La festivitat més important.....

  • Per la cultura xinesa

  • La Festa de la Primavera(春节 chūnjié)

  • És l'any del Conill d'Aigua

  • Portarà la bona fortuna

  • S'inicia el 22 de gener de 2023 fins al 9 de febrer de 2024

L'Any Nou o Festa de la Primavera (春节 chūnjié), és la festivitat més important de totes les festes tradicionals de la Xina. Es celebra també a altres països de l’Àsia Oriental, com ara a Corea, al Japó i al Vietnam. La Festa de la Primavera es regeix pel calendari lunar, per la qual cosa les seves dates varien cada any en referència al calendari gregorià.

Segons l'astrologia xinesa existeixen 12 signes que es representen amb 12 animals (十二生肖 shí'èr shēngxiào). Cada any lunar correspon a un animal, que transmet les seves característiques a la personalitat dels que van néixer sota el seu signe. Explica la llegenda que l'Emperador del Cel va organitzar una cursa entre tots els animals per escollir quins d'ells formarien part de l'horòscop. Els 12 animals que van arribar primer a la meta es van incloure a l’horòscop xinès segons el seu ordre d'arribada: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc.

La Festa de la Primavera està relacionada amb els antics rituals agrícoles i amb les ofrenes que es realitzaven a les divinitats del cel i la terra, amb l'objectiu d'obtenir bones collites i un any favorable. Avui dia és una festa que es celebra amb la família, tant a la Xina com als països de la diàspora, amb grans àpats i celebracions dins i fora de casa.

Any Nou Xines

Abans de l'arribada de l'Any Nou les famílies netegen a fons la seva llar i la decoren amb detalls que atribueixen a les estades de la casa un aire de festa i alegria. A banda i banda de les portes es pengen dístics (对联duìlián) amb els millors desitjos per a l'any nou i, sobre les portes, es pengen pintures dels déus per mantenir allunyats als esperits malignes i, així, donar la benvinguda a la pau i a l'abundància. També és tradició penjar fanalets vermells, figures de paper retallat, nusos vermells i papers amb el caràcter 福 fú (felicidad).

Durant el Cap d’Any Xinès tota la família es reuneix per sopar, per acomiadar l’any en curs i celebrar l’arribada de l’any nou. La nit s'inicia amb un gran banquet, que inclourà diversos plats i àpats molt abundants, i es brindarà per donar la benvinguda a l'any nou. Entre els menjars típics de l’any nou no poden faltar els raviolis xinesos (饺子 jiǎozi), típics de nord, i el pastís d'arròs (年糕 niángāo), típic de sud. El primer dia de l'any tots es vesteixen de manera elegant, fan ofrenes als avantpassats i feliciten els familiars i els amics, en primer lloc, feliciten els familiars més grans, qui lliuraran als nens l'anomenat «sobre vermell» 红包 (hóngbāo) amb una mica de diners dins.

Any Nou Xines i un bon menjar

Les celebracions al carrer inclouen desfilades amb balls del drac i del lleó, tambors, petards i focs artificials, que foragitaran els mals esperits i portaran la bona fortuna al nou any. 15 dies després de l'arribada de l'Any Nou Xinès, coincidint amb la lluna plena, la Festa dels Fanalets marcarà el final de les celebracions.

L'any del Conill d’Aigua

El conill és un animaló que ocupa el quart lloc dins de l'horòscop xinès. Sota la seva influència viuen les persones nascudes en 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, i 2023. Es creu que la seva personalitat inclou característiques com la vigilància, l'enginy, la prudència i la velocitat mental.

Amb les seves oïdes i ulls hipersensibles, el conill sempre està llest per a detectar el que ocorre en el seu entorn: es queda quiet quan bufa el vent, s'ajup entre l'herba, i corre tan ràpid com un llampec davant el perill. Com a resultat, des de l'antiguitat xinesa, simbolitza l'alta vigilància.

El conill és expert a cavar clots, generalment té més d'un cau i no menja l'herba al seu voltant, tot això per a confondre al seu enemic. Representa a qui disposa de més d'un amagatall al qual acudir en cas d'emergència.

A causa de l'antiga llegenda de Chang'e i el conill de jade (玉兔传说), en la qual Chang’e va beure l'elixir de la vida i va volar a la lluna amb un conill blanc als seus braços, aquest animal de l'horòscop es vincula a la lluna.

Aquest nou any del “Conill d'Aigua” s'inicia el 22 de gener de 2023 i acaba el 9 de febrer de 2024.

Els conills d'aquest cicle de 12 anys, actuen amb la fluïdesa de l'aigua, influint en l'entorn amb la seva força i discret encant. Són creatius, atractius, diplomàtics i intuïtius. Es prediu que les persones nascudes l'any gaudiran de bona fortuna i tindran una ment en pau durant tota la seva vida.

L'any 2023, sota l'auspici del conill d'aigua, estarà ple d'èxits financers i avanços professionals. Però, això sí, també requereix un gran esforç i un compromís seriós per part nostra perquè així sigui.

Fonts: Huaxing Arts Group/Fundació Institut Confuci de Barcelona/Casa Àsia
Any Nou Xines Imatges: Mix-Capital2020/2023