De nou entre cava i col·leccionistes de plaques....

  • Amb olor de raïm i processos de vins i caves

  • 40 col·leccionistes en la trobada

  • Milers de xapes per a l'intercanvi

  • En un espai emblemàtic de Sarral

  • La Cooperativa i Celler Rosell

Quina trobada! En el centre de les instal·lacions de la Cooperativa Vinícola de Sarral, fundada l’any 1907, entremig de les dues naus importants del Celler Portell, la Nau Vella, d’arquitectura modernista de Domènech i Roure i fundada l’any 1914, i la Nau Nova, fundada l’any 1931.

Així és, de nou la història comença per l'afició de la meva filla per al col·leccionisme de plaques o xapes de cava. En aquest cas ens porta a la trobada d’intercanvi entre col·leccionistes a Sarral, petita població situada al mig de la Conca de Barberà, comarca d’arrelada tradició vinatera. Les restes arqueològiques romanes trobades a Sarral certifiquen l’existència d'aquesta cultura en la qual els vins tenien una gran importància. Però no serà fins a l’edat mitjana que el conreu de la vinya tindrà un paper de primer ordre. Un tret característic diferenciador és el paper que hi van tenir els monjos del Cister i del Temple establerts a la comarca, els quals van transmetre la seva experiència.

Sarral, entre cava  i xapes

La Trobada de col·leccionistes

Aquestes trobades per a l'intercanvi de xapes o plaques de cava s'organitzen periòdicament per part dels col·leccionistes, a caves, cellers, espais relacionats o públics. En aquest cas ha estat realitzat a la Cooperativa Vinícola de Sarral- Celler Portell.

Una excel·lent presencia i força caliu amb més de quaranta participants, la reserves de les ampolles de cava Portell era el plat fort, i mentre a l'agro-botiga era un tarannà de clients per la provisió de vins i caves per preparar les festes nadalenques.

Tot i que ha sigut un dia fred i plujós que no acompanyava gaire per estar al carrer, la Fira de Sarral, a uns centenars de metres, reunia a uns milers de persones, cues per gaudir de les botifarres a la brasa, el tast de vins i caves, les pastes o visitar la mostra artesanal i de mercat.

Un vuit de desembre a on hem pogut gaudir de nou una trobada amb bons amics, milers de xapes o plaques de cava i també de l'acollida i activitats de Sarral.

Sarral, entre cava  i xapes

La Cooperativa, història i actualitat

Vinícola de Sarral SCCL té emplaçades les seves instal·lacions, que en diverses etapes ha anat ampliant i modernitzant, al voltant del celler modernista construït el 1914, en una parcel·la de 12.000 m² que ocupa en l'actualitat tot el recinte, on s'hi troben les diverses edificacions: els cellers, les oficines situades en un antic molí de pinsos modernista reformat, les caves, magatzems, dipòsits exteriors, l'agrobotiga de venda al públic oberta cada dia, etc, unides per dues places interiors que vertebren el conjunt.

Compta amb més de 100 dipòsits de diferents volums, amb una cabuda total superior als 9 milions de litres. Els cellers estan equipats amb la darrera tecnologia per tractar els vins amb la màxima cura des de la recepció del raïm fins a l'ampolla, amb mètodes d'elaboració de vins i caves basats en l'enologia moderna i amb el màxim respecte pel medi ambient.

2.000 m2 de naus subterrànies on hi reposen fins a 2 milions d'ampolles de cava en segona fermentació i les sales de criança d'ampolles i criança de botes de roure.

"Una filosofia orientada cap al futur, amb voluntat de progrés tècnic però sense oblidar mai la ja centenària història".

Fonts i Imatges: Redacció Capital2020 /Cooperativa Vinícola de Sarral