La tradició de pescadors....

  • Sant Pere, el patró 

  • A Roses 28 i 29 de juny 2024 

  • Festivitat amb gastronomia, tradicions i havaneres 

  • Elaboració del deliciós “Suquet de Peix” 

  • Programació completa -Baixar PDF-

Els dies 28 i 29 de juny, Roses celebrarà la festivitat del patró dels pescadors, Sant Pere, amb un ball i els tradicionals actes de benedicció, tirada de l’artó i havaneres. Enguany, la programació recupera a més una important tradició gastronòmica: l’elaboració per part de la Confraria d’un suquet de peix. Els pescadors prepararan 500 racions del plat per excel·lència de la cuina rosenca.

La darrera degustació de suquet per Sant Pere va tenir lloc l’any 2010. Confraria i Ajuntament la recuperen en l’edició d’enguany amb la voluntat de donar-li continuïtat. L’acte s’emmarca en la campanya gastronòmica del Suquet de Peix que l’Àrea de Turisme de Roses realitza del 21 al 30 de juny.

“ROSES: VENIU A TASTAR EL SUQUET DE PEIX AUTÈNTIC!”

Roses i el suquet de peix per Sant Pere 2024

La Festivitat de Sant Pere s’iniciarà enguany amb un ball a càrrec de l’orquestra La Montecarlo que tindrà lloc la nit de divendres 28 de juny (22 h), davant de la plaça Sant Pere. L’endemà, dissabte 29 de juny, tindrà lloc el gruix d’activitats de la celebració, que s’iniciaran a les 10 h davant de la plaça Sant Pere amb l’acte institucional que comptarà amb la benedicció del mossèn de Roses i els parlaments de l’alcalde i del patró major de la Confraria.

Tot seguit, al voltant de les 10.15 h, els pescadors de la Confraria faran una exhibició de la tirada de l’artó a la platja de la Punta. La tirada de l’artó és una modalitat de pesca d’arrossegament de platja, actualment en desús, però que era molt emprada pels pescadors de Roses en el passat. Consisteix a tirar l’art des de la platja per, en recollir-lo, obtenir la captura de peix. Tradicionalment, va ser una pesca de subsistència i no comercial, ja que s’aconseguien poques captures que es repartien entre els pescadors. L’activitat comptarà amb l’acompanyament d’un concert d’havaneres de la mà del grup Mestre d’Aixa.

Cap a les 12.30 h del migdia es preveu l’inici del tast del suquet de peix elaborat pels pescadors de la Confraria i que es farà per a 500 persones. Aquest plat té els seus orígens en l’activitat pesquera, quan els pescadors el preparaven combinant patates i peix durant les seves llargues jornades de feina.

El tast tindrà un cost de 5 € i s’inclourà la consumició d’un plat de suquet de peix, la primera beguda (aigua, refresc, cervesa o vi de la DO Empordà) i el pa. El benefici de la venda del suquet anirà per a una entitat rosenca escollida per la Confraria. Els tiquets es podran comprar a partir de les 9.30 h (davant de la plaça Sant Pere).

L’activitat forma part de la campanya gastronòmica del Suquet de Peix de Roses organitzada per Turisme de Roses per posar en valor i promocionar el plat estrella de la cuina rosenca. La campanya tindrà lloc del 21 al 30 de juny i enguany compta amb la participació de dotze restaurants, que oferiran menús que tindran el suquet com a plat principal, acompanyat amb una gran varietat d’entrants i postres, i maridats sempre amb vins de la DO Empordà.

Roses i el suquet de peix per Sant Pere 2024

Imatge-portada: Mix del Suquet de Peix i cartell de la campanya
Fonts i Imatges: Ajuntament de Roses/Visit Roses/Roses Turisme