L'economia personal o familiar……
-
Consells per a millorar-la
-
Hàbits que ajuden
-
Les finances de futur
-
Despeses imprevistes
-
L'estalvi programat
En el món actual, on els preus no paren de pujar, reduir despeses no sols és una habilitat valuosa, sinó també una necessitat per a la gran majoria de persones de la nostra societat. Hi ha diversos hàbits que et poden ajudar a reduir despeses i evitar la pèrdua de diners innecessàriament.
Adoptar aquests hàbits que compartim com a consells, no sols et permetrà tenir un major control sobre les teves finances, sinó que també t'ajudarà a crear un matalàs financer per a futurs imprevistos.
Les despeses imprevistes: Què són?, com ens afecten?
Són aquells que no es troben dins del nostre pressupost mensual o anual. Poden sorgir de manera inesperada i, sovint, són inevitables. Exemples comuns inclouen reparacions del cotxe, emergències mèdiques, avaries en la llar, o fins i tot esdeveniments inesperats com unes noces o un viatge d'urgència.
Aquestes despeses poden tenir un impacte significatiu en les nostres finances personals. Si no estem preparats, les despeses imprevistes poden portar-nos a endeutar-nos o a utilitzar els nostres estalvis, la qual cosa pot desestabilitzar el nostre pla financer a curt, mitjà o llarg termini. A més, la falta d'un fons d'emergència pot generar estrès i preocupació, afectant la nostra qualitat de vida i benestar emocional.
L'avaluació de les despeses mensuals
El primer pas per a reduir despeses és entendre en què estem gastant els nostres diners. L'avaluació de les despeses mensuals ens permet identificar àrees on podem retallar i estalviar. Aquest procés implica revisar totes les despeses del mes anterior i categoritzar-los.
- Recopilació de dades. Comença per reunir totes les teves factures, rebuts i estats de compte bancaris i de targetes de crèdit de l'últim mes. Això et donarà una visió completa de les teves despeses reals.
- Categoritzar les despeses. Divideix les teves despeses en categories com a alimentació, transport, entreteniment, serveis públics, habitatge, etc. Aquesta categorització et permetrà veure amb claredat on es va la major part dels diners.
- Anàlisi de patrons de despesa. Revisa cada categoria per a identificar patrons de despesa innecessària. Per exemple, podries descobrir que estàs gastant massa en menjars fora de casa o en serveis de subscripció que a penes utilitzes.
- Establir un pressupost. Amb aquesta informació, pots crear un pressupost realista que reflecteixi les teves prioritats financeres. Assigna límits de despesa a cada categoria i compromet-te a respectar-los.
Consells per a gestionar i reduir les despeses
Una vegada que tinguis un pressupost clar, és fonamental adoptar estratègies per a gestionar les teves despeses de manera efectiva. Aquí et deixem alguns consells pràctics:
- Automatitza els teus estalvis. Configura una transferència automàtica des del teu compte corrent a un compte d'estalvis cada mes. D'aquesta manera, estaràs estalviant sense si més no pensar-ho i assegurant-te que sempre tinguis una cosa guardada per a emergències i que segons les possibilitats vagi creixent.
- Usa llistes de compres. Abans d'anar al supermercat, fes una llista dels productes que necessites i cenyeix-te a ella. Això t'ajudarà a evitar compres impulsives i a gastar només en el necessari.
- Comparar preus. No et conformes amb el primer preu que trobis. Comparar preus en diferents botigues, supermercats o plataformes en línia pot ajudar-te a trobar millors ofertes i estalviar diners.
- Redueix les despeses en serveis públics. Petits canvis en la teva rutina diària, com apagar les llums quan no les necessitis, usar bombetes de baix consum i reduir el temps de dutxa, poden tenir un impacte significatiu en la teva factura de serveis públics.
- Evita els deutes innecessaris. Si és possible, evita finançar compres amb targetes de crèdit tret que puguis pagar el saldo complet cada mes. Els interessos de les targetes de crèdit poden acumular-se ràpidament i portar-te a un deute innecessari, que amb el temps pot convertir-se en el que anomenaríem una bola de neu.
- Revisa les teves subscripcions. Fes una revisió periòdica dels teus serveis de subscripció. Pregunta't si realment necessites tots els serveis als quals estàs subscrit i cancel·la aquells que no utilitzes amb freqüència.
- Planifica els teus menjars. La planificació de menjars no sols t'ajuda a menjar de manera més saludable, sinó que també redueix el desaprofitament d'aliments i les despeses innecessàries en restaurants i menjar per a portar.
Hàbits saludables per a reduir despeses
Adoptar hàbits financers saludables no sols t'ajudarà a reduir despeses en el present, sinó que també et prepararà per a un futur financer més estable. Aquí et deixem algunes pràctiques addicionals per a mantenir les finances en bon estat:
- Educació financera contínua. Mantén-te informat sobre temes financers. Llegeix llibres, escolta pòdcasts i assisteix a tallers que ajudin a millorar els coneixements sobre la gestió dels diners.
- Establir metes financeres. Defineix metes financeres a curt, mitjà i llarg termini. Tenir objectius clars et motivarà a mantenir el control de les teves despeses i a estalviar amb un propòsit.
- Revisió periòdica del pressupost. Fes revisions regulars del pressupost i ajusta'l segons sigui necessari. La vida canvia i el teu pressupost ha d'adaptar-se a noves circumstàncies i prioritats.