Les vinyes i les xapes......
-
Bons vins, caves i col·leccionistes
-
Un bon esmorzar, amics, natura i turisme
-
Conèixer Nulles i la seva història
-
Un celler, la Catedral del Vi
Descobrir la Catedral del vi, gaudir d’un bon esmorzar, una jornada turística i un intercanvi de xapes de cava amb una bona colla d’amics col·leccionistes de la meva filla, ha sigut un altre bona jornada d’aquest cap de setmana.
Per on començar, cada vegada resulta més difícil, però ho farem part a part.....
Havia sentit anomenar la "Catedral del Vi de Nulles", que per cert jo diria que és de vi, de cava i de l'oli -no faltaria més-!!!!, no hi havia estat abans. Ha sigut de nou, aquest món del col·leccionisme i intercanvi de xapes o plaques de cava que ha programat una trobada, a la que la meva filla ha decidit participa-hi, i consegüentment ens ha portat a aquesta part de Catalunya, la Terra Alta.
Descobrir el celler
La Catedral del vi de Nulles, el celler que amaga excel·lents vins i caves sota la marca Adernats. L'edifici és una joia modernista del moviment agrari de principis del segle XX, dissenyat l'any 1917 per Cèsar Martinell.
Situat en un punt estratègic de la Ruta del Cister, Nulles és un petit poble rural de 560 habitants (2021), on el temps sembla transcórrer més lentament, i a on el senderisme o turisme rural permet gaudir de pau, tranquil·litat, natura, cabanyes, marges de pedra seca i recorre les extenses vinyes que envolten el poble.
Una bona proposta de viatge es descobreix la màgia que amaga aquest paratge, endinsar-se en la història d'aquesta terra a través de singulars propostes d'enoturisme.
La visita al celler, i a la botiga i punt d’informació ens ha dut a conèixer una bona quantitat de guardons rebuts per les qualitats de caves i vins que podem trobar (aquí uns quants)....
L’Història d’aquestes terres
Tot i que l'origen de la població és incert, se sap que l'any 1165 pertanyia a Guillem de Claramunt, el qual la traspassà a Guillem de Reixac. La consolidació del poble, sembla que tingué lloc quan l'any 1208 Guilla de Banyeres i el seu veguer Miró de Castellvell en feren donació a Guillema de Castellvell, la qual es va comprometre a construir-hi un castell i a poblar les terres amb la cessió de cases i corrals.
Nulles va formar part de la baronia de Vallmoll fins al 1820 i entre les diverses famílies que en van ser senyores hi ha els Bearn, Foix, Montpalau, Boixadors i Rocabertí.
A mitjan segle XIX (5 de novembre de 1851) es va produir un esdeveniment singular: la caiguda d'un meteorit al seu terme; els seus fragments han estat objecte d'estudi pels experts.
L'any 1920 aconseguí el seu màxim de població, amb 813 habitants. Des d'aleshores s'ha anat produint una davallada contínua, tot i que els darrers anys s'ha recuperat població.
Les dates més rellevants i curioses
1159: Carta de poblament donada per Guillem de Torroja, bisbe de Barcelona.
1311: Nulles, Vallmoll i Vilabella passen temporalment a la cúria de Tarragona.
1358: Nulles té aproximadament 65 habitants. Primer cens conegut.
1583: Clau de la pedra a la plaça de Casafort, la més antiga del terme, actualment Cal Lluc.
1718: Nou cens nominal dona 168 habitants, 15 mules, 14 bous, 19 rucs i 29 porcs.
1809: Inici de la guerra del Francès, que dura 15 anys. Té lloc la batalla del Pont de Goi de Valls.
1883: Primer ferrocarril que passa per Nulles.
1886: Nulles arriba als 687 habitants.
És al final de l'etapa nomenada la "febre d'or". Els pagesos s'havien enriquit amb el vi.
1891: Fortes glaçades que no es repetiran amb tanta intensitat fins al 1956.
Arriba la fil·loxera als camps. En poc temps moren totes les vinyes
1900: Nulles té 682 habitants. Les vinyes fil·loxerades s'estan renovant.
1917: Fundació del Sindicat Agrícola de Sant Isidre
1919: Constitució del Sindicat Agrícola Popular.
Comença l'edificació del celler, ara Catedral del vi
1920: Entra la primera collita
1979: La població de Nulles davalla i el cens tanca amb 395 habitants.
1993: Inici de la comercialització de vins i caves com a "Adernats", fins a l'actualitat