Ens quedem sense aigua.....

  • Catalunya amb sequera 

  • Per falta de previsió, desinterès o despreocupació 

  • Ara que fem? 

  • Depèn de cadascun de nosaltres 

  • Accions per estalviar aigua

Tots nosaltres estem atens el temps, les pluges i el nivell de pantans i embassaments, tot conseqüència de la sequera que vivim a tot Catalunya i, que per falta de previsió, desinterès o despreocupació ens ha portat a la necessitat d'entrar en restriccions de diversos sectors. I, per tant, hem de començar a conscienciar-nos que en l'espai a on vivim es consumeix aigua, cada dia, en cert moment la malgastem!, en conseqüència comencem per estalviar-la a la llar.

“Els recursos naturals depèn de cadascun de nosaltres”
“Cada esforç compta”

La crisi  de l'aigua

Et proposem descobrir com estalviar aigua a casa amb unes fàcils accions, i veuràs que, amb una mica de la teva part i la família, la butxaca i el medi ambient t'ho agrairan.

Accions per estalviar aigua

A continuació, compartim amb tu aquestes accions que mostren com podem estalviar aigua a casa. Com veuràs, reutilitzar l'aigua és una de les principals maneres de dur a terme un consum més responsable.

1. L'aigua amb sabó utilitzada per a netejar el cotxe es pot drenar als arbustos o la gespa, perquè normalment l'aigua sabonosa no danya aquest tipus de vegetació. L'aigua flueix cap al sòl, i en el procés es drena a les plantes pròximes o s'absorbeix.

La crisi de l'aigua

2. L'aigua de la cuina es pot tornar a emprar: després de netejar els plats amb ella, es pot abocar en el vàter per a descarregar-la.

3. El dipòsit del vàter es pot regular, per tal que s'ompli menys i cada descàrrega sigui de menor quantitat. Al final del mes són molts els litres estalviats.

4. No fer banys de banyera. Dutxar-se és un altre fort consum. El millor sistema és fer un primer cop de dutxa per remullar-se, ensabonar-se sense flux d'aigua i finalment un cop final d'aigua per retirar el xampú i sabó del cos, pocs minuts.

5. En lloc d'usar un rentavaixella per a netejar utensilis (que consumeix molta aigua independentment de la seva càrrega) es pot usar el clàssic rentaplats de cuina o una tina amb aigua. Aquesta aigua es pot reutilitzar per a altres activitats com fregar el sòl.

La crisi de l'aigua

6. Instal·lar un barril de pluja. En general, quan plou, l'aigua es mou directament al nostre sistema de clavegueram. Aquesta quantitat d'aigua neta està lliure de químics i pot aprofitar-se per a activitats com la neteja de la llar o inclús per cuinar.

7. Semblant al consell anterior, recollir l'aigua de pluja a través de les canaletes. L'aigua flueix des dels sostres de les cases fins al sòl i, en el procés, aquesta aigua neta es perd. No obstant això, es pot reutilitzar en el reg de les flors en tests i de les plantes del jardí o el pati, així com per a dutxar-se i fins i tot cuinar si es bull.

8. Una altra manera senzilla que mostra com estalviar aigua a casa consisteix a posar menys aigua als gots per veure, i en tot cas repetir l'acció per tal que no hi hagi sobrants. I en tot cas, reutilitzar l'aigua que s'ha abocat en gots i ampolles, però no s'ha consumit; en lloc de tirar-la, es pot beure o emprar per a regar, entre altres.

9. Es pot utilitzar l'aigua de coure la pasta o la utilitzada per a netejar les verdures per a regar. Si ja l'has fet servir per a bullir les verdures, la pots emprar per a preparar sopes, caldos o arrossos.

10. Instal·lar un sistema de reciclatge d'aigües grises. Aquest sistema estalvia fins al voltant del 35% de l'aigua que d'una altra manera s'eliminaria pel desguàs. Aquest sistema tracta de manera automàtica l'aigua usada del bany i la cuina per a la seva reutilització.

11. En cas de tenir espai per a això, es pot crear un jardí de pluja, que funciona aprofitant l'escorrentia natural de l'aigua de la terra per a nodrir les plantes.

La crisi de l'aigua

12. L'aigua que surt dels tests es pot fer ús de també col·locant un baldi o paper plàstic baix ella perquè l'aigua que es drena d'aquest test es reutilitzi en els horts.

La teva petjada hídrica afecta sobre la sostenibilitat de la teva economia però també de la del medi ambient. Aprendre com estalviar aigua serà bo per a la teva butxaca i per a la vida de tot el planeta.

Ser conscients de l'ús que fem d'un recurs tan important i valuós com és l'aigua és el primer pas per a poder cuidar-ho i protegir-ho. Per això, et convidem a calcular la teva petjada hídrica perquè puguis començar a aportar el teu granet de sorra per un futur més sostenible.

La crisi de l'aigua

Imatge-portada: Herbert-Goetsch-ek6DlahL3Rk-unsplash
Imatges-interiors:  (1)thomas-bennie-lxziZx-TfSo/ (2)erik-mclean-D-eFjDWxIQs/ (3)austin-kehmeier-k-_7Z5z5/ (4)vadim-kaipov-8ZELrodSvTc/ (5)manu-schwendener-zFEY4DP4h6c-unsplash.
Font: Redacció Capital2020/ Fundació Aquae