Un dia per la segregació racial.....

  • Per als drets civils

  • Per l'igualtat

  • Per la llibertat

  • La veu de Martin Luther King Jr

  • Premi Nobel de la Pau 1964

  • Ara són molts més els lluitadors!!!!

Atlanta, un 15 de gener de 1929 neix un lluitador per als drets civils i llibertats. El seu nom, Martin Luther King Jr, que cau assassinat a Memphis quan tenia tan sols trenta-nou anys, en 1968. Avui, festa als Estats Units i reivindicacions a tot el món.....

Un dels moments més important de la seva vida, va ser la mobilització de la comunitat afroamericana, inspirada en Mahatma Gandhi, que va culminar a peus del Monument a Abraham Lincoln, (el president que cent anys abans havia abolit l'esclavitud), a finals l'estiu de 1963 i que va concentrar a més de 250.000 manifestants. Les seves paraules es van transformar en el discurs més commovedor enfocat en la visió d'un just i millor món "I have a dream" (tinc un somni).

Martin Luther King i els drets civils

Un any després, en 1964 va rebre el Premi Nobel de la Pau.

El moviment encapçalat per Martin Luther inspirat en la figura de Mahatma Gandhi i en la teoria de la “desobediència civil” d'Henry David Thoreau, també ho aplicava per aquells mateixos anys Nelson Mandela contra l'apartheid a Sud-àfrica.

I com el millor dels apòstols de la no violència, després de resistir detencions, agressions policials o el racisme, mentre lluitava amb el moviment per la igualtat, drets civils i llibertat, contra la segregació racial, va tenir un maleït destí, igual que el seu mestre Gandhi, va sé assassinat el 1968.

Va ser en 1983 quan el president nord-americà Ronald Regan pressionat per les marxes i manifestacions per als drets civils a Washington que es van realitzar els anys 1982 i 1983 va promulga el dia festiu. Aquest dia tan especial, es commemora cada tercer dilluns del mes de gener. Enguany és el 16 de gener 2023.

Imatge-portada: Woubishet-z-Taffese-Nq0cM3OmVPM-unsplash
Imatge-interior: Unesco