És festa, és tradició, cultura i també cuina....
-
Dijous 16 de febrer 2023
-
Tradicional Truita de botifarra d'ou
-
i, pa amb tomàquet - molt millor-
A 52 dies abans de Pasqua, tots els anys, Catalunya celebra el tradicional “dijous gras” o “dijous llarder”, a l’Empordà “dijous de les llardufes”. Axis fa referencia el refranyer per aquesta jornada que gaudim tant menuts com grans "Per dijous llarder botifarra menjaré" i "Per dijous gras, botifarra fins al nas" dia que es don tret de sortida a les festes de Carnaval o Carnestoltes.
Aquesta tradicional diada, que sembla es va original al segle XVIII, ens porta a gaudir de la botifarra d'ou, blanca o negra, la truita de botifarra, ben acompanyada amb un pa amb tomàquet regat amb bon oli d`oliva i un pols de sal, o un entrepà dels mateixos productes.
No hem de descuidar que a l’hora dels postres, es la “coca de llardons” que ens ha de completar l’àpat d’avui.
Coca llardons - Foto: Capital2020
Fem tradició a la llar, i també a els col·legits de tot el país, per els que recollim la cançó del dijous gras o llarder...
“El dijous gras
botifarra, botifarra
el dijous gras
botifarra menjaràs.
Si no en vols menjar
Una truita, una truita
Si no en vols menjar
Una truita per sopar”.
Finalitzarem amb una senzilla recepta per preparar aquesta truita amb botifarra d`ou:
Ingredients (per dues persones):
- 4 ous
- 1 botifarra d’ou (200 grams)
- un raig de oli d`oliva, i
- sal
- Varietat opcional: 1 culleradeta de cafè de julivert trinxat i pebre negre a gust.
Preparació:
- En un bol batem els ous, afegim la botifarra tallada a rodanxes i la sal, barregem bé. Qui ho prefereixi, pot afegir el julivert trinxat i un pols de pebre negra.
- Posar al foc mitja, una paella amb el raig d’oli d’oliva. Continuar amb tot el contingut del bol (ous, botifarra, sal) i opcionals. Deixar coure la truita, volta i volta fins el punt desitjat.
- Posar-la amb un plat, acompanyant amb unes llesques de pa en tomàquet, o tallar-la per fer els entrepans.
Bon dijous gras 2023, i bon profit !!