El Formatge Artesà.....

  • Transformació de la llet, una feina ben feta

  • Elaboració de mil sabors i qualitats

  • Dinamització del món rural

  • Més de 100 formatgeries a tot Catalunya

Les formatgeries artesanes de Catalunya desenvolupen una activitat molt important per preservar el paisatge i la biodiversitat. Són actors en la recuperació i la dinamització del món rural, i la seva feina és clau per protegir el patrimoni cultural i agroalimentari de la llet i el formatge.

Avui dia 78 formatgeries artesanes que estan disperses per tot el territori català, les agrupa l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, que representa al voltant del 80% del sector. Aproximadament la meitat d’aquestes formatgeries transformen la llet dels seus ramats, i l’altra meitat són formatgeries que es proveeixen de llet de ramaders i pastors de proximitat.

Catalunya Terra de Formatge Artesa

Es tracta d’un col·lectiu molt heterogeni, on podem trobar formatgeries que transformen milers de litres en formatge a la setmana i d’altres que només transformen uns centenars de litres. També existeixen diferències en relació al seu catàleg, on trobem formatgeries que elaboren 2 o 3 formatges i d’altres que superen les 10 varietats. I evidentment també hi ha formatgeries, amb ramat i sense, que elaboren formatges amb certificat ecològic.

A Catalunya podem trobar més de 250 varietats de formatge, elaborats amb llet de cabra, vaca, ovella i búfala. En aquest ampli catàleg hi destaquen en quantitat, els formatges de llet de cabra, seguits pels de vaca, els d’ovella i els de búfala que tanquen la llista.

Una oferta molt variada i rica si ho comparem amb altres territoris on la seva producció formatgera està més vinculada als productes tradicionals i propis. Un panorama ric i divers, on podem gaudir dels sabors i receptes tradicionals, i de formatges i tecnologies que s’han anat incorporant durant els darrers anys.

Catalunya Terra de Formatge Artesà

Els formatges catalans avui són sinònim de qualitat, innovació i bones pràctiques. En podeu trobar a prestigiosos restaurants i a les lleixes de les millors botigues d’aliments del món. I posen de manifest l’excel·lent formació de les nostres formatgeres i formatgers, la voluntat d’innovar i presentar nous productes, i el bon estat de salut del formatge artesà català.

En qualsevol cas, tots tenen un objectiu comú: l’excel·lència agroalimentària.

Imatge-portada: Acrefa
Imatges-internes: Siami-Tan-ZG9wzHhMM2M-unsplash
Font: Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà