La Verema 2024.....
-
El Penedès principal zona productora
-
Per la D.O. CAVA
-
Excel·lent collita
-
Amb molt bona qualitat
-
Maduració adequada
-
Consolidació del Cava de Guarda Superior
Després de tres anys marcats per una intensa i persistent sequera, les vinyes del cor del Penedès adscrites a la D.O. CAVA, la principal zona productora, s'han recuperat considerablement amb les esperadíssimes pluges de la primavera. S'espera una collita excel·lent en el que fa referència a paràmetres qualitatius. L'aigua de pluja ha mitigat una sequera que havia posat al límit la capacitat de supervivència d'algunes de les vinyes. Això fa preveure als Serveis Tècnics del Consell Regulador una verema de molt bona qualitat. El procés de maduració està sent l'adequat.
“Aquesta verema ve marcada per un raïm de bona qualitat i
la consolidació de la categoria del Cava de Guarda Superior”
L'inici de la verema no serà tan matiner, s'espera que sigui posterior a les dates dels dos últims anys. Des dels Serveis Tècnics del Consell Regulador s'apunta que "la verema és llarga i encara queda camí per recórrer". Tot i això, es fa notar que hi ha "bones previsions de qualitat".
- “La verema és un dels moments més crítics en el cicle de vida del cep, comença quan el raïm ha arribat a la maduresa fenòlica, és a dir, la de les pells i llavors del raïm. Això té un efecte directe en la concentració d’aromes i compostos, entre els que cal comptar amb el sucre, essencial des del punt de vista enològic. Per tant, la maduresa del raïm determinarà també els vins base que en resultin. Varietats de raïm blanques com la Chardonnay i la Pinot Noir acostumen a ser les primeres en ser veremades, a principi/mitjan d’agost, seguides de la Macabeu, a final d’agost, i la Subirat Parent a principi de setembre.”
L'evolució meteorològica d'enguany, tant en temperatura com en precipitacions, fan que s'esperi obtenir raïm amb bona acidesa i una composició fenòlica adequada per a l'elaboració de vi base Cava amb potencial per a llargues criances. Aquesta collita ve marcada per un maig i juny frescos i amb precipitacions puntuals, i una primavera i estiu on les temperatures es mantenen, fins al moment, dins de la mitjana adequada. Aquestes característiques climàtiques han afavorit les diferents fases d'evolució de la vinya, des dels estats fenològics de floració fins al verol, que han gaudit de les condicions adequades que fan preveure una collita òptima respecte a les característiques fisicoquímiques del raïm. A això se suma que la sanitat de les vinyes és bona.
El president de la D.O. CAVA, Javier Pagés, ha volgut destacar que “Els viticultors han fet una bona feina, un meritori esforç, per recuperar la vinya, amb una poda respectuosa, tenint en compte les necessitats de la planta després de la falta d'aigua i els successius períodes de calor extrema".
I Afegeix que es presenta, en global, una bona campanya. Pagés remarca també la capacitat de resiliència del Cava, que ha estat capaç de superar amb excel·lència tant els efectes derivats de la pandèmia com de la sequera i el canvi climàtic. Alhora, el president de la D.O. CAVA posa l'accent a fer valdre la consolidació de la categoria de major valor, la dels caves Guarda Superior, procedents de vinyes ecològiques de més de deu anys.
"El futur del Cava resideix a continuar apostant per la qualitat i el valor de la marca CAVA"
La qualitat està garantida pels exigents requisits de qualitat establerts pel Consell Regulador, que durant el període de verema reforça l'equip d’un centenar de verificadors i deu tècnics de vinya per a garantir el control i la traçabilitat dels requisits de qualitat i garantia d'origen que proporciona la Denominació d'Origen CAVA.
D.O. CAVA, compromís amb l'origen, la terra i la sostenibilitat
Amb més d'un 70% de vendes internacionals, CAVA és una de les D.O. ’s espanyoles que més exporta. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i a més de 6.200 viticultors. Els seus 349 cellers associats són presents en més de 100 països. El CAVA, harmonia universal per a la gastronomia, s'elabora pel mètode tradicional amb un estricte compromís amb l'origen, la terra i la sostenibilitat.