Sant Jordi 2024....

  • Una Diada per als llibres i les roses 

  • Finalitza amb tot l’èxit 

  • Llibreters, escriptors/es i editorials 

  • Milers de llibres als carrers i places de Catalunya

Catalunya ha registrat una diada de Sant Jordi molt participativa, amb un bon nivell de vendes i amb episodis de pluja molt puntuals. La Cambra del Llibre de Catalunya, satisfeta amb la participació i les vendes de la Diada del Llibre 2024. A Barcelona, la ciutadania s’ha llançat als carrers i ha celebrat la festa en set districtes de la ciutat. Com a novetat, enguany s’han recuperat les Rambles en la seva totalitat, que s’han omplert de parades de llibres i de roses.

La Cambra del Llibre de Catalunya, la institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, valora molt positivament la gran participació ciutadana i el nivell de venda de llibres que ha tingut aquesta edició del Dia del Llibre i la Rosa. Des de bon matí i durant tot el dia, els carrers d’arreu s’han omplert de gent disposada a comprar llibres i roses en una diada que ha coincidit amb un dia feiner per primera vegada des de la pandèmia. El temps ha respectat la celebració de la jornada malgrat alguns episodis de pluja molt puntuals.

Segons les primeres estimacions del Gremi de Llibreters de Catalunya, a falta de cloure la diada i de mecanitzar les dades de les parades del carrer, el 54% de les vendes són de llibres en català i el 46% en castellà, amb un increment que s’haurà de confirmar una vegada computada la venda global. Durant la setmana prèvia a la diada, ja es va experimentar un augment de venda respecte als mateixos dies de l’any anterior.

Una Diada amb milers de llibres i roses a tot Catalunya

La diada ha tingut més parades de llibres que mai, tant a Barcelona com a altres localitats. La capital catalana ha comptat amb 336 parades distribuïdes en set districtes: Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample, Les Corts, Sant Martí, Sant Andreu i Sarrià. Com a novetat, en el cas de Ciutat Vella s’ha recuperat de forma completa l’espai a les Rambles, de manera que roses i llibres han omplert des de Canaletes fins a Santa Mònica. A aquestes parades, cal afegir-ne prop d’un centenar més que s’han situat a davant de les llibreries i les instal·lades en altres espais de la ciutat.

L’edició d’enguany ha refermat el bon funcionament del model implementat els últims anys a Barcelona, així com en altres ciutats del país, amb parades per a llibreries i floristes i que ha contribuït a ordenar el trànsit i la seguretat de les persones. La celebració de la diada en una jornada laborable ha fet que l’afluència de públic hagi quedat repartida de manera més local, ja que la gent ho ha celebrat al seu lloc de residència o de treball habituals.

A Girona, la ciutadania s’ha apropat de manera massiva a la Rambla, emplaçament recuperat aquest any i molt ben valorat per part dels llibreters. La diada també ha fet sortir al carrer un gran nombre de persones a la Catalunya central i a Lleida, on les llibreries s’han concentrat a la Rambla de Ferran i a l’Avinguda de Francesc Macià. Pel que fa a la demarcació tarragonina, la Rambla de Tarragona i la Plaça del Mercadal de Reus han tingut una diada amb una gran afluència de públic. A les Terres de l’Ebre, també hi ha hagut una notable participació. En aquests territoris han destacat les vendes de llibres d’autors locals.

Una Diada amb milers de llibres i roses a tot Catalunya

Imatges: Redacció Capital2020
Fonts: Cambre del Llibre de Catalunya/ Gremi de Llibreters de Catalunya