurant dels Torrents, El Caliu, Vimbodí, Restaurant El Grèvol, etc...
Suggerim tastar la cervesa artesanal Boixets, els embotits casolans de Ca la Cova i de Cal Silo, els enormes braços de gitano del forn Caixal, les pastes del forn de la Montse, les nous Miró, Estradé o Potau,
I hem de finalitzar amb els vins dels cellers Torres, Cara Nord, Abadia de Poblet o Tintoré.
Conclusions
Prehistòria, Història, Patrimoni mundial i monumental, Entorns naturals fantàstics, bona cuina de proximitat, vins i productes locals, tradició i cultura.....El nostre pròxim destí: Vimbodí i Poblet