Entendre la terra com a principi......

  • Una lliçó apresa a Can Fontanals

  • Per una apassionant història des del segle XVI

  • El 1982 va sortir la primera ampolla de Cava Avinyó

  • Art trames a cada ampolla, a cada una de les plaques

  • Punt de concentració per col·leccionistes de xapes de cava

  • Demà, 8 d'octubre 2022

Les llavors de “Vitis vinífera” carbonitzades al costat de material ceràmic ens porten a 2.700 anys enrere i a la Font de la Canya i la casa pairal de Can Fontanals a on les vinyes d’aquella època, com les d’avui en dia en porten a una de les caves amb més tradició “Avinyó”.

Deia que ens "porten", perquè demà, dissabte 8 d'octubre, Avinyó Caves serà l'espai a on es realitzarà una de les trobades més impressionants dels últims temps. És la de col·leccionistes de xapes o plaques de cava, que preveu ser el punt d'intercanvi d'entre 200 i 300 aficionats i col·leccionistes d'aquesta part tan artística i útil de les ampolles de cava, que va ser creada fa 178 anys, en 1844 per al francès Adolphe Jacquesson.

Demà serà una jornada memorable que començarà a les 9 del matí per aquells que porten com a part de la seva afició, de la seva vida, la "Placomusofilia". En el proper article intentaré transmetre tota la vivència d'aquesta diada de xapes, de cava i d'amistat.

Caves Avinyó - oberts als sentits -Penedès-Catalunya

Tornem a Avinyó i a Can Fontanals.....

L'esperit la catorzena generació que segueix la tradició familiar, es transmet amb una sola frase del seu segell "Oberts als sentits", i no pot ser menys quan coneixem la història i els objectius que envolten avui l'elaboració del cava en aquest espai tan històric.

"L'origen que volem honrar", "Allò que ens envolta", Els sentits que ens inspiren", "La natura que cal preservar" i "La col·lecció" que surt, ens obren les portes a poder gaudir de tota mena de sensacions, del testimoni del pas del temps.

“Només qui entén d’on ve és capaç de saber cap on ha d'anar”

Els Orígens i recorregut

La casa pairal i la finca de Can Fontanals estan situades a 100 metres d’un jaciment de 2.700 anys on s’han descobert referències a la pràctica de la viticultura i el consum del vi. A la Font de la Canya s’han trobat nombroses llavors arqueològiques de Vitis vinífera carbonitzades, material ceràmic d’importació fenícia i elements vinculats a l’arboricultura de la vinya. És per això, que es pot afirmar, modestament però amb molt d’orgull, que les primeres vinyes documentades en aquesta part de la Península poden ser ben bé les de l’actual casa Avinyó.

Els primers vestigis de Can Fontanals, la masia de la família d'Avinyó, és una construcció de tipus tradicional amb un arc de ferradura al seu interior i unes espitlleres de defensa adossades a les parets laterals que daten del segle XVI i els documents posen de manifest que ja des dels orígens, l'activitat principal de la finca ha estat lligada al cultiu de la vinya, cereals i lleguminoses.

El cognom Fontanals, que va perdurar fins al 1847, és el nom de la masia familiar, que s'ha mantingut fins avui malgrat que oficialment es perdés quan Esperança Fontanals es va casar amb Adjutori Esteve.

Caves Avinyó - oberts als sentits - Catalunya

A final de segle XIX, un fet va marcar un abans i un després en la història del Penedès i, evidentment, també a les terres de Can Fontanals: la fil·loxera, que va matar totes les vinyes. I tal com diuen a vegades, les coses no venen mai soles: a aquesta dramàtica circumstància s’hi va sumar la fallida d’un dels bancs més importants de la comarca i al qual la família havia confiat tots els estalvis.

Davant d’aquesta difícil situació, es va haver de consolidar la voluntat emprenedora de la família, que amb molt esforç i treball va superar aquella etapa d’escassetat i penúria, i va començar de zero.

L’any 1889, Joan Esteve Marcé va prendre una decisió cabdal que va marcar el que llavors seria el futur del seu cava “viatjar fins a França i aprendre a cultivar noves varietats de vinyes amb la premissa que fossin immunes a la fil·loxera, per replantar tota la finca”. En tornar, va aplicar tot l’aprenentatge adquirit a França en una de les seves vinyes i aquesta decisió va causar una gran expectació entre els pagesos de la comarca, que volien veure de prop com s’adaptaven a la comarca els nous peus americans. És per aquest motiu que va batejar la vinya com “la Mirona”.

La figura d'Adjutori Esteve també es mereix un record especial, ja que va ser un dels viticultors emprenedors de l’època i va modernitzar l’explotació per poder conrear personalment totes les seves terres.

Caves Avinyó - oberts als sentits - Penedès-Catalunya

La vinya, al celler, l’artesania i la terra

Entendre la terra com a principi, tocar-la com a condició i expressar-la per a poder compartir-la. Això és la lliçó apresa i això és el que la família no vol deixar d’aprendre i ensenyar a tots aquells que arriben a la finca.

“L’actitud és una manera de fer que determina la velocitat i la manera com s’avança”.

L’esperit emprenedor sempre ha caracteritzat a aquesta família. Comprar un tractor quan encara ningú no en tenia, n’és un exemple. Viatjar i acompanyar-se d’enòlegs experts per enriquir el coneixement, n’és una demostració, i el resultat.....

“El 1982 va sortir la primera ampolla de Cava Avinyó al mercat, amb una tirada inicial de 2.418 unitats”.

La història d’Avinyó no es pot explicar sense parlar de la passió per l’art i la ceràmica.

La necessitat de buscar noves formes d’ingressar diners durant un parell d’anys molt dolents a la vinya a causa de les pedregades, va propiciar que la família iniciés de manera paral·lela un nou projecte relacionat amb la ceràmica. “Rajoles, plats i murals de ceràmica fets per la mare de la família”, que havia estudiat art a l’Escola Massana de Barcelona, van ser l’aire que es necessitava, en un moment concret asfixiant des d'un de vista econòmic.

Aquest negoci, iniciat per necessitat, però també per la vocació de la mare, s’ha mantingut viu fins avui i ha contagiat una manera de fer a la vinya i al celler. 

Si fa 2.700 anys la viticultura i la ceràmica, ja eren dues activitats diferents molt arrelades entre si, també o és a la família. Són dues expressions de la terra que comparteixen una manera de fer i una filosofia basades, totes dues, en el coneixement del sòl i l’exploració de les tècniques de manipulació i elaboració com a punt de partida per a la creació.

Avui, podrem trobar una Botiga de venda dels productes, Visitar les terres, l’entorn vitivinícola, veure la entrada del raïm, l’elaboració de cava, participar a tast (catas), i gaudir de visites guiades per tot aquest món del cava.

“A Can Fontanals i Avinyó cava s’estimen la terra i els apassiona poder expressar-se a través d'ella..”

Producció: Redacció Capital2020
Fonts i Imatges: Avinyó Cava /C.P.C./Turisme Vilafranca